Lasten leukemia
Lasten syövät ovat harvinaisia, mutta valitettavasti toisinaan myös nuoret ihmiset sairastuvat tähän ikävään tautiin. Suomessa noin 160 alle 15-vuotiasta lasta sairastuu syöpään vuosittain. Yksi yleisimmistä lasten syövistä on leukemia, johon sairastuu Suomessa noin 50 lasta joka vuosi.
Mikä leukemia on?
Leukemia eli verisyöpä johtuu luuytimen valkosolujen esiasteiden muuttumisesta pahanlaatuisiksi syöpäsoluiksi. Muista syövistä poiketen leukemiassa ei muodostu yksittäistä kasvainta, vaan syöpäsoluja on veressä ja luuytimessä. Joissain tapauksissa niitä kertyy myös imusolmukkeisiin ja muihin elimiin.
Leukemioita on eri tyyppisiä ja ne voidaan jakaa akuutteihin ja kroonisiin tyyppeihin. Akuutit leukemiat syntyvät melko nopeasti ja ne jaetaan kahteen päämuotoon, myelooiseen ja lymfaattiseen akuuttiin leukemiaan. Krooniset leukemiat etenevät hitaasti, ja potilas voi olla pitkään oireeton, vaikka verikokeiden perusteella leukemia on jo havaittavissa. Myös krooniset leukemiat jaetaan myelooiseen ja lymfaattiseen krooniseen leukemiaan.
Lasten leukemian aiheuttajat
Lasten leukemian varsinaista aiheuttajaa ei tunneta. Tiedetään, että lasten leukemia saattaa saada alkunsa jo sikiön kehittyessä kohdussa. Suurimmassa osassa tapauksista tällainen vastasyntyneiden piilevä leukemian esiaste ei kuitenkaan koskaan kehity varsinaiseksi leukemiaksi, vaan sen lisäksi tarvitaan vielä jokin toinen tekijä, joka voi olla esimerkiksi jokin tulehdus.
Tutkimuksissa on selvinnyt, että ionisoiva säteily aiheuttaa leukemiaa sekä aikuisille että lapsille. Myös ympäristötekijöillä oletetaan olevan vaikutusta leukemian syntyyn. On olemassa tiettyjä kemikaaleja ja lääkeaineita, jotka voivat lisätä lapsen riskiä sairastua tähän tautiin.
Lasten leukemia ei varsinaisesti periydy, mutta perinnöllisillä tekijöillä on yhteys akuutin lymfaattisen leukemian syntyyn, sillä tiettyihin perinnöllisiin sairauksiin liittyy tavallista suurempi riski sairastua leukemiaan.
Miten lasten leukemia todetaan?
Lasten leukemian oireet voivat olla monenlaisia. Usein oireet saattavat sopia muihinkin sairauksiin, minkä takia leukemian diagnosoiminen on joskus vaikeaa. Leukemian toteamiseksi on kuitenkin olemassa monenlaisia eri testejä. Tässä on muutama esimerkki niistä:
- Verikokeet. Täydellinen verisolujen laskenta verinäytteestä voi auttaa lasten leukemian toteamisessa. Leukemiaa sairastavan lapsen veressä on tavallista vähemmän verihiutaleita.
- Luuydinnäyte.
- Lannepisto.
- Koepala imusolmukerauhasista.
Yllä mainitut testit auttavat havaitsemaan mahdollista leukemiaa. Pidä mielessä, että positiivinen tulos mistä tahansa edellä mainitusta testistä ei vielä yksinään tarkoita, että lapsellasi on leukemia. Näiden testien tarkoituksena on havaita erilaisia poikkavuuksia.
Siitä hetkestä alkaen, kun asiantuntija vahvistaa lapsen diagnoosin, alkaa taistelu sairautta vastaan. Vaikka kyseessä onkin syöpä, se on voitettavissa. Lapsen iästä riippuen selvitytymisprosentti on jopa 85 %.
Kaikki riippuu siitä, milloin diagnoosi tehdään sekä annetun hoidon tehokkuudesta. Lasten leukemian hoidon tavoitteena on tuhota kaikki leukemiasolut ja saada tauti paranemaan täydellisesti. Tähän on olemassa erilaisia hoitokeinoja ja lääkärin tehtävänä on määritellä, mikä on juuri lapsellesi sopivin hoito. Tehtäväsi vanhempana on huolehtia lapsesi tarpeista ja tukea häntä noudattaessanne lääkärinne ohjeita.
Neuvoja ja ohjeita vanhemmille
Tämä tauti voi musertaa myös vanhempia, kun he joutuvat katsomaan vierestä lapsensa kärsiessä tämän kamalan taudin vuoksi. Mikäli sinusta tuntuu pahalta, haluaisimme tukea kamppailuasi tarjoamalla seuraavia ohjeita:
- Luota lapsesi voimaan. Fakta on, että vaikka lapsesi on nuori, tämä ei tarkoita, että hän olisi heikko. Pienokaisesi voima voi olla yllättävän iso. Luota hänen potentiaaliinsa ja muistuta häntä siitä, että hän on vahvempi kuin itsekään tietää.
- Älä tukahduta omia tunteitasi ja mielialojasi. Saatat tämän prosessin aikana murtua useamman kuin kerran ja sinulla on oikeus tehdä niin. Etsi itsellesi sopiva tila ja ympäröi itsesi sellaisilla ihmisillä, joiden edessä voit ilmaista pelkosi. Tunnet olosi paljon paremmaksi, kun päästät tunteesi esiin.
- Älä valehtele lapsellesi. Voit sovittaa vastauksesi lapsen ikään ja ymmärrystasoon sopiviksi, mutta älä kuitenkaan koskaan valehtele hänelle. Lapsesi ansaitsee kuulla totuuden ja hänellä on oikeus kysyä kaikkia kysymyksiä, mitä hänellä on.
- Auta lastasi kuuntelemalla. On tärkeää, että lapsesi tietää voivansa kertoa tunteistaan ja peloistaan sinulle. Mikäli lapsesi ajattelee aiheuttavansa sinulle kärsimystä kertoessaan tunteistaan, hän helposti piilottaa tunteensa sinulta. Sinun tulee luoda myös hänelle sopiva tila, jossa hän voi ilmaista itsensä turvallisesti.
- Yritä pitää kiinni lapsesi päivärytmistä niin pitkälle kuin mahdollista. Yritä välttää sellaista tilannetta, että sairaus valtaa lapsesi koko elämän. Se voi olla osa hänen tarinaansa, mutta hänellä pitää olla muutakin. Rohkaise lastasi opiskelemaan ja tekemään sellaisia asioita, joista hän nauttii.
- Ystävät, perhe ja sosiaalinen elämä. Lapsesi tulisi tuntea, että häntä ympäröivät ihmiset tukevat ja auttavat häntä koko ajan. Anna hänen ystävilleen ja perheelleen myös tilaa ilmaista tukeaan.
On totta, että leukemia merkitsee muutosta lapsen sekä koko perheesi elämään. Vanhempana sinun tulee kuitenkin pyrkiä keskittymään aina positiivisiin asioihin. Pidä mielessä, että sinun tärkein tehtäväsi on tukea lastasi ja varmistaa, että hän on onnellinen myös vaikeina aikoina.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Signos y síntomas de la leucemia en niños. American Cancer Society. 2019. [En línea].
- Lassaletta, A. Leucemias. Leucemia linfoblástica aguda. Pediatr Integral 2012; XVI(6): 453-462. [En línea].
- J. Ferrís i Tortajada y cols. Factores de riesgo para las leucemias agudas infantiles. An Esp Pediatr 1999;50:439-446.