Onko syytä huolestua, jos raskaus on vähäoireinen tai oireeton?
Vaikka raskauteen liittyvät oireet voivatkin olla epämukavia, ne saavat usein äidin tuntemaan, että raskaus sujuu niin kuin pitääkin. Se, että raskaus on vähäoireinen tai oireeton, voi saada odottavan äidin hermostumaan. Yleensä oireiden puuttuminen ei kuitenkaan ole merkki raskauden epänormaalista etenemisestä tai siitä, että vauvalla olisi jotain vialla.
Onko syytä huolestua, jos raskaus on vähäoireinen tai oireeton?
Erilaisista raskauden aikaisista oireista – kuten pahoinvoinnista, väsymyksestä ja erilaisista kivuista – puhutaan paljon, joten on helppo olettaa, että jokaiseen raskauteen liittyy jonkinlaisia negatiivisia oireita. Täysin oireeton raskaus on kohtalaisen harvinainen asia, mutta on totta, että on myös naisia, jotka eivät kärsi minkäänlaisista oireista koko raskauden aikana tai kokevat niitä vasta raskauden loppumetreillä.
Pahoinvoinnin puuttuminen
Jonkin asteisesta pahoinvoinnista ja oksentelusta kärsii jopa 90 % raskaana olevista naisista. Tämä kuitenkin tarkoittaa, että noin joka kymmenes odottava äiti selviää raskaudesta ilman pahoinvointia, mikä on täysin normaalia.
Amenorrea
Amenorrea on kuukautiskiertoon liittyvä häiriö, jossa kuukautiset puuttuvat väliaikaisesti tai pysyvästi. Tila voi johtua monista tekijöistä, mutta sen tavallisin syy on raskaus.
Kuukautisten loppumista pidetään tavallisesti raskauden merkkinä, mutta kaikissa tapauksissa verenvuoto ei lopu hedelmöityksestä huolimatta. Kuukautisvuodolta vaikuttava vuoto ei kuitenkaan tarkoita, että kuukautiset jatkuisivat entiseen tapaansa, vaan kuukautisten tavallisena alkamisajankohtana alkavaa vähäistä vuotoa kutsutaan valekuukautisiksi. Tämä on tavallinen oire etenkin alkuraskauden aikana.
Tällainen vuoto voi johtua esimerkiksi epäsäännöllisistä kuukautisista, munasolun epätäydellisestä kiinnittymisestä kohdun seinämään tai emättimen tai kohdunkaulan tulehduksesta.
Kuinka toimia, jos raskaus on vähäoireinen tai oireeton?
- Keskustele asiasta neuvolassa, mistä sinut ohjataan tarvittaessa lääkärin tutkimuksiin. Jos ammattilaiset ilmoittavat kaiken olevan hyvin, voit nauttia oireettomasta raskaudestasi.
- Jos kärsit kovista kivuista tai runsaasta vuodosta, ota yhteyttä terveyskeskukseen.
- Ei mene aikaakaan ennen kuin alat tuntea vauvan liikkeet, jolloin voit luottaa siihen, että raskaus etenee toivotusti.
“Kannat vauvaa sisälläsi yhdeksän kuukautta, käsivarsillasi kolme vuotta ja sydämessäsi elämäsi loppuun asti.”
– Mary Mason
Muutama asia raskaudesta
- Yleisen uskomuksen vastaisesti sitrushedelmien nauttiminen imetyksen aikana ei pilaa rintamaitoa. Itse asiassa sitrushedelmien syömistä suositellaan erityisesti imettämisen alussa.
- Hiusten värjäämistä ei suositella raskauden aikana, sillä se voi aiheuttaa allergisen reaktion.
- Runsas veden juominen ei lisää lapsiveden määrää.
- Vanha myytti kertoo, että äidin runsas lihan syöminen raskauden aikana aiheuttaa vauvalle ison pään. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa.
- Se, että oma äiti kävi läpi vaikean synnytyksen, ei tarkoita, että tyttärelle käy samoin.
- Rauhallinen liikunta tekee hyvää myös raskauden aikana ja tiettyjen harjoitusten tekeminen voi auttaa synnytyksen jälkeisessä palautumisessa.
- Ikenet ovat usein hyvin herkät raskauden aikana.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Gabbe, S.; Niebyl, J.; Simpson, J. et al. (2017) Obstetrics: Normal and Problem Pregnancies (Seventh Edition). Philadelphia, Pennsylvania: Saunders/Elsevier.
- Brown, H. Fisiología del embarazo. Manual MSD (Versión para profesionales) [En línea].