Kaikki, mitä sinun tulee tietää keliakiasta lapsilla ja nuorilla
Kun ymmärrät, millainen sairaus keliakia on, pystyt hallitsemaan sen aiheuttamia oireita. Tässä artikkelissa kerromme kaiken tarvittavan tiedon keliakiasta.
Mitä keliakia on?
Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa vehnän, rukiin ja ohran sisältämä gluteeni aiheuttaa ohutsuolen tulehdusreaktion ja vaurion. Ohutsuolen suolinukan vaurioituminen häiritsee ravintoaineiden imeytymistä.
Keliakia voi ilmetä jo imeväisiässä, kun viljatuotteet otetaan mukaan lapsen ruokavalioon, mutta useimmiten sairaus todetaan yli 10-vuotiailla lapsilla ja aikuisilla.
Mitä gluteeni on ja miksi se ei sovi kaikille?
Gluteeni on monimutkainen proteiini, joka muodostuu prolamiinista. Gluteenia on tietyissä viljoissa, kuten vehnässä, ohrassa ja rukiissa.
Gluteenin fragmentit eli prolamiinit jakautuvat gliadiiniin ja gluteniiniin, jotka aiheuttavat keliakiaa. Keliaakikon immuunijärjestelmän havaitessa kyseiset ainekset, reagoi se niihin negatiivisesti. Syntyy tulehduksellinen tila, joka vahingoittaa suoliston seinämiä.
Tällöin ravintoaineet eivät imeydy kunnolla, millä voi olla kliinisiä ja funktionaalisia vaikutuksia. Kaikki kuitenkin riippuu henkilön iästä ja patofysiologisesta tilasta.
Mitkä ovat keliakian kliiniset aspektit?
Keliakian kliiniset aspektit vaihtelevat potilaan iän mukaan. Keliakian pääasiallisia oireita ikäryhmittäin ovat:
Lapset
- Ripuli
- Oksentelu
- Vatsakipu
- Ärtyneisyys
- Apatia
- Sisäänpäinkääntyneisyys
- Surumielisyys
- Anoreksia
Nuoret
- Usein oireeton
- Vatsakipu
- Pääkipu
- Nivelkipu
- Myöhäinen kuukautisten alkaminen
- Kuukautisten epäsäännöllisyys
- Ummetus
- Epäsäännöllinen suolen toiminta
Keliakian merkkejä ikäryhmittäin ovat:
Lapset
- Aliravitsemus
- Turvotus
- Riittämätön ravitsemus
- Painon ja pituuden viivästynyt kehitys
- Raudanpuutteen aiheuttama anemia
Nuoret
- Suun haavaumat
- Hammaskiilteen vaurioituminen
- Turvotus
- Lihasheikkous
- Lyhyys
- Niveltulehdus
- Talirauhasten sarveistapit
Lapsen keliakian toteaminen ja hoito
Keliakiaa epäiltäessä ensisijainen tutkimus on verikoe, jossa etsitään keliakiavasta-aineita, eli transglutaminaasin ja endomysiinin vasta-aineita. Tavallisesti keliakia pystytään toteamaan vasta-ainetutkimuksen avulla, mutta ellei diagnoosista saada varmuutta, täytyy keliakia varmistaa ottamatta koepala ohutsuolesta mahan tähystyksessä.
Keliakiaa hoidetaan gluteenittomalla ruokavaliolla, mikä tarkoittaa vehnän, ohran ja rukiin sekä niistä valmistettujen tuotteiden välttelemistä. Gluteenitonta ruokavaliota tulee noudattaa hyvin tarkasti ja siinä on pitäydyttävä elämän loppuun asti.
Tasapainoinen gluteeniton ruokavalio auttaa lieventämään oireita jo kahdessa viikossa. Kun gluteenitonta ruokavaliota on noudattanut kahden vuoden ajan, alkaa myös suoliston seinämä palautua.
Keliakia on tärkeää tunnistaa ajoissa, sillä lapsi hyväksyy, sopeutuu ja ottaa gluteenittoman ruokavalion omakseen helpommin kuin teini-ikäinen tai aikuinen. Vanhemmilla on tärkeä tehtävä opettaa lapsi tasapainoisen gluteenittoman ruokavalion noudattamiseen.
Ravinnolliset suositukset keliakiasta kärsivälle lapselle
- Lapsen ei tule syödä ruokaa, joka sisältää gluteenia sisältäviä viljoja.
- Vältä antamasta lapselle prosessoitua ruokaa, sillä monet prosessoidut elintarvikkeet sisältävät jauhoja tai muita aineksia, joissa on gluteenia, vaikka siltä ei ensisilmäyksellä vaikuttaisikaan. Paras tapa on välttää prosessoimattoman ruoan nauttimista kokonaan.
- Lue elintarvikkeiden pakkausselosteet huolellisesti.
- Ruokaa tehdessä, yritä välttyä ristikontaminaatiolta. Älä käytä uudelleen niitä keittiövälineitä, joilla on käsitelty gluteenia sisältäviä ruokia, äläkä hyödynnä kerran käytettyä paistorasvaa lapsen ruoan valmistamisessa.
- Valitkaa ravintolassa gluteeniton annos ja varmistakaa, että keittiössä huolehditaan hygieniasta niin, että vaaraa ristikontaminaatiolle ei ole.
- Etsikää vaihtoehtoja yleisimmille viljoille. Käyttäkää esimerkiksi amaranttia, kvinoaa, maissia, hirssiä, durraa ja tattaria.
- Jos lapsella on myös laktoosi-intoleranssi, käyttäkää tuotteita, jotka eivät sisällä laktoosia. Nykyään on tarjolla valtava määrä erilaisia kasvijuomatuotteita.
- Pidä huoli, että lapsi saa tarpeeksi vitamiineja ja mineraaleja syömällä hedelmiä, kasviksia ja palkokasveja.
On tärkeää viedä lapsi keliakiaan erikoistuneen lääkärin tutkittavaksi. Näin vältytään niin lapsen fyysisen kuin sosiaalisenkin kehityksen esteiltä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Polanco I. (2015). Actualización en enfermedad celíaca: diagnóstico y actuación clínica y dietética. Nutrición Clínica en Medicina.
- Rodríguez L. (2010). Enfermedad celiaca. IT Sist Nac Salud. 2 (34): 49-59
- Catassi C. (2018). El mapamundi de la enfermedad celíaca [Internet]. Drschaer-institute.com.
- Polanco I, Ribes C. Enfermedad Celiaca. (2010). In Acuña MD, Franch M, Calvo C, Bedate P, Medina E. Protocolos diagnóstico-terapéuticos de Gastroenterología, Hepatología y Nutrición Pediátrica. Madrid: Ergón; 2010. p. 37-46.