Miksi ulosteen pidättäminen ei ole hyväksi?
Toimiva suoli poistaa kehosta luonnollisin keinoin ulostetta eli elimistön tuottamaa ruoansulatuksen jätettä. Suolen toiminnan heikkeneminen voi aiheuttaa sekä lyhyt- että pitkäkestoisia komplikaatioita ruoansulatusjärjestelmään. Myös ulosteen pidättäminen voi aiheuttaa keholle vahinkoa.
Miksi ulosteen pidättäminen ei ole hyväksi?
Ravintoaineiden imeytymisen häiriintyminen
Ravintoaineiden imeytymisestä vastaava elin on ohutsuoli. Mikäli ulostetta pidättää liian pitkään, saattaa suoliston toiminta ja sitä kautta ravintoaineiden imeytyminen häiriintyä. Tämä johtaa siihen, että keho ei saa kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita.
Kivulias ulostaminen
Ulosteen pidättäminen opettaa ruoansulatusjärjestelmän hermoja ja lihaksia suuntautumaan taaksepäin, ja tämä suunta voi olla vaikea kääntää. Ulosteesta myös poistuu koko ajan vettä, mikä kovettaa sitä. Kuivaa ja kovaa ulostetta voi olla kivuliasta ulostaa. Pahimmillaan tilanne johtaa peräpukamiin ja peräaukon halkeamiin, jotka tekevät ulostamisesta yhä kivuliaampaa ja vaikeampaa.
Vatsakivut
Liiallinen ulosteen pidättäminen aiheuttaa ilman kerääntymistä suolistoon. Kun uloste hajoaa, siitä vapautuu ilmaa, mikä voi heikentää suoliston hyvää mikrobistoa. Tämän seurauksena elimistö on alttiimpi haitallisille bakteereille.
Ummetus
Ulosteen pidättäminen voi aiheuttaa myös ummetusta, sillä toistuva pidättäminen voi opettaa suolen tyhjenemään harvoin.
Suolen umpipussitauti
Yksi ulosteen liian pitkän pidättämisen seurauksista on divertikuloosi eli suolen umpipussitauti. Siinä paksusuolen seinämään syntyy pikkuhiljaa pullistumia, kun suolen sisällä oleva paine pullistaa suolen heikkoa kohtaa ulospäin.
- Nauti tarpeeksi kuituja. Kuidut vahvistavat suoliston hyviä bakteerikantoja ja auttavat suolistoa toimimaan paremmin. Ruokavalioon kannattaa lisätä erityisesti runsaskuituisia kasviksia. Tarvittaessa voi käyttää myös kuitulisää.
- Pureskele ruoka kunnolla. Ruoansulatus alkaa jo suussa, ja ruoan hyvin pureskeleminen yhdessä syljestä erittyvien ruoansulatusentsyymit kanssa tekee ruoasta vatsalle helpommin käsiteltävää.
- Pidä ateriarytmi tasaisena. Vatsa kiittää, kun päivän aikana syö säännöllisesti noin viisi ateriaa. Pitkät ateriavälit ja liian suuret annokset voivat häiritä ruoansulatusta.
- Juo tarpeeksi vettä. Myös veden juonti on tärkeää suoliston toiminnalle, sille veteen liukenevat kuidut tarvitsevat vettä muodostaakseen suoliston läpi kulkevan massan.
- Muista liikunta. Suolisto kaipaa liikettä, ja pitkään paikalla istuminen hidastaa pilkottavan ruoan ja ulosteen liikkumista suolistossa. Jo pari lyhyttä kävelylenkkiä päivässä voi ehkäistä vatsan turvotusta ja kipua, ummetusta ja ilmavaivoja.
- Vältä stressiä. Sopivissa määrissä stressi on normaalia ja jopa hyvästä, mutta liiallinen stressi tekee huonoa niin mielelle, keholle kuin suolistollekin.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Cerdán J, Cerdán C, Jiménez F. Anatomofisiología de la continencia y la defecación. Cir Esp. 2005; 78 (Supl 3): 2-7.
- García P, López G. Evaluación de la absorción y metabolismo intestinal. Nutr Hosp. 2007; 22 (Supl. 2):5-13. ISSN 0212-1611.
- Martínez de Victoria E, Mañas M, Yago MD. Fisiología de la Digestión. En: Tratado de Nutrición Tomo I. A. Gil editor. Acción Médica. Madrid. 2005; 249-293.