Riskiraskaus herättää monenlaisia tunteita - Äitiyden Ihme
 

Riskiraskaus herättää monenlaisia tunteita

Riskiraskaus herättää monenlaisia tunteita

Viimeisin päivitys: 03 elokuuta, 2019

Raskaana olevia naisia kehotetaan hyvin usein pysymään positiivisena, mutta aina tämä ei ole mahdollista. Esimerkiksi, kun kyseessä on riskiraskaus, saattaa olla vaikeaa pysyä rauhallisena ja olla murehtimatta. Odottavan äidin mielessä saattavat myllertää monet tunteet ja ajatukset, jotka saavat hänet ajattelemaan, että kaikki ei ehkä sujukaan toivotulla tavalla.

Yhdeksän kuukautta on pitkä aika, jonka varrella ehtii kohtaamaan monenlaisia tilanteita. Moni odottava äiti toivoo ajan kuluvan nopeasti monestakin eri syystä, ja ennen kaikkea raskauden toivotaan etenemän normaalisti ilman komplikaatioita. Kun asiat eivät sujukaan toivotulla tavalla, aika hidastuu ja raskausaika voi olla todella pitkä ja rankka.

Positiiviset tunteet alkavat korvautua ahdistuneisuudella, pelolla ja epävarmuudella. Valitettavasti äitiys ei aina saa osakseen sitä ymmärrystä, jonka se ansaitsee. Kukaan ei haluaisi tuntea näin, mutta näiltä negatiivisilta tunteilta ei aina voi välttyä.

Riskiraskaus herättää monenlaisia tunteita

Millaisia tunteita riskiraskaus herättää?

Negatiivisia tunteita voi ilmaantua kenelle tahansa aivan yhtäkkiä. Mutta täysin eri asia on silloin, kun itsensä huolehtimisesta muistutetaan jatkuvasti äärimmäisellä tavalla. Joissakin tapauksissa riskiraskaus on uuvuttava ja kivulias kokemus, silloin on hyvin vaikeaa olla musertumatta negatiivisten tunteiden alle.

Tiheät terveystarkastukset, loputon lepääminen sekä suuret muutokset elintavoissa saattaa aiheuttaa raskaana olevalle naiselle tuplasti kärsimystä. Kyseessä ei ole ainoastaan sisäinen päähänpinttymä siitä, että kaikki menee hyvin, vaan sitä tulee käsitellä jokaikinen minuutti.

Vaikka jokainen nainen ja jokainen raskaus on erilainen, pelkoja tulee esiintymään joka tapauksessa. On täysin normaalia tuntea olonsa masentuneeksi, ahdistuneeksi tai jopa syylliseksi. Seuraavaksi kerromme, kuinka nämä tunteet ovat täysin normaaleja naisilla, jotka käyvät läpi riskiraskauden.

Ahdistuneisuus

Ahdistuneisuus on yleistä raskauden aikana, mutta naisilla, joilla on riskiraskaus, ahdistuneisuus on moninkertaista. Tässä tilanteessa oleva nainen voi murehtia äärimmilleen lapsensa ja oman itsensä puolesta.

Nainen ei välttämättä uskalla edes kuvitella sitä, millainen lapsi on, sillä hän pelkää, että lapsi ei välttämättä pääse lainkaan syntymään. Tämä ajatus on hyvin pelottava. Onko väärin ajatella, että lapsi tulee kuolemaan? Ei, vaan se on täysin ymmärrettävää. Tämä ajatus voi pyöriä naisen mielessä, jos hän on kuullut lääkäriltä tämän olevan mahdollista.

Ahdistukseen auttaa puhuminen, tiedon saaminen sekä lääkärin ohjeiden noudattaminen. Käy lääkärintarkastuksissa sekä noudata suosituksia. On myös hyväksi jakaa kokemuksia muiden samaa läpi käyvien äitien kanssa sekä hakea tukea perheenjäseniltä.

Syyllisyys

Tätä tunnetta on vaikea muiden ymmärtää. Miksi tunnet syyllisyyttä? Se on kuitenkin aivan normaalia. Johtui riskiraskaus sitten mistä tahansa, usein äiti saattaa ajatella, että hän on jotenkin osallinen siihen. Raskaana oleva nainen saattaa miettiä pienimpiäkin yksityiskohtia, jotka saattoivat hänen mielessään johtaa riskiraskauteen.

Totuus on kuitenkin se, että riskiraskaus ei ole sinun syytäsi. Raskaus on haastava johtuen olosuhteista, jotka eivät ole raskaana olevan kontrollissa. Jos esimerkiksi sinulla on ollut aikoinaan huono tapa, joka on voinut edesauttaa riskiraskauden kehittymistä, sinun on tärkeää ymmärtää, ettet silloin ollut vielä raskaana. Syyllisyyden tunnetta saattaa siis ilmetä, mutta on tärkeää oppia ymmärtämään sitä.

Raskaana oleva nainen saattaa tuntea syyllisyyttä myös siitä, ettei pysty hoitamaan muita tehtäviä. Ehkä pakkolepo aiheuttaa sen, ettet pysty hoitamaan vanhempia lapsiasi tai huomioimaan kumppaniasi. Vaikka ei olekaan mitään syytä tuntea oloa syylliseksi, on se kuitenkin normaalia. Muiden olisi hyvä ymmärtää ja tukea sinua.

Riskiraskaus saattaa aiheuttaa syyllisyyden tunnetta

Katkeruus

Aivan kuten syyllisyyden tunne, myös katkeruus on negatiivinen tuntemus. Jotkin riskiraskautta aiheuttavat tekijät voivat aiheuttaa katkeruutta. Miksi minä? Miksi nyt? Kakteruutta ilmenee etenkin silloin, kun raskaus vaikuttaa päivittäiseen elämään.

Raskaana oleva saattaa ehkä joutua keskeyttämään opintonsa tai työnsä, surkutellen sitä ja tuomiten itsensä. Katkeruus on yleistä myös suunnittelemattomissa raskauksissa; kaiken sen huolehtimisen jälkeen nainen onkin tässä kauheassa tilanteessa. Tällaisessa tapauksessa on tärkeintä, että tulevaa äitiä ei tuomita, vaan yrittää ymmärtää hänen tunteitaan.

Epävarmuus

Kuten moni muukin tunne, epävarmuus johtuu nykyisen ja tulevaisuuden suhteesta. Raskaana oleva nainen on epävarma tilanteestaan ja siitä, mitä tulevaisuus tuo mukanaan. On normaalia kyseenalaistaa se, saavutetaanko tavoite, koska se on haaste, jota on hyvin vaikea käsitellä. On myös yleistä tuntea olonsa yksinäiseksi ja että kukaan ei ole tukena.

Omien kykyjen epäileminen vaikeuttaa suositusten noudattamista ja rutiinien muokkaamista. Vaikka olisit kuinka harkitsevainen, on kuitenkin asioita, joita voit tehdä riskiraskauden ehkäisemiseksi. Epävarmuuden tunteminen on ymmärrettävää, mutta tuen ja päättäväisyyden avulla se on voitettavissa.

Ikävystyneisyys

Kun pakotetaan joutilaana olemiseen, syntyy väistämättä ikävystyneisyyden tunteita. Kotona oleminen ei kiinnosta, vaan halutaan palata takaisin normaalien aktiviteettien pariin tai keksiä jotain uutta viihdykettä. Tämä tunne voi laukaista myös muita negatiivisia tunteita, kuten katkeruutta.

Loputon lepääminen,yksitoikkoinen ruoka ja jatkuva tylsyys saattavat aiheuttaa masentuneisuutta sekä liiallista murehtimista. Olisikin tärkeää suojautua ikävystyneisyydeltä niin hyvin kuin mahdollista. Ahdistuneisuudelle tai muille negatiivisille tunteille ei tulisi antaa liikaa jalansijaa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.