Uinti on terveellinen ja turvallinen liikuntamuoto odottaville äideille
Uinti on terveellinen ja turvallinen liikuntamuoto odottaville äideille, sillä vesi kannattelee uimarin painoa, jolloin niveliin ja selkärankaan kohdistuu tavallista vähemmän painetta. Tämä on erityisen hyödyllistä odottavan äidin painon noustessa.
Vedessä raskaana oleva nainen pystyy suorittamaan sellaisia liikkeitä, joihin ei muuten kykenisi. Toisaalta veden paine estää tekemästä äkkinäisiä liikkeitä, jolloin myös onnettomuuksien riski pienenee. Rauhallinen uiminen vahvistaa jalkojen, takapuolen ja lantion lihaksia, jotka ovat kaikki tärkeässä roolissa synnytyksessä.
Tämän lisäksi uiminen stimuloi verenkiertoa. Monien liikkeiden vaatima vaakasuuntainen asento ehkäisee suonikohjuja, turvotusta ja lihaskramppeja, parantaen samalla keuhkojen kapasiteettia, mikä puolestaan ehkäisee nopeaa väsymistä.
Uiminen ei sovi kaikille raskaana oleville
Vaikka suurin osa naisista voikin uida turvallisesti myös raskauden aikana, kannattaa asiasta keskustella lääketieteen ammattilaisen kanssa ennen uimaan lähtemistä.
“Uiminen on minulle normaalia. Rentoudun, tunnen oloni mukavaksi ja tiedän, mikä minua ympäröi. Se on kotini.”
– Michael Phelps
Uimista ei suositella naisille, joiden raskaus on luokiteltu riskiraskaudeksi tai joilla on tavallista suurempi riski ennenaikaiseen synnytykseen. Se ei myöskään ole hyödyllinen harrastus heille, joilla on etinen istukka tai joiden kohdun kasvu on viivästynyt. Samoin verenkierron ongelmat ja kohdunkaulan laajentuminen voivat estää uimisen.
Asiantuntijoiden mukaan raskausaika ei ole ihanteellinen aika opetella uimaan tai aloittaa rankka fyysinen harrastus pitkän passiivisen jakson jälkeen. On myös tärkeää, että odottava äiti ei rasita itseään liikaa fyysisilläharrastuksilla, vaan keskittyy liikuttamaan kehoaan rauhallisella ja rennolla tavalla.
Uinti on hyvä liikuntamuoto useimmille odottaville äideille
Niin kauan kuin odottavalla äidillä on neuvolan hoitajan tai lääkärin lupa harrastaa liikuntaa, uiminen on turvallista aina ensimmäisestä raskauskolmenneksesta eteenpäin.
Uiminen vähentää merkittävästi lapsen painon vaikutusta äidin selkärankaan. Vesiliikunnan aikana, olipa kyse sitten uimisesta tai vesijumpasta, painovoima katoaa ja vesi kannattelee uimarin painoa. Näin odottava äiti voi suorittaa liikkeitä ilman, että selkärankaan tai niveliin kohdistuu painoa.
Säännöllinen ja maltillinen uiminen on yksi parhaista tavoista polttaa kaloreita. Uinti on todella hyvä tapa rentouttaa kehoa ja samaan aikaan kiinteyttää ja hoikentaa vartaloa. Uiminen lievittää stressiä ja jännitystä, eli se edistää fyysisen terveyden lisäksi myös psyykkistä hyvinvointia.
Uinti tehostaa myös sydän- ja verisuonijärjestelmää ja parantaa yleistä terveyttä. Verenkierron tehostuminen auttaa omalta osaltaan poistamaan ylimääräisiä nesteitä jaloista ja nilkoista. Uidessa raajat ovat kokonaan veden varassa, mikä saa nesteet virtaamaan takaisin kohti munuaisia. Nämä liikkeelle lähteneet nesteet poistuvat virtsan mukana.
Veden keholle antama jatkuva hieronta vapauttaa lihasten kireyttä, jota usein esiintyy raskauden aikana. Vedessä keho kelluu, ja sen paino on vain murto-osan normaalista. Tämä luo helpotusta paineeseen, jota sekä ala- että yläraajat tuntevat. Uinti on rentouttava ajanviete, joka antaa mahdollisuuden ojennella käsiä ja jalkoja, mikä myös lievittää lihasjännitystä.