Kuinka opettaa lapsia olemaan valehtelematta
 

Kuinka opettaa lapsia olemaan valehtelematta?

Lapset on tärkeää opettaa rehellisiksi sosiaalisten ja henkilökohtaisten ongelmien välttämiseksi. Näillä perusohjeilla se onnistuu.
Kuinka opettaa lapsia olemaan valehtelematta?
Elena Sanz Martín

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Elena Sanz Martín.

Kirjoittanut Elena Sanz Martín

Viimeisin päivitys: 21 lokakuuta, 2022

Kaikki lapset valehtelevat jossain vaiheessa elämäänsä, koska se on osa heidän kognitiivista ja sosiaalista kehitystään. Mutta kun valehtelemisesta tulee tapa, seuraukset voivat olla vakavia. Lapsia on tärkeää opettaa olemaan rehellisiä ja luotettavia, jotta he tulisivat toimeen maailmassa ja saisivat nauttia terveistä ihmissuhteista. Ja mitä aiemmin he oppivat tämän läksyn, sitä paremmin he pärjäävät. Jos siis haluat tietää, kuinka opettaa lapsia olemaan valehtelematta, lue alla olevat neuvot.

Miksi lapset valehtelevat?

Noin kuuden vuoden ikään asti lasten on vaikea erottaa todellisuutta kuvitelmista. Siksi on tavallista, että he liioittelevat, idealisoivat tai keksivät kokemuksia tarkoittamatta mitään pahaa tai haluamatta pettää.

Sekä kotona että koulussa on kuitenkin tärkeää kannustaa lapsia rehellisyyteen ja auttaa heitä sisällyttämään tuo arvo osaksi elämäänsä.

Valheet (ymmärretään tarinoiksi, joita sepittävä henkilö on tietoinen petoksestaan) yleistyvät siirryttäessä peruskouluun. Tämä johtuu paitsi lasten suuremmasta kognitiivisesta kehityksestä tässä iässä, myös heidän sosiaalisen piirinsä laajentumisesta. Tästä hetkestä lähtien heidän vuorovaikutuksensa muiden ihmisten kanssa on tiuhempaa ja monimuotoisempaa, joten heissä saattaa herätä tiettyjä tarpeita, joissa valehtelusta näyttäisi olevan hyötyä.

Mutta miksi lapset valehtelevat? Yhtäältä voidaan sanoa, että lapset tekevät niin saadakseen huomiota ja hyväksyntää muilta. Vaikka se ei ole hyvä päätös pitkällä aikavälillä, kuvitteellisen tarinan kertominen voi tilapäisesti nostaa suosiota ikätoverien keskuudessa.

Toisaalta valhe voi syntyä tiettyjen epämiellyttävien seurausten välttämiseksi. Kun lapsi esimerkiksi syyttää veljeään lelun rikkomisesta, hän säästyy itse moitteilta.

Pieni tyttö valehtelee.

Kuinka opettaa lapsia olemaan valehtelematta?

Lasten ensimmäiset valheet ovat testi. Niiden seurauksista riippuen he päättävät joko jatkaa valehtelua tai pysyä rehellisinä. Siksi vanhempien toiminta on erittäin tärkeää rehellisyyden kannustamiseksi. Jos et tiedä, kuinka opettaa lapsia olemaan valehtelematta, tässä on muutamia tärkeitä ohjeita.

Se alkaa sinusta

Yksi peruskäsite kasvatuksessa on se, että lapset eivät opi siitä mitä heille sanotaan, vaan siitä millaista esimerkkiä he saavat vanhemmiltaan. Vältä siis itsekin valehtelemista (etenkin lapsellesi), vaikka ne olisivatkin vain valkoisia valheita.

Älä valehtele lapsillesi, että herkut ovat loppuneet, koska haluat heidän lopettavan niiden syömisen. Ole rehellinen ja selitä syysi. Älä myöskään ole epärehellinen muille ympärilläsi oleville ihmisille, sillä lapsesi päätyvät matkimaan käytöstäsi.

Älä leimaa lasta

Kun huomaat lapsesi valehtelevan, saatat tuntea itsesi loukatuksi ja reagoida ajattelematta.

Yksi vanhempien yleisimmistä reaktioista näissä tilanteissa on syyttää lasta valehtelijaksi. Tällainen leimaaminen on kuitenkin tuskallista ja haitallista.

Keskity teon vääryyteen, mutta älä arvostele lasta ihmisenä. Muutoin saatat päätyä luomaan itseään toteuttavan ennustuksen ja saada lapsesi omaksumaan tuon leiman mukaisen roolin.

Selitä lapsille valehtelun seuraukset

Rangaistus ei ole paras keino saada lapsia ymmärtämään, miksi heidän ei tulisi valehdella, sillä valehtelulla on jo itsessään vakavia seurauksia. Siksi sinun tarvitsee vain selittää heille, mitä nämä seuraukset ovat.

Tee lapsille selväksi, että jos he pettävät ihmisiä, muut lakkaavat luottamasta heihin. Lisäksi valehtelu voi aiheuttaa heissä itsessään syyllisyyden ja häpeän tunteita, kun valhe tulee ilmi.

Voit kysyä lapsilta, miltä heistä tuntuu valehdellessaan, ja aloittaa pohdiskelun siitä.

Palkitse vilpittömyys

Positiivinen vahvistaminen on pitkällä aikavälillä tehokkaampaa kuin rangaistus ja paljon terveellisempää lasten emotionaalisen kehityksen kannalta. Sen sijaan, että keskittyisit pelkästään kritisoimiseen ja rankaisemiseen, aseta tavoitteeksesi rehellisyyden palkitseminen.

Kun lapsesi ottavat vastuun virheistään ja teoistaan, ilmaise, kuinka paljon arvostat heidän rehellisyyttään ja ylistä heidän rohkeuttaan kertoa totuus. Näin he haluavat vastaisuudessa olla rehellisempiä.

Mieti kasvatustyyliäsi

Kuten jo totesimme, valehtelulla pyritään välttämään epämiellyttävät seuraukset, ja tätä tapahtuu useammin kaikkein tiukimmissa ja autoritaarisimmissa kasvatustyyleissä.

Jos olet liian vaativa, kriittinen ja ankara lapsillesi, he pelkäävät tunnustaa virheensä ja päättävät salata ne. Jos taas vetoat ymmärrykseen ja tukeen, heidän on helpompi kertoa totuus.

Lasten valehtelu on yleisempää ankarissa kasvatustyyleissä.

Vahvista heidän itsetuntoaan

Lopuksi on tärkeää varmistaa, että autat lapsiasi rakentamaan vahvan ja vankan itsetunnon. Näin heidän ei tarvitse turvautua valheisiin tai sepittelyyn tunteakseen itsensä arvokkaiksi ja riittäviksi, eivätkä he ole niin riippuvaisia huomiosta ja ulkoisesta hyväksynnästä.

Arvojen juurruttaminen lapsiin hyödyttää heitä läpi elämän

Lapsia ei voi opettaa olemaan valehtelematta yhdessä yössä, ja se vaatii selkeitä ja johdonmukaisia toimintaohjeita.

Kun lapsiin juurruttaa rehellisyyttä, he välttävät sosiaaliset ja henkilökohtaiset ongelmat myöhemmin elämässä. Tämä tulisi aloittaa jo pienenä, jotta sen oppiminen luonnistuisi helpommin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Popliger, M., Talwar, V., & Crossman, A. (2011). Predictors of children’s prosocial lie-telling: Motivation, socialization variables, and moral understanding. Journal of Experimental Child Psychology, 110(3), 373–392. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.jecp.2011.05.003
  • Talwar, V., Arruda, C., & Yachison, S. (2015). The effects of punishment and appeals for honesty on children’s truth-telling behavior. Journal of Experimental Child Psychology, 130, 209–217. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.jecp.2014.09.011

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.