3 herkullista gluteenitonta jälkiruokaa
2 minuuttia
Jos noudatat gluteenitonta ruokavaliota, etsit todennäköisesti jatkuvasti uusia gluteenittomia reseptejä. Gluteenilla on merkittävä rooli sekä leivän että leivonnaisten valmistuksessa , joten etenkin gluteenittomat jälkiruokareseptit ovat yleensä tervetulleita. Tänään esittelemme kolme herkullista gluteenitonta jälkiruokaa, jotka maistuvat sekä gluteenia vältteleville että kaikille muillekin.
3 gluteenitonta jälkiruokaa
Gluteeniton appelsiinimarenki suklaavaahdolla
Ainekset
- 4 appelsiinia
- 400 g gluteenitonta suklaata
- 5 dl kermaa
- 5 dl maitoa
- 30 g sokeria
- 80 g maissitärkkelystä
- Mintunlehtiä
- 6 munanvalkuaista
- 4 lusikallista tomusokeria
- Kahden appelsiinin mehu
Valmistus
- Sekoita kerma ja maito keskenään kattilassa ja lämmitä seos lähes kiehuvaksi.
- Sulata suklaa varovasti toisessa kattilassa.
- Sekoita sokeri ja maissitärkkelys keskenään kulhossa ja lisää seos maidon ja kerman joukkoon.
- Sekoita seos tasaiseksi ja lisää se sulatetun suklaan joukkoon. Anna hautua, kunnes seos on paksuuntunut. Tämä vie 3-5 minuuttia.
- Kuori appelsiinit ja aseta appelsiiniviipale jokaiseen annoskulhoon. Lisää kulhoon suklaakerma ja anna seoksen jäähtyä.
- Vatkaa munanvalkuaiset kimmoisaksi vaahdoksi ja lisää sekaan tomusokeri ja appelsiinien mehu. Käytä marenkia ja mintunlehtiä jälkiruoan koristeluun.
Gluteeniton banaaniomenakohokas
Ainekset
- 3 kypsää banaania (noin 280 g)
- 380 g vihreitä omenoita
- 2 tl vaniljaa
- 60 g sokeria
- 0,5 tl kanelia
- 8 kananmunaa
- 80 g voita
- 1 dl brandya
- Gluteenitonta tomusokeria ja kanelia koristeluun
Valmistus
- Kuori omenat ja pilko ne pieniksi paloiksi. Kuullota paloja 40 grammassa voita, kunnes ne ovat kullanruskeita.
- Karamellisoi omenanpalat 40 grammassa sokeria. Lisää sekaan brandy, anna kiehahtaa ja ota kattila pois levyltä. Sekoita seosta ja anna sen jäähtyä.
- Tee sama banaanille, eli kuori, leikkaa, karamellisoi ja sekoita seos.
- Yhdistä karamellisoidut omenat ja banaanit ja lisää joukkoon vanilja.
- Erota kananmunien valkuaiset ja keltuaiset ja vatkaa valkuaiset kimmoisaksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset ja valkuaisvaahto muun seoksen joukkoon.
- Lisää taikina voideltuihin annosvuokiin ja paista kohokkaita 180 asteessa 20-25 minuuttia.
- Anna kohokkaiden jäähtyä ja koristele ne sitten kanelilla, tomusokerilla ja omenalohkoilla tai karamellisoiduilla omenoilla tai banaaneilla.
Gluteenittomat suklaakeksit
Ainekset
- 15 g tummaa suklaata
- 125 g voita tai margariinia
- 225 g sokeria
- 3 kananmunaa
- 1 tl vaniljauutetta
- 125 g riisijauhoja ja 125 g maniokkitärkkelystä
- 30 g kaakaojauhetta
- 0,5 tl leivinjauhetta
Valmistus
- Sulata suklaa vesihauteessa. Lisää sulatettuun suklaaseen voi ja sekoita hyvin.
- Sekoita toisessa kulhossa sokerista, kananmunista ja vaniljauutteesta vaahto. Lisää vaahto sulatetun suklaan joukkoon.
- Lisää seokseen siivilän läpi jauhot ja kaakaojauhe.
- Kaada taikina muotteihin ja paista uunissa 10-15 minuutin ajan.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Ried K., Fakler P., Stocks NP., Effect of cocoa on blood pressure. Cochrane Database Syst Rev, 2017.
- Chung WS., Meijerink M., Zeuner B., Holck., et al., Prebiotic potential of pectin oligosaccharides to promote anti inflammatory commensal bacteria in the human colon. FEMS, 2017.
Interesting Articles