Kuinka suojautua flunssalta tänä syksynä? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka suojautua flunssalta tänä syksynä?

Syksyn flunssa-aalto lähestyy jälleen, ja moni aikuinen lapsi sairastaa tulevien viikkojen aikana. Onko flunssalta mahdollista välttyä millään keinolla?
Kuinka suojautua flunssalta tänä syksynä?

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 04 syyskuuta, 2019

Kesän vaihtuessa syksyyn lämpötilat laskevat, tuuli puhaltaa navakammin ja ihmiset alkavat sairastella enemmän. Flunssakauden huippu osuu syksylle ja talvelle, ja moni meistä käy läpi vähintään yhden nuhakuumeen ennen kevään koittamista. Mutta onko olemassa keinoja, joilla suojautua flunssalta, vai onko sairastelua vain pakko sietää?

Miksi flunssa iskee yleensä syksyllä tai talvella?

Monet syyttävät kylmenevää ja sateista säätä sairastumisestaan, mutta tosiasiassa flunssa on aina seurausta virustartunnasta. Syksy ja talvi ovat flunssan kulta-aikaa, mikä on seurausta virusten kausivaihtelusta. Samanlaista vaihtelua tavataan myös lämpimissä maissa, joissa lämpöasteet eivät koskaan laske samalle tasolle kuin Suomessa.

Syksy merkitsee yleensä flunssakauden alkua, kun taas talvella on suurempi vaara RS- ja influenssaviruksen tarttumiseen. Yhtenä mahdollisena syynä syksyn flunssaepidemioille pidetään ihmisten ahtautumisesta yhdessä sisätiloihin, kuten kouluihin ja päiväkoteihin, mikä helpottaa virusten leviämistä ihmisestä toiseen.

Kuinka suojautua flunssalta tänä syksynä?

Kuiva ja kylmä sää kuivattaa nenän limakalvoja, jolloin virusten on helpompi tunkeutua hengitysteihin. Joidenkin lähteiden mukaan kylmä sää myös laskee ihmisen vastustuskykyä. Syksyllä toteutuu siis monta kriteeriä, jotka helpottavat virusten leviämistä.

Ehkäiseekö C-vitamiini flunssaa?

Vaikka moni ajattelee C-vitamiinin nauttimisen ehkäisevän flunssaa, sen ja vastustuskyvyn yhteyttä ei ole tieteellisesti todistettu. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan C-vitamiinin runsaasta nauttimisesta voi olla hyötyä rankasti harjoittelevien urheilijoiden kohdalla, mutta perusterveiden kohdalla C-vitamiinista ei ole todettu olevan apua flunssan ehkäisemisessä.

Myöskään runsas veden juominen ei estä flunssaviruksen tarttumista, vaikka jotkut näin uskovatkin. Nesteiden nauttiminen flunssan aikana on kuitenkin tärkeää, sillä se auttaa vähentämään limaa ja tukkoisuutta.

Sen sijaan tieteellisten tutkimusten mukaan sinkin nauttiminen voi vähentää lasten flunssaan sairastumisen riskiä. Se voi myös lyhentää aikuisilla oireiden kestoa kolmanneksella.

Kuinka suojautua flunssalta tänä syksynä?

Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio ja tarvittavien vitamiinien ja hivenaineiden nauttiminen vaikuttavat positiivisesti ihmisen vastustuskykyyn, mikä voi vähentää sairastettavien nuhakuumeiden määrää. Mikään lääke tai muu valmiste ei ole tutkimuksissa osoittautunut erityisen tehokkaaksi flunssan ehkäisijäksi.

Monet syyttävät kylmenevää ja sateista säätä sairastumisestaan, mutta tosiasiassa flunssa on aina seurausta virustartunnasta. Syksy ja talvi ovat flunssan kulta-aikaa, mikä on seurausta virusten kausivaihtelusta.

Kuinka suojautua flunssalta tänä syksynä?

Kuten yllä kuvasimme, mitkään yksittäiset lääkkeet tai valmisteet eivät suojaa meitä täysin flunssalta. Omasta vastustuskyvystä kannattaa huolehtia syömällä terveellisesti, nukkumalla hyvin ja harrastamalla liikuntaa.

Paras tapa pyrkiä välttymään tartunnalta, on huolehtia käsihygieniasta pesemällä kädet tarpeeksi usein, sillä flunssavirukset tarttuvat tehokkaimmin käsikosketuksella. Flunssaisena ollessa kannattaa kättelyä pyrkiä välttämään, ja ihmisten parissa liikkuessa on suositeltavaa yskiä omaan hihaan tai nenäliinaan.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.