Alle 3-vuotiaan lapsen terveelliset ruokailutavat - Äitiyden Ihme
 

Alle 3-vuotiaan lapsen terveelliset ruokailutavat

Alle 3-vuotiaan lapsen terveelliset ruokailutavat

Viimeisin päivitys: 23 elokuuta, 2018

Terveelliset ruokailutavat ovat merkittävässä roolissa, jotta lapsesta kasvaisi terve ja vahva yksilö. Tässä Äitiyden Ihmeen artikkelissa tarjotaan neuvoja alle 3-vuotiaan lapsen ruokahetkiin.

On hyvin tärkeää, että vauvalle tarjotaan mahdollisuus terveelliseen ruokavalioon. Tasapainoinen ravinto edistää lapsen terveyttä ja ehkäisee kroonisia sairauksia.

lapsen terveelliset ruokailutavat

Äidinmaitoa suositellaan pääravinnoksi lapsen ensimmäisen elinvuoden ajaksi, jonka jälkeen imetystä suositellaan jatkettavaksi toiseen ikävuoteen saakka. Rintamaito sisältää kaikki vauvan tarvitsemat ravintoaineet, jotta hän kehittyy ja kasvaa.

Kuuden kuukauden ikäiselle vauvalle voi rintamaidon lisäksi tarjota lisäruokaa, mutta äidinmaidon tulisi olla vauvan pääasiallista ravintoa. Voit käyttää joko äidinmaitoa tai äidinmaidonkorviketta.

Jatka lukemista, jos haluat saada loistavia neuvoja liittyen vauvan ravintoon ja tietoa siitä, mistä lapsen terveelliset ruokailutavat muodostuvat.

Lapsen terveelliset ruokailutavat – vinkkejä aterioihin

Anna lapselle ruokaa aina kun hän sitä haluaa

Jos edelleen imetät vauvaasi, anna hänelle rintamaitoa niin usein kun hän sitä pyytää.

Vältä antamasta sokerisia juomia pullosta

Älä käytä vauvan omaa pulloa sokeristen juomien (kuten pillimehujen) antamiseen. Se kasvattaa riskiä hampaiden reikiintymiseen.

Älä pakota lasta syömään

Jos lapsi ei halua syödä jotakin tiettyä ruokaa tai ei enää jaksa syödä, häntä ei saa pakottaa. Lapsen tulisi saada itse päättää, mitä hän syö ja mitä jaksaa vielä ottaa lisää.

Ota lapsi pöydän ääreen syömään

Kun lapsesi on yhden vuoden ikäinen, silloin hän on viimeistään valmis istumaan pöydässä muiden perheenjäsenten kanssa. Aluksi hän tarvitsee paljon apua syömisessä, mutta nopeasti taidot kehittyvät. Tämä lisää myös perheen yhteenkuuluvuuden tunnetta ruokailutilanteessa.

Ruoalla leikkiminen ja ruoan koskeminen on välttämätöntä

Leikkimällä ja ruokaan koskemalla lapsi oppii syömään. Pikkuhiljaa hän oppii ruokailemaan itse. Jotta lapsi oppii syömään, vanhempana sinun on tärkeää antaa hänen leikkiä ruoalla ja koskea sitä vapaasti.

Ruokailu voi olla sotkuisaa, ja sinun täytyy siivota myöhemmin. Mutta lapsen on tärkeää oppia syömään itsekseen – tällä tavoin hänestä tulee itsenäinen ruokailija.

Rajoita valmisruokia

Pikaruoka (esim. pizzat ja hampurilaiset) sisältävät runsaasti tyydyttyneitä rasvoja, sokeria ja suolaa. Lapselle tulisi antaa terveellisintä ja puhtainta ravintoa, jota on saatavilla.

Muista aina aamupala

Lapsi ei saisi koskaan jättää aamupalaa väliin. Tee aina mahdollisimman terveellinen ja monipuolinen aamupala pienellesi.

Vältä pähkinöiden antamista ennen neljää ikävuotta

Pähkinät (mantelit, maapähkinät, hasselpähkinät jne.) voivat olla lapselle vaarallisia, sillä ne saattavat aiheuttaa tukehtumisen. Niitä tulisi välttää ainakin neljään ikävuoteen saakka. Kun lapsi alkaa syödä pähkinöitä, vanhemman tulee olla tarkkana.

Syökää usein

Lapsen tarvitsee syödä usein.  Vanhempien tulisi tarjota lapselleen terveellisiä ja ravinteikkaita välipaloja aterioiden välissä. Tämä estää häntä haluamasta epäterveellistä roskaruokaa, kuten esimerkiksi sipsejä, mehuja, keksejä yms.

Fyysinen aktiivisuus

Terveellisen ruokavalion lisäksi on tärkeää panostaa lapsen fyysiseen aktiivisuuteen, joka on kolmeen ikävuoteen asti pääasiassa leikkiä. Anna lapsen leikkiä ja pitää hauskaa, ja osallistu itsekin leikkeihin ja nauti hänen seurastaan.

lapsen terveelliset ruokailutavat

Anna lapsen auttaa ruokaostoksilla

Toisesta ikävuodesta lähtien lapsi voi auttaa sinua ruokaostoksilla. Hän voi auttaa myös ruoanlaitossa, kuten esimerkiksi kasvisten huuhtelussa, appelsiinin puristamisessa, voileivän teossa, astioiden hoidossa ja muissa keittiön askareissa. Anna lapsen olla apunasi – tietysti häntä huolellisesti valvoen.

Älä palkitse tai rankaise ruoan avulla

Älä palkitse hyvää käytöstä karkeilla tai rankaise huonosta käytöksestä rajoittamalla ruoan antamista. Vanhemman tulisi kehua lasta tämän hyvästä käytöksestä sekä pyytää kauniisti hänen apuaan käyttäen sanoja “kiitos” ja “ole hyvä”.

Lapset ovat kuin pesusieniä, ja he imevät kaiken tiedon havainnoimalla vanhempiensa tekemisiä. Tämä kannattaa pitää mielessä, jotta voimme vanhempina olla hyviä roolimalleja.

Ylläpidä terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota

On tärkeää tehdä tavaksi syödä terveellisiä ruokia, sillä lapsen terveelliset ruokailutavat vakiinnutetaan lapsuudessa.

Nyt sinulla on perusvinkkejä, joita hyödyntää lapsesi ruokailutilanteissa. Ota nämä neuvot käytäntöön, ja saat huomata pienestäsi kasvavan terveen ihmisen. Kun lapsen terveelliset ruokailutavat muuttuvat rutiiniksi, hoituu prosessi kuin itsestään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Triantis V., Bode L., Joost van Neerven RJ., Immunological effects of human milk oligosaccharides. Front Pediatr, 2018.
  • Fidler Mis N., Braegger C., Bronsky J., Campoy C., et al., Sugar in infants, children and adolescents: a position paper of the european society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65 (6): 681-696.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.