Mistä lapsen sisäänpäin kääntyvät jalkaterät johtuvat? - Äitiyden Ihme
 

Mistä lapsen sisäänpäin kääntyvät jalkaterät johtuvat?

Lapsen jalkaterien ja säärten muoto kehittyy aina kahdeksanteen ikävuoteen asti, minkä vuoksi pienen lapsen sisäänpäin kääntyneistä jalkateristä ei tarvitse kantaa suurta huolta.
Mistä lapsen sisäänpäin kääntyvät jalkaterät johtuvat?

Viimeisin päivitys: 10 syyskuuta, 2019

Olet ehkä huomannut monien pienten lasten kävelevän jalat sisäänpäin osoittaen. Asiasta ei yleensä tarvitse huolestua, ja kävely normalisoituu myöhemmin itsestään, mutta joissain tapauksissa sisäänpäin kääntyvät jalkaterät voivat kertoa lapsen terveyteen ja liikkumiskykyyn vaikuttavasta ongelmasta.

Lapsen oppiessa kävelemään, tämän jalkaterät saattavat olla kävellessä sisäänpäin kääntyneinä. Kyse on lähes poikkeuksetta itsestään korjaantuvasta ongelmasta, josta ei tarvitse erityisesti huolestua. Virheasento ei yleensä johdu itse jalkateristä, vaan lonkan asennosta, jota ylläpitää istuminen lattialla reidet yhdessä ja sääret ulospäin kääntyneinä. Jalkaterät savuttavat oikean asentonsa useimmiten runsaan kahden vuoden iässä.

Mistä lapsen sisäänpäin kääntyvät jalkaterät johtuvat?

Myös seuraavat kolme tekijää voivat aiheuttaa jalkaterien sisäänpäin kääntymistä pienillä lapsilla.

Sääriluun kiertyminen sisäänpäin

Kuten nimestä voi päätellä, kyse on sääriluun epämuodostumasta, joka on yksi pääsyistä lasten kävellessä sisäänpäin kääntyville jalkaterille. Kyseinen epämuodostuma kuitenkin korjaantuu yleensä itsestään ajan kuluessa, eikä siihen tavallisesti tarvita minkäänlaista hoitoa.

Jalkapöydän luiden kiertyminen

Yksi mahdollinen syy lapsen jalkaterien sisäänpäin kääntymiselle on tila, jossa jalan sisäosa kääntyy sisäänpäin jalkapöydän luiden kiertymisen vuoksi. Kyseinen häiriö kehittyy yleensä siksi, että vauvan asento kohdussa on huono, eikä hänellä ole riittävästi tilaa kehittymiseen.

Tämän epämuodostuman kohdalla lapsen jalat voivat olla notkeat tai jäykät, ja notkeuden määrä kertoo sen, onko hoito tarpeen vai ei. Mikäli hoito on välttämätöntä, on tärkeää ottaa huomioon lapsen ikä.

Alle 1-vuotiaan lapsen jalkojen hoitoon voi kuulua jopa jalan liikkumattomaksi pakottaminen tuen avulla. Tämän tarkoituksena on korjata jalkaterän asentoa ennen kuin lapsi alkaa kävellä. Kun kyseessä on vanhempi lapsi, voidaan päätyä leikkaukseen, jossa vapautetaan jalan sisäosan nivelet. Toipumisen ajaksi jalkaan tarvitaan kipsi.

Reisiluun sisäänpäin kääntyminen

Mistä lapsen sisäänpäin kääntyvät jalkaterät johtuvat?

Reisiluun kääntyminen sisäänpäin aiheuttaa myös polven ja jalkaterän kääntymistä sisäänpäin. Ongelman havaitseminen lapsen istuessa on melko helppoa, sillä hän on usein niin kutsutussa w-asennossa. Hänellä on todennäköisesti myös vaikeuksia istua jalat ristissä, mikä on normaalisti tavallinen asento lapsille.

Reisiluun vääntyminen voi aiheuttaa sen, että lapsi kävelee jalkaterät sisäänpäin kääntyneinä jopa yli 10-vuotiaana. Asiantuntijat suosittelevat, että ongelman odotetaan korjaantuvan itsestään. Jos lapsi kävelee jalat sisäänpäin kääntyneinä vielä esiteini-iässä, saattaa tilanteen korjaaminen vaatia leikkauksen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.