Lapsen nenäverenvuoto: Hoito ja ehkäisy - Äitiyden Ihme
 

Lapsen nenäverenvuoto: Hoito ja ehkäisy

Lapsen verta vuotava nenä voi säikäyttää aikuisen, etenkin, jos ongelma on jatkuva. Tämän vuoksi haluammekin muistuttaa nenäverenvuodon olevan täysin normaali lasten vaiva. Ammattilaisten apua ei yleensä tarvita, vaan verenvuoto saadaan lähes aina lakkaamaan kotioloissa.
Lapsen nenäverenvuoto: Hoito ja ehkäisy

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 29 syyskuuta, 2021

Nenäverenvuoto on hyvin tavallinen ja yleinen vaiva etenkin 2-10-vuotiailla lapsilla. Lapsen verta vuotava nenä voi säikäyttää vanhemman, mutta kyseessä on hyvin harvoin vakava ongelma. Yleensä lapsen nenäverenvuoto saadaan tyrehdytettyä kotioloissa, eikä terveysalan ammattilaisten apua tarvita.

Lapsen nenäverenvuoto

Verenvuoto johtuu yleensä nenän väliseinän etuosan pienten verisuonten rikkoutumisesta. Verisuonet voivat kärsiä esimerkiksi limakalvojen kuivumisen tai voimakkaan niistämisen vuoksi. Joissain tapauksissa verenvuoto tapahtuu nenän takaosassa, jolloin veri valuu kurkkuun. Tämän tyyppiset nenäverenvuodot ovat kuitenkin lapsilla harvinaisia.

Mistä lapsen nenäverenvuoto johtuu?

Nenäverenvuoto on hyvin yleinen vaiva etenkin lapsilla, mutta sitä esiintyy myös aikuisilla eri syistä. Yksi yleisimmistä syistä on kuiva ilma. Sekä kuumuus että kuiva ilmasto tai sisäilma voivat ärsyttää ja kuivattaa nenän limakalvoja. Heikentynyt limakalvo altistaa limakalvon verisuonet rikkoutumiselle. Myös flunssa on hyvin yleinen syy lasten nenäverenvuodoille. Sairaus ja toistuva niistäminen ärsyttävät limakalvoja saaden ne vuotamaan verta. Muita yleisiä syitä ovat allergiat, nenään kohdistavat vammat, nenän kaivaminen, aivastelu ja saunominen.

Lapsen nenäverenvuoto

Lapsen nenäverenvuodon hoito

Moni aikuinen säikähtää, kun lapsen nenä alkaa vuotaa verta. On kuitenkin tärkeää, että lasta hoitava aikuinen pysyy rauhallisena, jolloin myöskään lapsi ei huolestu tilanteesta. Nenäverenvuoto yritetään usein virheellisesti tyrehdyttää taivuttamalla lapsen päätä taaksepäin. Tämä ei ole hyödyllistä, sillä tällöin veri valuu lapsen nieluun ja voi saada tämän yskimään tai jopa oksentamaan.

Verenvuoto hoidetaan tyhjentämällä nenä niistämällä, minkä jälkeen sierain puristetaan umpeen nenän sivua painamalla. Painamista tulisi jatkaa vähintään 15 minuuttia. Lapsen tulee istua kevyessä etukumarassa asennossa. Verenvuodon tyrehtymistä voidaan tarvittaessa edistää asettamalla jotain kylmää lapsen niskaan tai otsalle. Mikäli vuoto ei lakkaa 15 minuutissa, kannattaa lapsi viedä ensiapuun.

Lasta tulee ohjeistaa olemaan koskematta nenään tai niistämään välittömästi verenvuodon loputtua. Seuraavien päivien aikana kannattaa olla erityisen varovainen, jottei lapsi loukkaa nenäänsä uudestaan, sillä heikot verisuonet rikkoutuvat helposti uudestaan.

Lapsen nenäverenvuoto: Hoito ja ehkäisy

Lapsen nenäverenvuotojen ehkäisy

Nenäverenvuotojen ehkäisy on monessa tapauksessa kohtalaisen helppoa seuraavien vinkkien avulla:

  • Yksi tapa estää verta vuotamasta nenästä on pitää lapsen kynnet lyhyinä. Näin lapsi ei satuta itseään kaivaessaan nenäänsä. Lasta tulee tietenkin pyrkiä opettamaan olemaan laittamatta sormeaan tai esineitä sieraimeensa.
  • Talvisaikaan kannattaa huolehtia kodin sisäilmasta ilmankostuttimen avulla. Laite tulee muistaa pitää erittäin puhtaana, jotta se ei levitä likaa tai pölyä sisäilmaan.
  • Hyvä tapa estää nenäverenvuotoja on pitää lapsen nenän limakalvot kosteina esimerkiksi lapsille sopivan nenäsuihkeen avulla. On kuitenkin muistettava, että tällaisia tuotteita ei yleensä saa käyttää pitkään yhtäjaksoisesti.
  • Lapsen kannattaa käyttää sopivia varusteita urheilua harrastaessaan, jotta hän ei satuta itseään onnettomuuden sattuessa.

On kuitenkin selvää, että kaikista varotoimista huolimatta lapsi voi toisinaan kärsiä nenäverenvuodoista, mutta kuten olemme maininneet, tämä ei yleensä ole vaarallista.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.