Reseptejä lasten kanssa kokkaamiseen - Äitiyden ihme
 

Reseptejä lasten kanssa yhdessä kokkaamiseen

Lasten kanssa ruoan valmistaminen on paitsi hauska, myös opettavainen aktiviteetti. Tänään esittelemme muutamia helppoja reseptejä lasten kanssa kokkaamiseen.
Reseptejä lasten kanssa yhdessä kokkaamiseen
Leticia María Fernández Gutiérrez

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi Leticia María Fernández Gutiérrez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Yhdessä kokkaaminen on loistava keino auttaa lasta kiinnostumaan ruoan valmistamisesta jo nuoressa iässä. Sen lisäksi, että kokkaaminen on hauska yhteinen ajanviete, se on myös luovaa ja opettavaista puuhaa. Tänään esittelemme muutamia helppoja reseptejä, jotka soveltuvat erinomaisesti lasten kanssa kokkaamiseen.

Syitä lasten kanssa kokkaamiseen

Jokainen vanhempi tietää paitsi, miten tärkeää oppiminen on lapselle, myös, että hän on itse lapsensa tärkein roolimalli. Ruoan valmistaminen on yksi viihdyttävimmistä ja terveellisimmistä aktiviteeteista, joihin koko perhe voi ryhtyä yhdessä. Yhdessä kokkaaminen saa aikaan tunteen yhteenkuuluvuudesta, minkä lisäksi lapsi oppii, että aterian valmistaminen vaatii aikaa, eikä se ole automaattisesti vain vanhempien vastuulla. Hän oppii tietysti myös erilaisista raaka-aineista sekä niiden käsittelystä ja ruoanvalmistusprosessista ylipäätään.

  • Lasten kanssa kokkaamiseen liittyy paljon hyötyjä, ja yksi niistä on mielenkiinnon herättäminen sellaisia ruokia kohtaan, joita lapsi ei oma-aloitteisesti muuten söisi mielellään. Hyödynnä tämä tilaisuus, ja kokkaa yhdessä lastesi kanssa maittavia annoksia mm. hedelmistä sekä vihanneksista.
  • Ruoanlaiton opetteleminen opettaa samalla lapsille kuinka tunnistaa ja erotella eri makuja. He pystyvät valmistamaan eri tyyppisiä raaka-aineita ja tietävät mihin ruokaryhmään ne kuuluvat, miltä mikin maistuu, ja mitkä ovat heille itselleen parhaiten sopivia raaka-aineita.
  • Lapsille muodostuu yleensä paremmat ruokailutottumukset, kun he ovat oppineet kokkaamaan myös itse. Voit aloittaa valitsemalla haluamasi reseptin, sitten ostaa yhdessä raaka-aineet kaupasta, tiedät kuinka kauan ruoan valmistuminen kestää ja niin edelleen.

Joten älä siis odota enää hetkeäkään. Ota kokeiluun nämä alla esitellyt reseptit lasten kanssa kokkaamiseen, etsi sopivimmat lapsesi kehitysvaiheen mukaan ja hauskanpito alkakoon! Muista aina lasten kanssa kokatessasi, että turvallisuus tulee ensin. Pidä lapsesi poissa vaaroista välttämällä vaarallisia toimenpiteitä keittiössä, kuten tulen käyttöä tai kuuman keitinrasvan käsittelemistä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.