4 herkullista pastareseptiä lapsille
Pasta maistuu usein nirsoillekin syömäreille, minkä lisäksi pasta-annoksia on hyvin helppo muunnella ja usein myös yksinkertaista valmistaa. Alla jaamme neljä herkullista koko perheelle maistuvaa pastareseptiä.
Kuinka tehdä ruoasta houkuttelevaa lapsille?
- Värit. Lapset pitävät kirkkaista väreistä, ja tätä kannattaa hyödyntää myös ruoan valmistamisessa ja esille asettamisessa. Lisää siis jokaisen aterian joukkoon värejä, jotka herättävät lapsen huomion ja kiinnostuksen.
- Tekstuuri. Kun sisällytät ruokalajiin useita eri suutuntumia, siitä tulee lapsille eräänlainen monen aistin kokemus. Kun ruoka sisältää sekä kermaisia, että kuivia ominaisuuksia, ja niiden lisäksi nestemäisiä että muromaisia suutuntumia, lapselle ei jää tylsää hetkeä syödessään sitä.
- Mielikuvitus. Kokeile erilaisten kuvien ja kuvioiden piirtämistä ruoalla. Lapset ovat luovia ja elävätkin eräänlaisessa fantasiamaailmassa, jossa useat eri hahmot heräävät eloon heidän mielikuvituksensa voimasta. Miksi et käyttäisi tätä hyödyksesi myös ruoanlaitossa? Näkö on ensimmäinen aisti jolla lapset reagoivat ruokaan.
- Aktiviteetit. Yllä olevien vinkkien lisäksi voit tehdä ruoasta houkuttelevampaa lapsille käyttämällä apunasi erilaisia pelejä ja leikkejä, näin lapset myös oppivat samalla uusia asioita. Riippuen lapsen iästä, voit ottaa avuksesi numerot, värit ja lorut. Voit vaikka opettaa lapsille tarinoita tai lauluja ruokaan liittyen. Vain taivas on rajana, joten käytä mielikuvitustasi!
4 herkullista pastareseptiä lapsille
1. Nakit hiuksilla
Ainekset
- Noin sentin mittaisiksi paloiksi pilkottuja nakkeja
- Spagettia
- Vapaan valinnan mukaan lisää joukkoon joko porkkanoita, paprikaa tai herneitä.
Valmistus
- Työnnä poraavalla liikkeellä mahdollisimman monta spagettia nakkipalojen läpi siten, että ne työntyvät ulos nakin molemmilta puolilta.
- Keitä kunnes spagetit ovat kypsiä. Varo ylikypsentämästä niitä, ottaen huomioon myös että nakit vaativat vähemmän keittoaikaa.
- Siivilöi ja tarjoile. Voit tarjota nakkispagetit sellaisenaan, tai lisätä niiden joukkoon omavalintaisesti erivärisiä vihanneksia tai kastikkeita.
2. Kolmivärinen pasta
Ainekset
- Lyhyt tai pitkä pasta
- Pestokastike
- Valkoinen kastike
- Napolinkastike tai bolognesekastike
- Raastettua juustoa pastalle
Valmistus
- Keitä pasta pakkauksen ohjeiden mukaan.
- Ota erilleen kolme pientä annosta ja sekoita yksi kastikkeista jokaisen pastan kanssa, jotta jokainen pasta-annos saa eri värin.
- Tarjoile eri väriset pastat vierekkäin lautasella ja kaada päälle kastiketta ja raastettua juustoa.
Toinen vähemmän työläs vaihtoehto, joka ei vaadi myöskään kolmen eri kastikkeen käyttöä, on valmistaa pastaa, joka on jo valmiiksi saatavana kolmella eri värillä. Tällä tavalla sinun tarvitsee vain lisätä pastan päälle kastike sekä raastettu juusto.
3. Pastaletut
Ainekset
- Vasta keitettyä pastaa tai yli jäänyttä edellisen päivän pastaa
- 1 kananmuna
- 1,5 dl maitoa
- 4 rkl vehnäjauhoja
- 2 rkl sokeria
- 1 pisara vaniljaa
- Paistoöljyä
Valmistus
- Sekoita yhdessä kananmuna, sokeri, maito, vanilja ja jauhot, kunnes saat kermaisen koostumuksen.
- Lisää pasta seoksen joukkoon ja sekoita niin, että se on hyvin sekoittunut joukkoon.
- Paista annoksia tästä seoksesta, kunnes ne muuttuvat kullanvärisiksi pasta pannukakuiksi.
- Aseta valmiit paistetut pastaletut jäähtymään leivinpaperille ja ripottele niiden päälle sokeria.
- Nämä pasta-leivonnaiset ovat ihanteellisia välipalaksi tai osana jotakin toista ateriaa.
3. Pasta jauhelihan ja kasvisten kera
Ainekset
- Lyhyttä tai pitkää pastaa
- Erilaisia leivitettyjä ja paistettuja lihoja (kanaa, nautaa, kalaa tai mereneläviä oman maun mukaan)
- Leivitettyjä ja paistettuja vihanneksia (selleriä, parsakaalia, pinaattia, paprikaa ja muita oman maun mukaan)
- Oliiviöljyä
- Hienoksi silputtua persiljaa
Valmistus
- Keitä pasta, siivilöi se ja lisää joukkoon tippa oliiviöljyä.
- Paneroitu liha ja kasvikset tulisi tarjoilla keitetyn pastan päällä.
- Ripottele päälle hienonnettua persiljaa ja tarjoile välittömästi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Zhao Z., Yin Z., Zhao Q., Red and processed meat consumption and gastric cancer risk: a systematic review and meta analysis. Oncotarget, 2017. 8 (18): 30563-30575.
- Costa Rodrigues J., Pinho O., Monteiro PRR., Can lycopene be considered an effective protection against cardiovascular disease? Food Chem, 2018. 245: 1148-1153.