Kuinka hoitaa lapsen flunssaa? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka hoitaa lapsen flunssaa?

Kuinka hoitaa lapsen flunssaa?

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jokainen meistä on sairastanut flunssan useamman kerran elämänsä aikana, ja erityisesti lapsiperheissä nuhakuume on tuttu vieras. Flunssa, joka on virusperäinen ylähengitystieinfektio, onkin aikuisten ja lasten yleisin sairaus ja kuumeen aiheuttaja. Nuhakuume paranee yleensä itsestään ilman vakavampia seurauksia, mutta tauti aiheuttaa epämiellyttäviä oireita. Erityisesti pienet lapset, jotka eivät ymmärrä tilannetta, voivat tuntea olonsa hyvin tukalaksi, minkä vuoksi vanhempien on hyvä tietää, kuinka hoitaa lapsen flunssaa.

Flunssa on tuttu vieras jokaisessa lapsiperheessä

Flunssa on virusperäinen ylähengitystieinfektio, jonka tavallisimpia aiheuttajia ovat rino- ja koronavirukset. Nuhakuume tarttuu yleensä suoraan ihmisestä toiseen, mutta myös ilmateitse pisaratartuntana. Erityisesti potilaan nenäeritteissä on runsaasti virusta, joka kulkeutuu helposti käsien kautta toisen henkilön käsiin ja sitä kautta nenään.

Flunssan oireet vaihtelevat jonkin verran sen mukaan mikä virus taudin on aiheuttanut. Yleisimmät rino- ja koronavirukset aiheuttavat usein nuhakuumetta ja parainfluenssavirukset nielu- ja kurkunpääntulehdusta.

Flunssan tavallisimmat oireet ovat:

  • Vuotava nenä
  • Nenän tukkoisuus
  • Kurkun kipu ja kuivuminen
  • Aivastelu
  • Yskä
  • Päänsärky
  • Silmien vuoto
  • Lihas- ja nivelkipu
  • Väsymys
  • Ruumiinlämmön nousu
  • Vilunväristykset
Kuinka hoitaa lapsen flunssaa?

Flunssan oireet ovat hyvin samankaltaiset lapsilla ja aikuisilla, mutta aikuiset pärjäävät usein paremmin taudin kanssa. Flunssaan sairastunut lapsi on usein väsynyt ja menettää mielenkiintonsa leikkimiseen. On tavallista, että lapsi haluaa olla jatkuvasti kontaktissa vanhempansa kanssa ja kaipaa tämän lohdutusta.

Flunssa kestää lapsilla keskimäärin 7-12 vuorokautta, ja koska kyseessä on virusperäinen tauti, ei siihen ole varsinaista parannuskeinoa. Ainoa, mitä voidaan tehdä, on pyrkiä lievittämään oireita mahdollisimman tehokkaasti.

Kuinka hoitaa lapsen flunssaa?

Kuten yllä mainitsimme ja kuten jokainen flunssan sairastanut tietää, tähän tautiin ei ole parannuskeinoja, mutta sen ikäviä oireita voidaan yleensä helpottaa.

Nenän tukkoisuus

Nenän tukkoisuus on flunssan yleisimpiä oireita. Kehon sairastuessa lima tukkii välittömästi lapsen nenän ja tekee hengittämisestä vaikeaa – erityisesti vaakatasossa oltaessa ja nukkuessa.

Apteekeissa on saatavilla monia nenän tukkoisuutta helpottavia tuotteita, jotka sopivat myös lapsille. Pienille lapsille suositellaan kuitenkin usein keittosuolatippoja tai -sumutinta, jotka ovat paitsi tehokkaita, myös varmasti turvallisia apuvälineitä. Vedestä ja suolasta koostuva neste kostuttaa limakalvoja ja irrottaa sieraimiin kertynyttä limaa.

Kurkkukipu ja kurkun kuivuminen

Kurkun kivun ja kuivuuden lievittämiseksi lapselle on tärkeä tarjota runsaasti nesteitä – ennen kaikkea vettä, mutta myös esimerkiksi mehuja ja isommille lapsille kuumia juomia. Vesi myös pitää kehon nesteytettynä, poistaa elimistöön kertyneitä kuona-aineita ja laimentaa eritteitä.

Yskä

Yskä voi olla todella ärsyttävä oire etenkin pitkittyessään ja nukkumaan mentäessä. Valitettavasti yskään ei ole olemassa parannuskeinoa. Yskänlääkkeet voivat joissain tapauksissa lievittää oireita, ja myös vesihöyryn hengittämistä kannattaa kokeilla. On hyvä pitää mielessä, että yskän tehtävä on poistaa hengitysteistä limaa, minkä vuoksi yskimisen lopettaminen voi olla jopa haitallista.

Huomioitavia asioita

Kuinka hoitaa lapsen flunssaa?

Lapsi on tärkeä pitää lämpimässä ja hyvin ilmastoidussa tilassa, johon ei kerry liikaa kosteutta. Nuhaisen lapsen nukkuma-alustan pääpuolta kannattaa kohottaa, jotta lapsen on helpompi hengittää.

Jos lapsella on korkea kuume tai hänen vointinsa on erittäin huono, voidaan oloa helpottaa tulehduskipulääkkeillä. Lääkkeiden käytöstä kannattaa kuitenkin aina keskustella terveydenhoidon ammattilaisen kanssa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.