Monet lasten sairaudet eivät vaadi erityistä hoitoa - Äitiyden Ihme
 

Monet lasten sairaudet eivät vaadi erityistä hoitoa

Monet lasten sairaudet eivät vaadi erityistä hoitoa

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lapset altistuvat kasvaessaan erilaisille sairauksille, ja moni vanhempi turvautuu lääkkeisiin välittömästi lapsen sairastuttua. Monet lasten sairaudet eivät kuitenkaan vaadi erityistä hoitoa, vaan lapset parantuvat niistä itsestään, kunhan elimistön immuunijärjestelmä ja vasta-aineet toimivat normaalisti.

Monet lasten sairaudet eivät vaadi erityistä hoitoa

Perusterveen lapsen vastustuskyky auttaa elimistöä selviämään monista yleisistä sairauksista. Suurimmassa osassa tapauksia antibiootteja ei tarvita, ottaen huomioon, että kaikki lääkkeet eivät paranna itse sairautta, vaan ainoastaan vähentävät toipumisen aikana ilmeneviä ongelmia. Suurin osa virusten aiheuttamista lasten sairauksista paranee itsessään muutamassa päivässä. Vaikka monet bakteeritulehdukset vaativat antibioottihoitoa, osa niistäkin paranee ilman antibiootteja.

Influenssavirusten aiheuttamat hengitystietulehdukset ovat tavallista nuhakuumetta vakavampia sairauksia. Vaikka influenssan oireet muistuttavat monilta osin tavallisen flunssan oireita, kuume ja lihassäryt ovat yleensä ankarammat. Perusterveillä ihmisillä influenssa paranee yleensä itsestään niin, että kuume ja säryt häviävät 3-5 päivässä.

Influenssaa aiheuttavat influenssa A – ja influenssa B -virukset, joista epidemioissa ovat yleensä vallalla ensiksi mainitut. Viruksista on olemassa erilaisia variaatioita, jotka vaihtelevat vuosittain. Influenssan torjuntaan on olemassa rokotteita, joiden sanotaan parhaimmillaan torjuvan terveillä aikuisilla ja lapsilla 5-8 influenssaa kymmenestä. Esimerkiksi astmaa sairastavien lasten rokotusta suositellaan.

Monet lasten sairaudet eivät vaadi erityistä hoitoa

Lääkkeet eivät paranna tavallista flunssaa

On hyvä muistaa, että influenssarokotteet eivät torju tavallista flunssaa eli nuhakuumetta. Myös antibioottien käyttö flunssan hoidossa on turhaa – pois lukien tilanteet, joissa potilas sairastaa vakavaa tulehdustautia kuten keuhkokuumetta. Lääkkeet – kuten kuumetta alentavat valmisteet – ainoastaan lievittävät flunssan oireita, mutta eivät paranna itse tautia. Tauti voitetaan elimistön immuunijärjestelmän ansiosta.

Nuhakuumetta aiheuttavat sadat eri virukset, eikä siihen ole varsinaista parannuskeinoa – eikä tautia vastaan ole mahdollista kehittää rokotetta. Flunssa alkaa tyypillisesti kurkkukivulla tai nenän kirvelyllä, joita seuraa myöhemmin nuha ja yskä. Flunssa kestää lapsilla keskimäärin 7-12 vuorokautta.

Kuten jo mainitsimme, flunssan hoito ei tavallisesti vaadi antibiootteja. Antibioottien turha ja liiallinen käyttö aiheuttaa paitsi ylimääräisiä kustannuksia, myös vakavia ongelmia kuten antibioottiresistenssia, jolloin tietyt bakteerit muuntuvat antibiootille vastustuskykyisiksi.

Monet lasten sairaudet eivät vaadi erityistä hoitoa

Nuhakuume paranee yleensä itsestään ilman vakavampia seurauksia, mutta tauti aiheuttaa epämiellyttäviä oireita. Erityisesti pienet lapset, jotka eivät ymmärrä tilannetta, voivat tuntea olonsa hyvin tukalaksi. Ainoa, mitä voidaan tehdä, on pyrkiä lievittämään oireita mahdollisimman tehokkaasti.

Lapsen tukkoista nenää voidaan hoitaa keittosuolatipoilla tai -sumuttimella, jotka ovat paitsi tehokas, myös varmasti turvallinen apu. Vedestä ja suolasta koostuva neste kostuttaa limakalvoja ja irrottaa sieraimiin kertynyttä limaa. Kurkun kivun ja kuivuuden lievittämiseksi lapselle on tärkeä tarjota runsaasti nesteitä – ennen kaikkea vettä, mutta myös esimerkiksi mehuja ja isommille lapsille kuumia juomia.

Jotkut taudit paranevat itsestään

Akuutti välikorvatulehdus voi johtua joko viruksesta tai bakteerista, ja tätä vaivaa on hoidettu antibiooteilla vuosikymmenten ajan. Lääkärit diagnosoivat lapsella usein korvatulehduksen, kun tällä on korkea kuume, mutta ei varsinaisesti muita oireita. Tässä vaiheessa itselleen on helppo vakuuttaa lapsen korvan punoittavan hieman.

Useat tieteelliset tutkimukset antavat viitteitä siitä, että korvatulehduksen hoitaminen on monessa tapauksessa käytännössä turhaa. Hoito ei lyhennä sairauden kestoa, vähennä kipua tai paranna kykyä kuulla. Hoito on perusteltua, kun potilas on alle 2-vuotias, kun sairaus on pitkittynyt tai kun potilaalla on tulehdus molemmissa korvissa ja hänen yleiskuntonsa on heikentynyt.

Nielutulehduksen pääoire on niellessä paheneva kurkkukipu. Monissa tapauksissa nielutulehdus on viruksen aiheuttama, jolloin vaivaan ei ole varsinaista parannuskeinoa. Streptokokkibakteerin aiheuttamaa nielurisatulehdusta eli angiinaa hoidetaan antibiooteilla. Tämäkin tulehdus paranee lähes aina itsestään muutamassa päivässä, mutta antibiootti nopeuttaa paranemista 1-2 päivällä. Hoidon suurin hyöty on se, että se todennäköisesti ehkäisee taudin etenemistä esimerkiksi nielupaiseeksi.

A-streptokokin aiheuttaman nielurisatulehduksen oireisiin kuuluvat tyypillisesti voimakkaan kurkkukivun lisäksi nopeasti nouseva kuume, peitteet nielurisoissa ja usein turvonneet ja aristavat imusolmukkeet. Nuhaa tai yskää ei juurikaan esiinny, toisin kuin viruksen aiheuttamissa nielutulehduksissa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.