3 helppoa ja herkullista parsakaalireseptiä
Jos haluat lisätä omaan tai perheesi ruokavalioon kevyitä ja ravinteikkaita ruokia, on parsakaali hyvä vaihtoehto aterioiden pääraaka-aineeksi. Broccolilla on turhaan huono maine pahanmakuisena vihanneksena ja lasten inhokkina, sillä oikein valmistettuna siitä syntyy herkullisia ruokia. Tänään jaammekin kolme parsakaalireseptiä, joista syntyy nopeasti koko perheelle maistuvia aterioita.
Parsakaali on monipuolinen ja terveellinen vihannes, joka sopii niin keittoihin, piiraisiin, wokkeihin kuin gratiineihinkin. Sen lisäksi, että broccoli on vähäkalorinen vihannes, joka sopii hyvin painonhallinnan tueksi, se sisältää myös useita terveyttä edistäviä ravintoaineita ja yhdisteitä kuten folaattia, kuitua, magnesiumia sekä A- ja C-vitamiinia. Päivän C-vitamiinitarve täyttyy jo sadalla grammalla parsakaalta. Tuoreet tutkimukset viittaavaat siihen, että broccoli ja muut kaalikasvit saattavat vähentää tiettyjen syöpätyyppien, erityisesti paksusuolen ja mahalaukun syövän, riskiä. Parsakaali sopii erinomaisesti myös henkilöille, joilla on korkea kolesteroli tai verenpaine.
3 helppoa ja herkullista parsakaalireseptiä
Parsakaali-kirsikkatomaatti-pekoniwokki
Ainekset
- 4 viipaletta pekonia kuutioksi pilkottuna
- Suuri kourallinen parsakaalta pieneksi pilkottuna
- 2,5 dl kirsikkatomaatteja puoliksi pilkottuna
- Suolaa ja pippuria maun mukaan
Valmistus
- Paista pekonikuutiot suurella wokkipannulla keskilämmöllä. Sekoita aika ajoin, jotta pekonit eivät jää kiinni pannuun. Noin seitsemässä minuutissa pekoni on rapeaa ja valmista tarjoiltavaksi. Kaada pekoni pannulta sivuun odottamaan.
- Lisää pannulle parsakaali ja kirsikkatomaatit. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan. Paista wokkipannulla, kunnes kasvikset ovat mureita.
- Sekoita parsakaali, kirsikkatomaatit ja pekonit keskenään, ja tarjoile.
Broccolilla on turhaan huono maine pahanmakuisena vihanneksena ja lasten inhokkina, sillä oikein valmistettuna siitä syntyy herkullisia ruokia.
Parsakaali-pinaattikeitto avokadoleivän kera
Keiton ainekset
- 1,5 l pilkottua parsakaalta
- 1 rkl oliiviöljyä
- 9,5 dl rasvatonta kanalientä
- 170 g pinaattia
- 1 dl ohueksi viipaloitua retiisiä
- 1 pilkottu purjosipuli
- 0,5 dl raastettua parmesaanijuustoa
Avokadoleivän ainekset
- 2 avokadoa kuorittuna ja viipaloituna
- 4 palaa paahdettua leipää
- 1 sitruuna
- Suolaa ja pippuria maun mukaan
Valmistus
- Kuumenna öljy pannulla keskilämmöllä. Lisää purjosipulit ja kypsennä kunnes ne ovat mureita (noin 4 minuuttia). Lisää sitten parsakaali ja jatka kypsentämistä 2 minuuttia. Lisää lopuksi kanaliemi ja hauduta.
- Ota pannu pois liedeltä ja lisää pinaatti ja parmesaanijuustoraaste. Anna sekoituksen jäähtyä hieman, jonka jälkeen maustat suolalla ja pippurilla.
- Sekoita keitto sauvasekoittimella tai blenderillä kermaiseksi.
- Laita paahdetuille leiville avokado- ja retiisiviipaleita. Sirottele päälle suolaa ja pippuria sekä hieman sitruunamehua ja oliiviöljyä.
Kana-parsakaaliwokki
Ainekset
- 2 rkl soijakastiketta
- 1 tl seesamiöljyä
- 500 g nahatonta ja luutonta kananrintaa leikattuna kuutioiksi
- 2 valkosipulin kynttä hienoksi pilkottuna
- kourallinen parsakaalta pilkottuna pieneksi
- 2 tl riisietikkaa
- 1 rkl maissitärkkelystä
- 2 rkl inkivääriä kuorittuna ja pilkottuna
- 2 kevätsipulia ohueksi viipaloituna
- 1 dl vettä
Valmistus
- Sekoita kulhossa keskenään soijakastike, riisietikka, maissitärkkelys sekä seesamiöljy.
- Paista suuressa wokkipannussa kana kullanruskeaksi, noin 10 minuutin ajan. Lisää sekaan inkivääri, valkosipuli, kevätsipuli, parsakaali ja vesi. Paista, kunnes kaikki kasvikset ovat kypsiä.
- Lisää joukkoon lopuksi soijakastikesekoitus ja paista hyvin. Odota hetki, ennen kuin otat pannun pois liedeltä. Tarjoile yhdessä lempi riisisi kanssa.
“Kasviksilla on runsaasti terveyshyötyjä, mutta joillakin kasviksilla on suurempi taipumus suojella erilaisilta taudeilta kuin toisilla. Yksi tällaisista kasviksista on parsakaali, jonka terveysvaikutuksia on tutkittu monissa tutkimuksissa.”
– Tohtori Joseph Mercola
Yllä esiteltyjen reseptien lisäksi parsakaalista voidaan valmistaa lukemattomia muitakin ruokia. Se on loistava lisuke sellaisenaan ja maistuu hyvin esimerkiksi pastan kanssa. Sen kanssa sopivat nautittavaksi myös monet muut kasvikset kuten herneet, tomaatti ja pinaatti.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Better Health Chanel. Children’s diet – fruit and vegetables. Agosto 2011. Victoria State Government.
- Muller L., Meyer M., Bauer RN., Zhou H., et al., Effect of broccoli sprouts and live attenuated influencza virus on peripheral blood natural killer cells: a randomized, double blind study. PLoS One, 2016.
- Vanduchova A., Anzenbacher P., Anzenbacherova E., Isothiocyanate from broccoli, sulforaphnae, and its properties. J Med Food, 2019. 22 (2): 121-126.