4 harjoitusta lapsen ärrävian korjaamiseksi - Äitiyden Ihme
 

4 harjoitusta lapsen ärrävian korjaamiseksi

4 harjoitusta lapsen ärrävian korjaamiseksi
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ärrävika eli rotasismi on r-äänteen tuottamiseen liittyvä puhevika. Se voi johtua tiukasta kielijänteestä, joka estää kielen liikkumisen yläetuhampaiden takana. Lapsilla ärrävika johtuu usein siitä, että lapsi ei ole vielä oppinut hallitsemaan täysin ääntöelimiään ja näin lausumaan r-äännettä. Ärrävikaa hoidetaan yleensä puheterapialla ja tarvittaessa leikkauksella, jossa ylikireä kielijänne katkaistaan. Tänään jaamme lapsen ärrävian korjaamiseksi neljä harjoitusta, joita voidaan käyttää kotona puheterapian tukena.

4 harjoitusta lapsen ärrävian korjaamiseksi

1. Hengityksen työstäminen

Lapsi voi valmistella ääniväylänsä puhumiseen ja artikuloimiseen syvähengitysharjoitteilla. Ne auttavat häntä hallitsemaan paremmin kasvojensa lihaksia ja niiden rentouttamista sekä helpottavat kielen toimintaan keskittymistä ja kielen kontrolloimista. Yksinkertaisessa harjoituksessa lapsi voi kuvitella puhaltavansa kynttilän sammuksiin tai puhaltaa ilmapalloon ilmaa.

2. Kielen harjoittaminen

Kieli on lihas, joka tarvitsee muiden lihasten tavoin huoltoa ja harjoitusta toimiakseen oikein tehokkaasti. Lapsi voi harjoittaa kieltään esimerkiksi seuraavin keinoin:

  • Kielen liikuttaminen ruokaa pureskellessa
  • Kielen liikuttelu ylös ja alas sekä sivulta toiselle
  • Jokaisen hampaan koskettaminen kielen kärjellä
  • Kielen venyttäminen tai taittaminen nopeasti
  • Kielen työntäminen ulos ja vetäminen takaisin sisään
  • Hammasharjan puristaminen kielellä hampaita harjatessa

3. Kielen naksuttelu

Yksi hyvä harjoitus ärrävian korjaamiseksi on kielen naksuttelu. Kielen täytyy olla tarpeeksi vahva, jotta se voi levätä kitalaessa ja pysyä siellä. Lapsi ei välttämättä opi välittömästi naksuttelemaan kieltään, mutta oppii taidon harjoittelun myötä.

4. Sanojen toistaminen

Yksi hyvä harjoitus on R-kirjaimen sisältävien sanojen toistaminen, helpoista aloittaen ja pikkuhiljaa vaikeampiin siirtyen. Lapselta ei saa vaatia liikoja, eikä hänen voi odottaa osaavan ääntää sanoja oikein harjoittelun alkuvaiheessa. Årrävika korjaantuu pikkuhiljaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.