Kuinka parantaa teini-ikäisen kanssa kommunikointia?
Jokainen vanhempi tietää, että teini-ikäisen kanssa kommunikoiminen voi olla ajoittain haastavaa, mutta on olemassa tiettyjä tapoja ja sanoja, joiden käyttäminen voi helpottaa tilannetta.
Kuinka parantaa teini-ikäisen kanssa kommunikointia?
“Mitä sinä haluat tehdä?” Tämä yksinkertainen kysymys voi auttaa parantamaan vanhemman ja teini-ikäisen suhdetta huomattavasti. Teini-ikäinen on jo tarpeeksi vanha tietääkseen, mitä tehdä, mutta hän saattaa vielä tarvita apuasi ymmärtämään, kuinka käsitellä tilanne. Nuori haluaa myös itse hallita tilannetta sekä pystyä valitsemaan itse eri vaihtoehtojen väliltä.
Taianomaiset sanat “Mitä sinä haluat tehdä?” kannattaa sanoa nuorta kunnioittaen. Tällä tavoin siirrät vastuun teini-ikäiselle lapsellesi sekä se auttaa kehittämään lapselle hyvät suunnittelutaidot. Näillä sanoilla on hyvin voimakas vaikutus, paljon suurempi kuin voit aavistaakaan. Kun alat käyttämään niitä, kaikki sinun ja teini-ikäisen lapsen välisessä suhteessa muuttuvat parempaan suuntaan.
Saatat olla alkuun hieman epäileväinen asian suhteen. Saatat esimerkiksi ajatella lapsen olevan epäjärjestelmällinen, ja että joudut jatkuvasti muistuttamaan lasta tämän velvollisuuksistaan. On kuitenkin hyvä, että lapsi oppii tekemistään virheistä.
Yleisesti ottaen teini haluaa tehdä pyytämäsi asiat silloin, kun häntä itseään huvittaa, ei silloin kun sinä haluaisit hänen ne tekevän. Asiasta ei kuitenkaan ole tarpeen alkaa väittelemään. Lapsen tarvitsee vain tietää, että kullekin tehtävän tekemiselle on omat määräaikansa, jolloin ne tulee olla tehtynä. Jos tehtävät ei ole tehty määräaikaan mennessä, sille on olemassa seurauksensa. Näiden taikasanojen lisäksi kannattaa hyödyntää myös muita kommunikointistrategioita. Tällä tavoin voit varmistaa, että suhteesi lapseen on avoin ja pystyt välittämään viestisi tehokkaasti.
Avoin viestintä kannattaa
Jos saat lapsesi puolustuskannalle, hän tulee vain piilottelemaan totuutta sinulta tai valehtelemaan, koska hän ei halua tuottaa sinulle pettymystä. Lapsi haluaa myös tehdä sen, minkä näkee parhaaksi vaihtoehdoksi missäkin olosuhteissa. Molemminpuolisen kunnioituksen tulee olla siis kunnossa, jotta kommunikointiväylät pysyvät avoinna kumpaankin suuntaan. Jos sinun pitää pysyä rauhallisena keskustelutilanteissa, noudata näitä neuvoja:
Ensin empatia, sitten seuraukset
Katsomalla tilannetta lapsen näkökulmasta auttaa lasta tekemään parempia päätöksiä tulevaisuuden kannalta. Esimerkiksi seuraavalla kerralla, kun lapsi tulee kotiin heikon arvosanan kanssa, ole empaattinen ja sano lapselle: “Anna minulle halaus. Voinko auttaa sinua jotenkin?” ta “Onko jotain, mitä voimme tehdä yhdessä parantaaksesi arvosanojasi?”
Anna aikaa rauhoittumiselle
Sinun ei tarvitse vastata lapsellesi välittömästi, mikäli olet vihainen tai murheellinen. Sen sijaan sinun on hyvä antaa itsellesi aikaa rauhoittua. Voit esimerkiksi sanoa “Et kattanut pöytää, vaikka se oli sinun vastuullasi. Puhutaan siitä myöhemmin, sitten kun olen hieman rauhoittunut”.
Älä huuda
Reagoi sympatialla ennen kuin alat pohtia teon seurauksia. Joissakin olosuhteissa luonnollinen reagointitapasi saattaisi olla suuttua asiasta. Viha saa ainoastaan tunteet purkautumaan, jolloin ne pääsevät ulos ylitsevuotavina. Useimmiten ei tarvitse kommunikoida erityisen antoisalla tavalla. Sen sijaan sinun olisi hyvä vetää hieman henkeä, ja miettiä asiaa lapsesi näkökulmasta. Sitten on aika lausua tutut taikasanat.
Älä moiti lasta
Lapsen moittimen kumpuaa siitä, että et halua lapsesi tekevän virheitä. Kuitenkin lapsuuteen ja nuoruuteen kuuluu uusien asioiden yrittäminen sekä virheiden tekeminen. Sotkuinen huone, kokeeseen lukematta jättäminen ja kotitöiden unohtaminen ovat virheitä, jotka eivät kaadaa maailmaa. Näille virheille voit itse miettiä sopivat seuraukset.
Ärsyyntyminen sen sijaan vain stressaa sekä sinua että teini-ikäistä lastasi, eikä se myöskään opeta nuorta kantamaan vastuutaan. Yleensä pelkkä muistutus riittää. Jos sen sijaan aina moitit lastasi, lapsi alkaa odottaa sitä sinulta. Voit muistuttaa lasta kerran, ja jos hän ei kuuntele, laita tekemättä jättämisen seuraukset käytäntöön.
Älä ratkaise kaikkia ongelmia
Sinun tehtäväsi vanhempana on opettaa lasta tekemään hyviä päätöksiä ja ajattelemaan itsenäisesti. Sinulla ei tarvitse olla kaikkia vastauksia saman tien valmiina. Sinun tarvitsee vain aloittaa keskustelu nuoren kanssa. Voit esimerkiksi sanoa “Anna minun miettiä asiaa hetken, ja katsotaan sitten mitä voimme tehdä asialle yhdessä”. Tärkeintä on, että lapsi tuntee itsensä kuulluksi.
Sen sijaan, että ajautuisit riitaan lapsesi kanssa, kannattaa ottaa hieman aikaa pohdinnalle, kuinka reagoida ennen vastaamista. Usein vastaus on hyvinkin yksinkertainen: mieti, miten itse haluaisit tulla kohdelluksi ja kohtele lastasi samalla tavalla. Muista myös käyttää taikasanoja “Mitä sinä haluat tehdä?” tai “Miten sinä haluaisit asian hoitaa?”, kun haluat parantaa teini-ikäisen kanssa kommunikointia.