Umpilisäkkeen tulehdus raskauden aikana
Umpilisäkkeen tulehdus voi iskeä missä tahansa raskauden vaiheessa. Raskauden aikaiset umpilisäketulehdukset eivät ole erityisen yleisiä, mutta raskausaikana alkava tulehdus leviää yleensä tavallista umpilisäkkeen tulehdusta nopeammin, ja sen seuraukset voivat olla kohtalokkaat sekä äidille että sikiölle.
Umpilisäkkeen tulehdus raskauden aikana
Aivan kuten lukuisat muutkin mahdolliset terveysongelmat, myös umpilisäkkeen tulehdus huomataan usein synnytys- tai vatsan ultraääni tutkimuksessa raskauden aikana. On olemassa useita eri testejä ja toimenpiteita, joiden avulla voit poissulkea muut mahdolliset vatsan patologiaan, tai suoranaisesti sikiöön liittyvät mahdollisuudet. Ei ole kuitenkaan tarpeellista odotella erikoislääkäriä paikalle tekemään tutkimuksia, saadaksesi diagnoosin umpilisäkkeen tulehduksesta.
Raskauden aikainen umpilisäkkeen tulehdus aiheuttaa muun muassa seuraavia oireita:
- Vatsakipu oikealla puolella vatsaa. Kipu tuntuu aluksi vatsan keskellä, pienenä epämukavuutena. Se alkaa kuitenkin muuttua pahemmaksi, ja siirtyä enemmän oikealle puolelle vatsan aluetta. On normaalia, että äiti odottaa tämän johtuvan vain siitä, että lapsi on asettunut oleskelemaan oikealle puolelle vatsassa. Kipu kuitenkin yltyy yltymistään, riippumatta siitä, kuinka paljon vauva liikehtii kohdun sisällä. Lopulta kivusta tulee suhteellisen kovaa.
- Pahoinvointi, oksentelu, ripuli ja ummetus. On normaalia, että äiti tuntee raskauden aikana pahoinvointia ja jopa oksentelevat säännöllisesti. Kun on kuitenkin kyse umpilisäkkeen tulehduksesta, oireiluun liittyy myös vatsakipu.
- Kuume, joka ei yleensä kuitenkaan nouse kovin korkeaksi.
- Ruokahalun puute
Vaikka umpilisäkkeen tulehdus aiheuttaakin selkeät oireet, voi raskaana oleva nainen tulkita ne helposti raskauden aiheuttamaan oireiluun ja yleiseen epämukavuuteen. Juurikin tästä syystä raskaana olevat naiset usein välttelevät lääkäriin menemistä oireiden vuoksi. He odottavat, että kipu yltyy siihen pisteeseen, ettei muita vaihtoehtoja ole. Diagnoosin viivyttäminen ja mahdollinen leikkaus kuitenkin lisäävät riskejä sekä äidille, että lapselle.
Riskit äidille ja lapselle
Kun käsitellään umpilisäketapausta, odottavilla äideillä voi olla keskenmenon tai ennenaikaisen synnytyksen vaara. Lisäksi, jos kirurginen interventio ei tapahdu ajoissa, umpilisäke voi pahimmillaan jopa räjähtää ja johtaa vatsakalvontulehdukseen. Tämä voi aiheuttaa suolen sisällön vuotamisen ja saastuttaa vatsaontelon. Kun näin tapahtuu, tilanteesta tulee erittäin vakava ja äiti on saatava tehohoitoon, jotta hänen henkensä ei vaarantuisi.
Tragedia on kuitenkin täysin vältettävissä, jos äiti vain hakeutuu lääkärin hoitoon jo varhaisessa vaiheessa tulehdusta. Siksi on niin tärkeää nähdä aina asiantuntijaa, tässä tapauksessa lääkäriä, mahdollisimman pian, kun sinulla on edes pienikin huolenaihe terveyteesi liittyvistä ongelmista raskauden aikana.
Kuinka toimia, jos epäilee umpilisäkkeen tulehdusta?
Ensinnäkin, ennen diagnoosia, asiantuntijat suosittelevat, että raskaana olevat naiset välttävät itsehoitoa kipulääkkeillä, jos umpilisäkkeen tulehduksen oireita ilmaantuu. Kokemasi kipu auttaa lääkäriäsi tekemään oikean diagnoosin. Sinun tulisi vältellä veden, mehujen, teen ja oikeastaan kaikkien nesteiden juomista. Itse asiassa sinun tulisi välttää mielellään myös syömistä. Tyhjällä vatsalla oleminen helpottaa tarvittavaa kirurgista toimenpidettä, jos kyseessä on todella tulehtunut umpilisäke.
Umpilisäkkeen tulehdus vaatii aina leikkausta. Se on ainoa tapa pelastaa sekä sinun, että syntymättömän lapsesi henki. Sinun tulisi kuitenkin yrittää pysyä rauhallisena koko ajan ja vähentää stressiä niin paljon kuin mahdollista, hakiessasi samalla kiireellistä lääkärinhoitoa. Leikkaussaliin on parasta mennä ilman pelkoa, luottaen siihen, että kaikki tulee menemään hyvin. Hermostuneisuutesi ei auta ratkaisemaan ongelmaa. Itse asiassa se tekee siitä vain pahemman koettelemuksen, nostaa verenpainettasi ja aiheuttaa muitakin mahdollisesti vaarallisia olosuhteita.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Gómez Montes E et al. (2008) Apendicitis y gestación. Prog Obstet Ginecol. 2009;52(3):160-5. DOI 10.1016/S0304-5013(09)70619-3. Disponible en: https://www.elsevier.es/es-revista-progresos-obstetricia-ginecologia-151-articulo-apendicitis-gestacion-S0304501309706193.
- Laffita Labañino, Wilson, & Jiménez Reyes, William. (2011). Apendicitis aguda en el embarazo. Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología, 37(2), 223-234. Recuperado de: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-600X2011000200012&lng=es&tlng=es.
- Blears E, Keller D, Ellis C. Review of Operative vs. Non-Operative Management of Appendicitis in Pregnancy. Surgery Curr Res. 2017; 7(2):1-7. Disponible en: https://doi.org/10.4172/2161-1076.1000287.
- Garro Urbina, V., Thuel Gutiérrez, M. (2020) Apendicitis en el embarazo. Revista Médica Sinergia. Vol. 5 Num. 7. e537 ISSN: 2215-4523, e-ISSN: 2215-5279. Disponible en: https://doi.org/10.31434/rms.v5i7.537.
- Parswa, A. (2021) Apendicitis. MSD Manual. Disponible en: https://www.msdmanuals.com/es-ar/hogar/trastornos-gastrointestinales/urgencias-gastrointestinales/apendicitis?query=Apendicitis.
- Organización Mundial de la Salud. Mortalidad materna. Disponible en: https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/maternal-mortality.
- Organización Mundial de la Salud. Nacimientos prematuros. Disponible en: https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/preterm-birth.
- Friel L. Manual MSD. Fiebre durante el embarazo. Disponible en: https://www.msdmanuals.com/es-ve/hogar/salud-femenina/complicaciones-no-obst%C3%A9tricas-durante-el-embarazo/fiebre-durante-el-embarazo.
- Friel L. Manual MSD. Infección de las vías urinarias durante el embarazo. Disponible en: https://www.msdmanuals.com/es-ve/hogar/salud-femenina/complicaciones-no-obst%C3%A9tricas-durante-el-embarazo/infecciones-de-las-v%C3%ADas-urinarias-durante-el-embarazo?query=Infecciones%20urinarias%20en%20el%20embarazo.