3 jälkiruokareseptiä diabeetikoille
Pitkään uskottiin, että diabeetikot eivät voi syödä lainkaan sokerilla makeutettuja tuotteita. Aikaisemmin insuliinihoito ei mahdollistanut nopeasti imeytyvien sokerien syöntiä, minkä vuoksi niiden nauttiminen katsottiin parhaaksi kieltää kokonaan. Nykyään kuitenkin tiedetään, että myös diabetesta sairastavat voivat nauttia sokeria kohtuullisissa määrin.
Niin diabeetikon kuin kenen tahansa muunkin kohdalla tärkeää on se, kuinka usein ja miten suuria määriä sokerisia tuotteita käytetään. Myös diabeetikko voi nauttia silloin tällöin sokerisia jälkiruokia, kunhan hän syö yleisesti terveellistä ruokaa ja hyviä hiilihydraatteja ja pitää huolta tarpeeksi tiheästä ateriavälistä. Asiantuntijat suosittelevat syömään sokeripitoiset herkut pääruoan yhteydessä, sillä kun vatsassa on muutakin ruokaa, sokeri imeytyy hitaammin.
3 jälkiruokareseptiä diabeetikoille
Bavaroise mansikoilla
Ainekset
- 150 grammaa mansikoita
- 15 grammaa liivatetta
- 2 kananmunan keltuaista
- Makeutusainetta
- 150 grammaa kermaa
- 15 grammaa maissijauhoja
- 2,5 desilitraa rasvatonta maitoa
Valmistus
- Liota liivatelehdet vedessä paketin ohjeen mukaan.
- Liuota maissijauho kolmeen ruokalusikalliseen maitoa ja lisää joukkoon vatkatut kananmunan keltuaiset.
- Kuumenna loput maidosta ja pieni määrä makeutusainetta kattilassa. Sekoita nestettä koko ajan.
- Lisää hitaasti maissijauhoseos maidon joukkoon ja jatka sekoittamista, kunnes seos kiehahtaa.
- Ota kattila liedeltä, siivilöi seos ja sekoita sitä, kunnes se jäähtyy.
- Vatkaa kerma kevyesti ja kääntele se mukaan seokseen vähän kerrallaan.
- Kaada seos annosvuokiin ja nosta vuoat jääkaappiin jäähtymään.
- Keitä mansikoita muutama minuutti ja soseuta ne sitten sauvasekoittimella.
- Paseeraa mansikat siivilän läpi ja anna niiden jäähtyä.
- Kun vuoissa oleva seos on jäähtynyt kunnolla, kasta vuoat nopeasti kuumaan veteen ja irrota bavaroiset varovasti vuoista.
- Koristele vanukkaat mansikkasoseella.
Täysjyväappelsiinikeksit
Ainekset
- 1 kananmuna
- Hyppysellinen suolaa
- 60 grammaa margariinia
- Makeutusainetta
- 25 grammaa hiivaa
- 70 grammaa perunasosetta
- 200 grammaa täysjyvävehnäjauhoja
- 70 grammaa bran flakeseja
- 3 ruokalusikallista appelsiinimehua
- 1 ruokalusikallinen kasvismargariinia
- Appelsiinin kuori hienoksi raastettuna
Valmistus
- Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.
- Sekoita kulhossa jauhot, hiiva, bran flakesit, appelsiinin kuori ja suola.
- Lisää joukkoon margariini pienissä osissa, samalla taikinaa työstäen.
- Lisää makeutusaine ja perunasose.
- Vatkaa kananmuna ja appelsiinimehu tiiviiksi tahnaksi.
- Kauli taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi ja irrota siitä esimerkiksi piparkakkumuotilla sopivan kokoisia paloja.
- Paista 15-20 minuuttia.
Omena-kanelipiirakka
Ainekset
- 1 kananmuna
- 2,4 desilitraa pilkottuja pekaanipähkinöitä
- 1 ruokalusikallinen vaniljaa
- 1,2 desilitraa makeutusainetta
- 1,2 desilitraa vähäsuolaista voita
- 1 ruokalusikallinen kanelia
- 4,8 desilitraa vehnäjauhoja
- 2 ruokalusikallista leivinjaudetta
- 2,6 desilitraa sokeritonta omenasosetta
Valmistus
- Sekoita yhdessä astiassa jauhot ja leivinjauhe keskenään ja toisessa voi ja makeutusaine keskenään.
- Lisää voin sekaan vanilja, kananmuna, pekaanipähkinät, kaneli, omenasose ja lopuksi jauhoseos.
- Sekoita taikina hyvin ja kaada se voideltuun ja jauhotettuun vuokaan.
- Paista piirakkaa 175 asteessa, kunnes sen pinta on kullanruskea.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- American Diabetes Association. Eat right doesn’t have to be boring.
- Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017.
- Christodoulides S., Dimidi E., Fragkos KC., Farmer AD., et al., Systematic review with meta analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther, 2016. 44 (2): 103-16.