Voiko suoristuspermanentin tehdä raskauden aikana? - Äitiyden Ihme
 

Voiko suoristuspermanentin tehdä raskauden aikana?

Saatat ehkä pohtia, voiko suoristuspermanentin tehdä raskauden aikana. Asian kanssa on parasta olla tarkkana, sillä suoristuspermanenttia varten tarvittavat tuotteet voivat sisältää kemikaaleja, jotka voivat vaikuttaa vauvaan.
Voiko suoristuspermanentin tehdä raskauden aikana?

Viimeisin päivitys: 21 kesäkuuta, 2019

Monet raskaana olevat naiset pohtivat, voiko suoristuspermanentin tehdä raskauden aikana. Se ei ole hyvä ajatus, etenkään raskauden ensimmäisten kolmen kuukauden aikana, jolloin sinun tulee olla erityisen varovainen lapsesi takia.

Suoristuspermanentin tekeminen voi olla hyvin myrkyllistä sen sisältämän korkean pitoisuuden formaldehydin takia. Sinun pitää ottaa tämä asia huomioon erityisen tarkasti, sillä tämä aine voi vahingoittaa lapsesi kehitystä.

Melkein kaikilla hiustenkäsittelyhoidoilla on negatiivisia vaikutuksia, ja vieläkin enemmän, kun olet raskaana. Keratiinihoidot kosteuttavat ja ravitsevat kyllä hiuksia syvältä, mutta niiden jatkaminen ei ole suositeltavaa raskaana ollessa.

Jos käyttämäsi keratiini ei sisällä haitallisia aineita, voit jatkaa sen käyttöä. Sinun tulee kuitenkin olla asiasta täysin varma, on nimittäin hyvin yleistä, että tavallisista hiustenhoitotuotteista löytyy formaldehydiä.

Formaliini eli formaldehydin vesiliuos on syöpää aiheuttava aine, joka on kielletty raskaana olevilta naisilta. Monet hiuksia suoristavat ja ravitsevat hoitoaineet sisältävät sitä. On siis tärkeää varmistaa, ettei kampaajasi käytä tuotteita, jotka sisältävät tätä vahingoittavaa ainesta.

Voit kysyä asiasta myös gynekologiltasi, mutta emme suosittele raskaana olevia naisia tekemään suoristuspermanenttia, varsinkaan raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana. Parasta olisi vältellä sellaisten toimenpiteiden tekemistä, jotka eivät ole täysin välttämättömiä.

Voiko suoristuspermanentin tehdä raskauden aikana?

Jos haluat käyttää hiusten suoristamiseen japanilaista suoristamismenetelmää, muista, että tämä prosessi sisältää kemikaaleja, jotka ovat ammoniakin johdannaisia. Koska tämäkin on pysyvä hiustenhoitomenetelmä, suosittelemme jättämään sen tekemättä. Nesteet, joita tässä menetelmässä käytetään, sisältävät myöskin sikiölle haitallisia kemikaaleja.

Sinun tulisi siis välttää suoristuspermanentin tekemistä raskauden aikana, sillä suurin osa siihen käytettävistä tuotteista sisältää formaldehydiä, ainesta, joka on haitallista vauvan kehitykselle ja terveydelle. Se on hyvin myrkyllinen aines, joka voi ärsyttää ja vahingoittaa hengitysteitä, silmiä ja yleistä hyvinvointia.

Moni raskaana oleva nainen pohtii, voiko suoristuspermanentin tehdä raskauden aikana

Lyhyesti sanottuna, olisi parasta, että nainen ei suorista hiuksiaan pysyvästi raskauden aikana. On myöskin suositeltavaa välttää silottavia hoitoja tai hiusten värjäystä.  Voit sen sijaan valita hiustenvärjäykseen luonnollisia pigmenttejä tai kasvipohjaisia tuotteita, jotka eivät sisällä myrkyllisiä kemikaaleja.

Vältä hiusten värjäämistä

Gynekologit suosittelevat, että raskaana olevan naisen ei tulisi käyttää perinteisiä hiustenvärjäystuotteita. Hiusväri ei saisi peittää päätä kokonaan eikä ulottua päänahkaan. Tämä johtuu siitä, että monet hiusvärit sisältävät kemikaaleja, kuten aniliinia, joka voi vaikuttaa vauvan kehitykseen.

Jos tätä kemikaalia nautitaan, hengitetään tai se tulee kosketuksiin ihon kanssa, aiheuttaa se vahinkoa hemoglobiinille, joka on vastuussa hapen kuljettamisesta veressä.

Joillekin naisille kehittyy myös allergia tiettyjä kemikaaleja kohtaan raskauden aikana. Jos näin tapahtuu kohdallasi, tulee sinun kääntyä lääkärisi ja kampaajasi puoleen.

Emme suosittele pysyviä hiustensuoristushoitoja, varsinkaan raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana. Parasta olisi välttää kaikkia toimenpiteitä, jotka eivät ole täysin välttämättömiä.

Hiustenhoito raskauden aikana

Sinun on hyvä tietää, että raskauden ja imetyksen aikana hiukset kasvavat enemmän kuin normaalisti. Tämä johtuu siitä, että estrogeeni ja progesteroni stimuloivat hiusten kasvua raskauden aikana.

Kun elimistösi palautuu normaaliin, hiukset ottavat tarvitsemansa lepotauon. Tämä tapahtuu yleensä 12 viikkoa synnytyksen tai imetyksen jälkeen. Ylimääräiset hiukset putoavat pois ja hiuksesi palaavat normaalitilaansa. Hiukset saavat takaisin myös paksuutensa ja tuuheutensa, jotka niillä alkujaan oli.

Sinun on tärkeää hoitaa hiuksia hyvin ennen raskautta, sen aikana ja sen jälkeen. Muista pestä hiukset shampoolla ja lisätä sen jälkeen hoitoaine. 

Synnytyksen tai imetyksen lopettamisen jälkeen naiselta voi lähteä enemmän hiuksia kuin normaalisti

Jos hiuksesi ovat kuivat, käytä kosteuttavaa hiusnaamiota kerran viikossa. Voit myös tehostaa päänahan verenkiertoa hieromalla päänahkaasi. Jos huomaat hiusten tuuheuden kadonneen synnytyksen jälkeen, voit käyttää erityisesti tekstuuria antavia hiustenhoitotuotteita.

Synnytyksen jälkeen huomaat uusia asioita, jotka vaikuttavat kehoosi. Hermostuneisuus ja stressi edistää hiustenlähtöä. Tästä ei kuitenkaan tule huolestua, sillä vaihe on lyhyt ja väliaikainen. Sama tapahtuu myös imetyksen aikana, mikä johtuu siitä, että kehosi totuttelee uuteen elämänvaiheeseen äitinä.

Jos haluat käyttää hiustenlähtöön auttavaa hiushoitoa, kannattaa keskustella asiasta ensiksi lääkärin kanssa. Nämä hiushoidot nimittäin saattavat sisältää ainesosia, jotka voivat vahingoittaa vauvaasi. Paras, mitä voit tehdä, on jättää hiustenhoitotoimenpiteet kokonaan siksi ajaksi, kun olet raskaana ja olet lopettanut imettämisen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Amiri A., Pryor E., Rice M., Downs C., Turner A., & Fanucchi M. (2015). Formaldehyde exposure during pregnancy. MCN. The American Journal of Maternal Child Nursing40(3), 180–185. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25919211/
  • Caro R., & Fast J. (2020). Pregnancy myths and practical tips. American Family Physician102(7), 420–426. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32996758/
  • Couto A., Ferreira J., Rosa C., Pombo-de-Oliveira M., Koifman S., & Brazilian Collaborative Study Group of Infant Acute Leukemia. (2013). Pregnancy, maternal exposure to hair dyes and hair straightening cosmetics, and early age leukemia. Chemico-Biological Interactions205(1), 46–52. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23747844/
  • Fox N. (2018). Qué hacer y qué no hacer durante el embarazo: Verdades y mitos. Maternal-Fetal Medicine Associates, 131:713–21. Recuperado de:  https://journals.lww.com/greenjournal/Documents/Apr2018_Translation_Fox.pdf 
  • Guerrero A., Medina K., Kahn M., & Guerrero M. (2009). Utilidad y seguridad del 17-alfa-estradiol 0, 025 por ciento versus minoxidil 2 por ciento en el tratamiento de la alopecia androgenética. Rev. chil. dermatol, 21–25. Recuperado de: https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lil-525459
  • Matos, T. (2015). Cuidados del Embarazo: Maternidad y Salud. Maternidad y Salud. Recuperado de: https://books.google.es/books?id=oPa1BgAAQBAJ&dq=Se+cae+el+exceso+de+cabello+y+el+pelo+recupera+su+aspecto+original+embarazo&lr=&hl=es&source=gbs_navlinks_s

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.