Geeniterapia tuo toivoa leukemiaa sairastaville lapsille - Äitiyden Ihme
 

Geeniterapia tuo toivoa leukemiaa sairastaville lapsille

Lapsuusajan leukemiaa sairastavat ovat pääasiassa alle 5-vuotiaita, ja kemoterapiaa käytetään hoitomuotona 90 % tapauksista. Mitä vaihtoehtoja on olemassa heille, joille perinteinen hoito ei tehoa?
Geeniterapia tuo toivoa leukemiaa sairastaville lapsille
Olga Carbajo

Kirjoittanut ja tarkastanut biologi Olga Carbajo.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Geeniterapia eli sairauden hoito tai ehkäiseminen geenien siirron avulla  tarkoittaa hoitomuotoa, jossa hoidettavan solun geeniä korjataan siirtämällä uutta geneettistä materiaalia solun sisään. Kliinisissä tutkimuksissa geeniterapialla on hoidettu useimmiten syöpäpotilaita.

Geeniterapian avulla on pystytty säätelemään solujen kasvua, liikkumista ja erilaistumista sekä korjaamaan perinnöllisiä sairauksia ja ennaltaehkäisemään syöpää. Yleisimpiä lasten syöpiä vastaan kohdennettu geeniterapia on joissain tapauksissa estänyt syöpää leviämästä ja jopa poistanut sen kokonaan.

Tässä artikkelissa keskitymme lapsuusajan leukemiaan ja geeniterapian mahdollistamiin uusiin hoitomuotoihin. Ymmärtääksemme leukemiaa paremmin, meidän tulee ymmärtää syövän kohteena olevien solujen perustoimintaa ja leukemian kehittymistapoja.

Mikä on leukemia?

Normaalitilanteessa solut jakautuvat hallitusti, mutta jos hormonien ja signaalien säätelyjärjestelmä häiriintyy, solu jatkaa jakautumistaan loputtomiin ja muuttuu syöpäsoluksi. Nämä solut ovat siitä ainutlaatuisia, että ne eivät kuole itsestään. Koska kehomme on rakentunut soluista, voi syöpä iskeä mihin tahansa elimeen.

Leukemia eli verisyöpä johtuu luuytimen valkosolujen esiasteiden muuttumisesta pahanlaatuisiksi syöpäsoluiksi. Muista syöpämuodoista poiketen, leukemiassa ei muodostu yksittäistä kasvainta, vaan syöpäsoluja on veressä ja luuytimessä – joskin joissain tapauksissa niitä kertyy myös imusolmukkeisiin ja muihin elimiin.

Syöpä saa alkunsa, kun keho alkaa tuottaa soluja kontrolloimattomasti.

Lapsuusajan leukemian alatyypit

Leukemioita on monia eri tyyppejä, ja lapsuusajan leukemiat jaetaan alatyyppeihin niiden piirteiden mukaan.

  • Akuutti lymfosyyttinen leukemia (ALL). Tämä on yleisin lapsuusajan leukemian alatyyppi, joka muodostuu valkosoluista. Se tunnetaan myös B-soluleukemiana.
  • Akuutti myeloidinen leukemia (AML). Tämä syöpä saa alkunsa myeloidisissa soluissa. Suurin osa residuaalisista leukemiatapauksista on tätä alatyyppiä.
  • Krooninen lymfosyyttinen leukemia (CLL). Tämän tyyppinen syöpä on harvinaisempi lasten keskuudessa. Se vaikuttaa luuytimen valkosoluihin.
  • Krooninen myeloidinen leukemia (CML). Tämä syövän alatyyppi saa alkunsa hematopoieettisissa soluissa, jotka tuottavat punasoluja ja verihiutaleita, ja tunkeutuu verenkiertoon. Tämä syöpä on harvinaista lapsilla.

Geeniterapia tuo toivoa

Barcelonalainen klinikka Espanjassa on viime aikoina hoitanut B-soluleukemiaa sairastavia lapsia, joihin perinteinen hoito ei ole tehonnut. Klinikka hyödynsi uudenlaista geeniterapiaa, tisagenlekleuselia, joka on vielä kokeiluvaiheessa. 

FDA hyväksyi hoitomenetelmän vuonna 2012 ja se on levittäytynyt lääkeyhtiö Novartiksen toimesta. Mutta mitä geeniterapia oikein pitää sisällään?

Geeniterapia

Geeniterapia on hoitomuoto, jota voidaan sovittaa potilaan mukaan. Geeniterapiassa käytetään tiettyjä geenejä potilaan soluille, jotka taistelevat sairautta vastaanTällä tavoin vältytään mahdollisilta siirrännäisten hylkimisiltä ja kasvatetaan syöpää vastaan taistelevien erikoistuneiden solujen tehokkuutta.

Lapsuusajan leukemian hoito geeniterapian avulla

Prosessi sisältää useita vaiheita ja kestää 22 päivää, kunnes geeniterapia päättyy.

  • Ensiksi asiantuntijat keräävät potilaan verisolut ja eristävät siitä T- lymfosyytit.
  • Seuraavaksi näitä soluja manipuloidaan geneettisesti. Soluille annetaan DNA- sekvenssi, jotta ne tuottavat proteiinia nimeltä CAR (Chimeric Antigen Receptor).
  • CAR on vastuussa toisen proteiinin, la CD19, tunnistamisesta syöpäsolujen pinnalla. 
  • Potilaan geneettisesti modifioidut T- lymfosyytit (TL) jatkavat kasvamistaan laboratoriossa, kunnes niitä on miljardeja.
  • Viimeisessä vaiheessa muokatut T- lymfosyytit siirretään potilaaseen suonensisäisen katetrin avulla.
Geeniterapua auttaa tuhoamaan leukemiasoluja.

Kuinka binominen T-CAR/CD19-menetelmä toimii?

Kuvittele solu, jonka pinta koostuu sauvamaisista ulokkeista. Jokaisella näistä rakenteista on omat morfologiset piirteensä. Nämä sauvat ovat vastuussa solun ja sen ympäristön sekä muiden solujen välisistä suhteista.

Kun on kyse lapsuusajan leukemiasta, potilaan modifioiduilla TL- soluilla on hyvin selkeä sauvamainen rakenne niiden pinnalla. CAR- proteiini on erikoistunut tunnistamaan muita sauvamaisia rakenteita  LB- solujen eli CD10:n pinnalla. Kun T- lymfosyytit ovat tunnistaneet vaaralliset B- solut, voidaan niitä ryhtyä eliminoimaan.

National Institute on Healthin johtaja tri Francis Collins toteaa, että on otettava monia asioita huomioon ennen kuin immunoterapiahoitoa voi julistaa menestyksekkääksi hoitomenetelmäksi syövälle.

“Olemme saaneet todistaa immunoterapian dramaattisia tuloksia. Samanlaista menestystä – ja toivoa – tarvitaan yhä useammalle potilaalle ja useammalle syöpätyypille, ja sitä tarvitaan nopeasti.”

– Tri Francis Collins

Lapsuusajan syövät ja immunoterapian vaikutus

Kun immunoterapian tuloksia on arvioitu kolmen kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta, 80%:ssa tapauksissa on havaittu sairauden siirtyneen remissioon. Kyseessä on potilaat, joihin perinteinen kemoterapia ei ole toiminut suotuisasti. Tieto on peräisin National Cancer Institutelta.

Mitä tulee immunoterapian menestykseen, tulee olla kuitenkin varovainen.  Huomioon pitää nimittäin ottaa hoitomenetelmän sivuvaikutukset, joita asiantuntijat eivät voi sivuuttaa. Tri Collins julkaisi raportin, jossa korosti seuraavia asioita:

  • CD19- proteiini on läsnä B- lymfosyyteissä, joten LT-CDR ei erottaudu syöpäsolujen tai terveiden solujen välillä. Näin ollen potilaiden tulee käydä läpi immunosupressiohoito.
  • Lääkitys voi laukaista sytokiinimyrskyn. 
  • Voi ilmetä neurologisia sivuvaikutuksia, kuten sekavuutta ja kouristuksia. Näiden sivuvaikutusten hoitoon ei välttämättä tarvita erityistä hoitoa.

Tämä innovatiivinen hoitomenetelmä tarjoaa uutta toivoa vanhemmille, joiden lapsi sairastaa syöpää. Hoitomenetelmä on kuitenkin vielä kokeiluvaiheessa, ja tutkijat viimeistelevät hoitomuotoa.

Geeniterapian tuottamat tulokset ovat olleet positiivisia myös muiden syöpien, kuten kohdunkaulan syövän ja lymfooman hoidossa. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • NIH. (19 octubre 2017). La terapia con células T y CAR ha sido aprobada para algunos niños y adultos jóvenes con leucemia [artículo en web]. Recuperado de: www.cancer.gov
  • Mouzzo, J. (28 noviembre 2017). La terapia génica contra la leucemia llega al Clinic [artículo en periódico]. Recuperado de: www.elpais.com
  • American Cancer Society. (12 febrero 2019). Tasa de supervivencia de las leucemias en niños [artículo en web]. Recuperado de: www.cancer.org

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.