Raskauden ensimmäiset oireet
Munasolun hedelmöittymisen jälkeen naisen keho alkaa valmistautua raskauteen. Jokainen odotusaika on erilainen, ja siinä missä jotkut selviävät raskaudesta oireitta, toisilla raskauden ensimmäiset oireet näyttäytyvät jo ennen positiivista raskaustestiä. Ilmeisin vihje raskaudesta on kuukautisten poisjääminen, mutta myös monet muut merkit voivat kertoa siitä, että raskaus on saanut alkunsa. Yleisiä raskauden ensioireita ovat muun muassa pahoinvointi, oksentelu sekä rintojen arkuus ja turvotus.
Raskauden ensimmäiset oireet
Jokaisen naisen raskaushormonipitoisuudet ovat yksilölliset, minkä vuoksi myös raskausoireiden voimakkuus vaihtelee. Alkuraskauteen usein liittyvät pahoinvointi ja oksentelu johtuvat nimenomaan raskaushormonitason noususta. Hormonaalisesti aktiivinen rintakudos reagoi raskauteen turpoamalla, ja on tavallista, että rinnat ovat arat jo raskauden alkumetreillä. Nännipihat saattavat laajentua ja tummentua, minkä lisäksi niihin voi ilmestyä pieniä, hankaukselle ja kosketukselle arkoja kyhmyjä.
Tiputteluvuoto on hyvin yleistä alkuraskauden aikana, eikä siitä tarvitse yleensä huolestua. Vaaleanpunaiset tai rusehtavat jäljet ovat merkkejä alkion kiinnittymisestä kohdun limakalvoon. Runsas vuoto voi olla merkki keskenmenosta ja on aina syy kääntyä lääkärin puoleen. Myös valkovuoto voi lisääntyä raskauden alussa.
Moni nainen kärsii ensimmäisten raskausviikkojen aikana alavatsassa tuntuvasta nipistelystä, joka voi muistuttaa kuukautisia edeltävää vatsakipua. Toisinaan raskauden ensimmäisiin merkkeihin kuuluvat myös päänsärky ja huimaus, vaikka ne eivät kovin yleisiä oireita olekaan. Alkuraskautta värittää usein myös väsymys. Tämän lisäksi monen odottavan äidin hajuaisti herkistyy raskauden alussa.
Vaikka kaikki yllä mainitut oireet voivatkin olla merkki raskaudesta, voidaan raskaus varmistaa vain raskaustestin avulla. Raskaustesti kannattaa tehdä aina, jos saattaa olla raskaana ja kuukautiset ovat myöhässä tai kuukautiskierto on muuten muuttunut poikkeavaksi. Raskaus voidaan todeta luotettavasti ultraäänitutkimuksella jo kaksi viikkoa kuukautisten poisjäämisestä.
Erilaiset oireet läpi raskauden
Alkuraskauden oireet ilmaantuvat tyypillisesti parin ensimmäisen raskausviikon aikana ja ovat huipussaan raskausviikoilla 6-7. Osalla oireet helpottavat ensimmäisen raskauskolmanneksen jälkeen, mutta osa kärsii erilaisista oireista läpi raskauden. Odottavan äidin vointi voi myös vaihdella raskauden aikana päivästä toiseen.
Raskauden vaiheesta riippuen nainen voi kärsiä esimerkiksi seuraavanlaisista oireista:
- Ensimmäinen raskauskolmannes: Huimaus, väsymys, uupumus, pahoinvointi, oksentelu, hajuherkkyys, mielialan vaihtelut, ruoansulatusongelmat, lisääntynyt syljen eritys, nenän tukkoisiin, päänsärky.
- Toinen raskauskolmannes: Oksentelu, ilmavaivat, närästys, krampit, ummetus, peräpukamat, virtsatietulehdus, lantiokipu, raajojen turvotus, tiheälyöntinen rytmihäiriö.
- Kolmas raskauskolmannes: Selkäkipu, turvotus, epämukavuus nukkuessa, lisääntynyt virtsaamistarve, pinnallinen hengittäminen, kuorsaus, levottomat jalat, seksuaalinen haluttomuus, raajojen tulehdustilat, emätineritteet, supistukset, suonikohjut, peräpukamat.
Raskausoireiden helpottaminen
Raskausoireet voivat olla pahimmillaan hyvin epämukavia, eikä niistä välttämättä pääse millään keinolla täysin eroon. Tiettyjä oireita voi kuitenkin pyrkiä helpottamaan kotikonstein.
- Paineen tunne ja kipu rinnoissa. Imetykseen valmistautuvat rinnat voivat olla arat ja kivuliaat. Hyvin istuvien puuvillaisten rintaliivien käyttö sekä kylmä- tai lämpöhauteen hyödyntäminen voivat helpottaa epämukavaa tunnetta.
- Pahoinvointi. Raskauspahoinvoinnista kärsivän kannattaa syödä hitaasti ja pieniä annoksia läpi päivän. Rasvaisia, sokerisia, mausteisia ja muuten raskaita ruokia kannattaa välttää.
- Ruoansulatusongelmat. Erilaisista vatsavaivoista kärsivän kannattaa välttää uppopaistettuja ruokia, hiilihapollisia juomia, tulisia ruokia ja sitrushedelmiä. Hedelmien ja kuiturikkaan ruoan kohtuudella syöminen voi auttaa ummetuksen ehkäisyssä.
- Jalkakivut. Korkeat korot ja tiukat vaatteet kannattaa jättää kaappiin. Rauhallinen liikunta, kuten uinti tai joogaaminen, voi auttaa. Myös jalkojen säännöllinen lepuuttaminen ja koholla pitäminen helpottaa painetta ja kipua.