Reseptejä lasten kanssa yhdessä kokkaamiseen

Lasten kanssa ruoan valmistaminen on paitsi hauska, myös opettavainen aktiviteetti. Tänään esittelemme muutamia helppoja reseptejä lasten kanssa kokkaamiseen.
 

Yhdessä kokkaaminen on loistava keino auttaa lasta kiinnostumaan ruoan valmistamisesta jo nuoressa iässä. Sen lisäksi, että kokkaaminen on hauska yhteinen ajanviete, se on myös luovaa ja opettavaista puuhaa. Tänään esittelemme muutamia helppoja reseptejä, jotka soveltuvat erinomaisesti lasten kanssa kokkaamiseen.

Syitä lasten kanssa kokkaamiseen

Jokainen vanhempi tietää paitsi, miten tärkeää oppiminen on lapselle, myös, että hän on itse lapsensa tärkein roolimalli. Ruoan valmistaminen on yksi viihdyttävimmistä ja terveellisimmistä aktiviteeteista, joihin koko perhe voi ryhtyä yhdessä. Yhdessä kokkaaminen saa aikaan tunteen yhteenkuuluvuudesta, minkä lisäksi lapsi oppii, että aterian valmistaminen vaatii aikaa, eikä se ole automaattisesti vain vanhempien vastuulla. Hän oppii tietysti myös erilaisista raaka-aineista sekä niiden käsittelystä ja ruoanvalmistusprosessista ylipäätään.

  • Lasten kanssa kokkaamiseen liittyy paljon hyötyjä, ja yksi niistä on mielenkiinnon herättäminen sellaisia ruokia kohtaan, joita lapsi ei oma-aloitteisesti muuten söisi mielellään. Hyödynnä tämä tilaisuus, ja kokkaa yhdessä lastesi kanssa maittavia annoksia mm. hedelmistä sekä vihanneksista.
  • Ruoanlaiton opetteleminen opettaa samalla lapsille kuinka tunnistaa ja erotella eri makuja. He pystyvät valmistamaan eri tyyppisiä raaka-aineita ja tietävät mihin ruokaryhmään ne kuuluvat, miltä mikin maistuu, ja mitkä ovat heille itselleen parhaiten sopivia raaka-aineita.
  • Lapsille muodostuu yleensä paremmat ruokailutottumukset, kun he ovat oppineet kokkaamaan myös itse. Voit aloittaa valitsemalla haluamasi reseptin, sitten ostaa yhdessä raaka-aineet kaupasta, tiedät kuinka kauan ruoan valmistuminen kestää ja niin edelleen.
 

Joten älä siis odota enää hetkeäkään. Ota kokeiluun nämä alla esitellyt reseptit lasten kanssa kokkaamiseen, etsi sopivimmat lapsesi kehitysvaiheen mukaan ja hauskanpito alkakoon! Muista aina lasten kanssa kokatessasi, että turvallisuus tulee ensin. Pidä lapsesi poissa vaaroista välttämällä vaarallisia toimenpiteitä keittiössä, kuten tulen käyttöä tai kuuman keitinrasvan käsittelemistä.

Ja lopulta, muista rentoutua! Lapset rakastavat käsiensä sotkemista ja sinä tulet rakastamaan sitä kun näet heidän viettävän niin hauskaa aikaa jonkin terveellisen aktiviteetin parissa.

”Reseptillä ei ole sielua. Kun kokkaat, on tehtäväsi tuoda sielu reseptiin.”

– Thomas Keller

Reseptejä lasten kanssa kokkaamiseen

Kurpitsaleipä

Raaka-aineet:

  • 2 dl kypsää kurpitsaa
  • 2 kananmunaa
  • 2,5 dl jauhoja
  • 1 dl sokeria
  • 2,5 tl oliiviöljyä
  • 1/2 paketti tuorehiivaa

Valmistus:

  1. Pese, kuori, pilko ja keitä kurpitsa kiehuvassa vedessä, kunnes se on pehmeää.
  2. Samalla kun kurpitsa on keittymässä, lämmitä uuni 180 asteeseen, ja voitele uunivuoka valmiiksi leipätaikinalle.
  3. Käytä vatkainta ja sekoita kaikki ainesosat keskenään.
  4. Kaada taikina voideltuun uunivuokaan.
  5. Paista uunissa n. 30 minuuttia.

Helpot juustotikut

Raaka-aineet:

  • Mozzarellajuustoa leikattuna n. senttimerin paksuisiksi, muutaman sentin pituisiksi, neliön muotoisiksi paloiksi
  • Leivänmuruja
  • 2 kananmunaa
  • Oliiviöljyä

Valmistus:

  1. Vatkaa kananmunat erillisessä kulhossa, ja aseta ne odottamaan.
  2. Kaada leivänmurut erilliseen kulhoon.
  3. Peitä jokainen juustotikku kananmunalla ja sen jälkeen leivänmuruilla, ja aseta ne lautaselle.
  4. Kuumenna oliiviöljy pannulla kunnes se on kuumaa, muttei savuavaa.
  5. Paista juustotikkuja pannulla öljyssä, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.
  6. Poista juustotikut oliiviöljystä lautaselle talouspaperiliinan päälle. Aseta sitten toinen paperiliina juustotikkujen päälle, poistaaksesi ylimääräisen öljyn.

Voikeksit

Raaka-aineet:

  • 2,5 dl jauhoja
  • 7  tl voita
  • 2  kananmunaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 lasi vettä
  • Ripaus suolaa

Valmistus:

  1. Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään, muodostaaksesi taikinan. Muotoile sitten taikina palloksi ja aseta se jääkaappiin tunnin ajaksi.
  2. Ennen kuin otat taikinan pois jääkaapista, esilämmitä uuni 200 asteeseen, ja voitele kekseille sopiva uunivuoka.
  3. Venytä jähmettynyttä keksitaikinaa pöydällä kaulimen avulla siten, että taikinasta jää noin 1cm-1,5cm paksuinen.
  4. Anna lastesi valita mieleisensä keksileikkuri, tai leikkaa keksejä suoraan taikinasta esim. veitsellä, ja anna lasten muotoilla keksit käsin. Aseta keksit sitten voidellulle uunivuoalle.
  5. Paista keksejä 15 minuuttia, 200 asteessa, tai kunnes ne ovat saaneet kauniin kullanruskean värin.

Uuniomenat

Raaka-aineet:

  • 4 omenaa
  • 1 lasi persikkamehua
  • 4 tl pilkottuja manteleita
  • 1 rkl sokeria
  • Valitsemiasi jäätelömakuja

Valmistus:

  1. Esilämmitä uuni 200 asteeseen.
  2. Pese, ja poista omenoista siemenkota sekä kaiverra tilaa seokselle.
  3. Sekoita yhdessä sokeri, persikkamehu ja mantelit. Kaada seos sitten omenoiden sisälle.
  4. Pistele jollakin terävällä reikiä omenan pintaan useampaan kohtaan, ja laita omenat sitten uuniin.
  5. Paista 20-30 minuuttia 200 asteessa, tai kunnen omenat ovat kypsiä.
  6. Kun uuniomenat ovat valmiita, tarjoile ne haluamasi jäätelön kera.

Tässä on vain muutamia reseptejä lasten kanssa kokkaamiseen. Mahdollisuuksia on kuitenkin monia ja vain mielikuvitus on rajana! Älä siis epäröi etsimästä uusia ideoita ja voit jopa luoda täysin omia reseptejä lasten kanssa yhdessä kokkaamiseen.