Lasten leukemia - 12 varoitusmerkkiä - Äitiyden Ihme
 

Lasten leukemia - 12 varoitusmerkkiä

Lasten leukemia - 12 varoitusmerkkiä
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Olet varmasti kuullut puhuttavan leukemiasta, eli verisyövästä, mutta tiedätkö, miten sairaus ilmenee lapsilla? Lasten leukemia – ja verisyöpä ylipäätään – on vakava tauti, jota sairastaa tälläkin hetkellä valitettavan moni pieni lapsi.

Leukemia on veren valkosolujen syöpä, joka johtuu luuytimen valkosolujen esiasteiden muuttumisesta pahanlaatuisiksi syöpäsoluiksi. Leukemia on lasten yleisin syöpämuoto, ja alle 20-vuotiaana syöpään sairastuneista henkilöistä kolmanneksella todetaan juuri verisyöpä. Leukemiaa sairastavista lapsista suurin osa on alle 5-vuotiaita. Suomessa vuosittain diagnosoiduista 150 leukemiatapauksesta lähes kolmasosa todetaan lapsilla.

12 merkkiä leukemiasta lapsella

Vaikka leukemia onkin hyvin vakava tauti, sitä voidaan hoitaa solunsalpaajien, sädehoidon ja luuydinsiirron avulla – syöpätyypistä riippuen – eikä syöpädiagnoosi tarkoita automaattisesti kuolemaa. Leukemia ja sen hoidot aiheuttavat infektioherkkyyden lisääntymistä. Tulehduksia hoidetaan tarvittaessa antibiooteilla.

Lasten leukemia ja sen varoitusmerkit

Akuutti leukemia syntyy melko nopeasti, kun taas krooninen leukemia etenee hitaasti, ja lapsi voi olla pitkäänkin oireeton, vaikka verikokein syöpä on jo havaittavissa. Tästä syystä leukemia voi olla vaikea diagnosoida. Oireet voidaan sekoittaa myös tavallisista lapsuusajan sairauksista kertoviin merkkeihin.

Leukemian oireet voivat vaihdella suuresti ja olla epämääräisiä, mikä osaltaan vaikeuttaa taudin diagnosointia.

Voit olla syövän uhri tai syövästä selviytyjä. Kyse on asenteesta.

– Dave Pelzer

Leukemia lapsella
 1. Uupumus. Lapsi väsyy nopeasti veren punasolujen puutteen aiheuttaman anemian vuoksi. Punasolujen vähäisyys voi aiheuttaa myös yleistä heikkoutta ja ihon kalpeutta.
 2. Kuume ja tartunnat. Lapsi voi kärsiä kuumeista, jotka eivät parane normaaliin tapaan.
 3. Mustelmat ja runsas verenvuoto. Koska leukemia vähentää verihiutaleiden määrää, lapsella voi olla ihossaan runsaasti pieniä, punaisia pisteitä tai mustelmia, jotka syntyvät vahingoittuneista verisuonista vuotavasta verestä.
 4. Kipu nivelissä ja luissa. Leukemiasolut ryhmittyvät yleensä nivelten ja luiden ympärille, minkä vuoksi leukemiaa sairastava lapsi saattaa valittaa usein nivel- ja luukipua.
 5. Turvonnut vatsa. Leukemia voi aiheuttaa vatsan turvotusta tai suurentumista. Kyseessä on maksan ja pernan turpoaminen, mikä johtuu leukemiasolujen kasaantumisesta maksaan.
 6. Painon lasku ja ruokahalun heikkeneminen. Leukemiasta kärsivä lapsi voi menettää ruokahalunsa ja hänen painonsa saattaa laskea. Suurentuneet maksa ja perna voivat painaa ympäröiviä elimiä, mukaan lukien vatsaa, mikä rajoittaa mahan kykyä vastaanottaa ruokaa.
 7. Turvonneet imusolmukkeet. Imusolmukkeiden turpoaminen voi kertoa monesta vaivasta ja on myös yksi leukemian oireista.
 8. Hengitystieongelmat ja yskä. Leukemia voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia ja yskää.
 9. Turvotus käsivarsissa ja kasvoissa. Turvotus lapsen käsivarsissa ja kasvoissa on hälyttävä merkki, ja vaatii välitöntä hoitoa.
 10. Kouristukset, päänsärky, näön sumentuminen ja oksentelu. Kaikki nämä kuuluvat pahanlaatuisen leukemian oireisiin. Kyseiset oireet kertovat siitä, että syöpä on levinnyt keskushermostoon.
 11. Nenäverenvuodot ja verta vuotavat ikenet. 
 12. Äärimmäisen heikko olo. Syöpäsolujen määrän ollessa suuri, verenkierto hidastuu aivojen pienten verisuonten ympärillä, mikä johtaa äärimmäiseen uupumukseen ja heikkouteen.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.