Pariskunnan seksielämä raskauden aikana - Äitiyden Ihme
 

Pariskunnan seksielämä raskauden aikana

Pariskunnan seksielämä raskauden aikana
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lähes jokaisen pariskunnan seksielämä muuttuu jollain tapaa raskauden myötä. Alkaen raskauden ensimmäisestä kolmanneksesta pari käy läpi erilaisia vaiheita, jotka vaikuttavat intiimiin kanssakäymiseen. Jos raskaus etenee normaalisti, mikään ei kuitenkaan estä harrastamasta seksiä läpi koko raskausajan.

Pariskunnan seksielämä raskauden aikana

Naisen raskaus ei yleensä tarkoita, että pariskunnan seksielämä täytyisi laittaa tauolle. Kaikista raskauden aikaisista fyysisistä ja hormonaalisista muutoksista ja aiheen ympärillä esiintyvistä myyteistä huolimatta raskauden aikainen seksi tekee hyvää, ja suurin osa asiantuntijoista suosittelee sitä.

Heidän mukaansa erityistä varovaisuutta tarvitaan ainoastaan, kun kyseessä on riskiraskaus tai pariskunnan jommankumman osapuolen terveydentila estää intiimin kanssakäymisen. Seksin harrastaminen oman kumppanin kanssa vapauttaa rakkaushormoniksi kutsuttua oksitosiinia, joka saa aikaan rentouttavan ja kaikin puolin hyvän olon. Toinen seksin harrastamisen hyvistä puolista on se, että se voi nostattaa itsetuntoa. Seksi saa naisen tuntemaan olonsa halutuksi ja varmemmaksi omassa kropassaan, mikä on tärkeää aikana, jolloin keho käy läpi suuria muutoksia.

Raskauden aikainen seksi ei vahingoita vauvaa. Kohdunkaulaa suojaa paksu kalvo, ja vaikka orgasmi aiheuttaakin pieniä supistuksia kohdussa, ne eivät aiheuta lapselle vaaraa. Tämän lisäksi pariskunnan seksin aikana kokema keskinäinen rakkaus tekee hyvää sikiön kehitykselle.

Pariskunnan seksielämä raskauden aikana

Ensimmäinen raskauskolmannes

Lasta toivovat pariskunnat harrastavat usein tavallista enemmän seksiä hedelmöityksen varmistamiseksi. Raskauden ensimmäiset, epävarmuuden sekä pahoinvoinnin ja muun epämukavan olon täyttämät kuukaudet johtavat kuitenkin yleensä seksuaalisen halukkuuden vähenemiseen.

Osa naisista ja miehistä ei pidä seksin harrastamista raskausaikana sopivana, mikä johtuu pitkälti aiheen ympärillä esiintyvistä myyteistä ja virheellisestä tiedosta. Vaikka tällainen ajattelu ei olisikaan valloillaan, monet pelkäävät raskauden ensimmäisinä viikkoina intiimin kanssakäymisen vahingoittavan raskautta, mikä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Toinen raskauskolmannes

Moni odottava äiti tuntee olonsa erityisen hyväksi toisen raskauskolmanneksen aikana, kun keho on jo tottunut uuteen tilaansa, mutta ei ole vielä väsynyt lapsen pitkään kantamisesta. Tässä vaiheessa raskautta naisen keho on alkanut pyöristyä ja rinnat kasvaa, mutta vatsa ei ole vielä niin iso, että se aiheuttaisi epämukavaa oloa tai ongelmia liikkumisessa. Nämä tekijät luovat hyvät puitteet nautinnolle ja huville.

Pariskunnan seksielämä raskauden aikana

Usein siinä vaiheessa, kun odottava äiti tuntee sikiön ensimmäiset liikkeet, hänen mieleensä nousee monia kysymyksiä, joista yksi on se, vaikuttaako seksin harrastamisen kehittyvään lapseen. Tässä vaiheessa isä voi alkaa tuntea olevansa kolmas pyörä, ja osa miehistä ajattelee kumppaninsa välittävän ainoastaan syntymättömästä lapsesta.

Asiantuntijoiden mukaan naisen orgasmi vaikuttaa kohtuun, ja orgasmin hetkellä istukka kuljettaa lyhyen ajan sikiölle tavallista vähemmän verta. Tämä ei kuitenkaan vahingoita lapsiveden ja kohdun seinämien suojassa kasvavaa lasta. Myöskään sikiön loukkaantumisesta on turha murehtia, sillä kohdunkaulaa suojaa paksu kalvo, eivätkä mahdollisen orgasmin kohdussa aiheuttamat pienet supistukset ole vaarallisia.

Viimeinen raskauskolmannes

Monet miehet pitävät raskaana olevaa naista ja tämän vartaloa hyvin eroottisena – aina raskauden loppuun saakka. Naisen kasvavan vatsan vuoksi sopivan seksiasennon löytäminen kuitenkin muuttuu hankalaksi 30. raskausviikon tienoilla. Myös raskauden aiheuttama väsymys, raskauden aikana kertyneet kilot ja lähestyvä synnytys voivat vaikuttaa naisen seksuaalisiin haluihin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Arbués, E. R., & León, M. R. (2013). Características y evolución del patrón sexual de la mujer embarazada. Enfermería Global, 12(4), 362-370. https://revistas.um.es/eglobal/article/view/eglobal.12.4.181521
  • Byrd JE, Hyde JS, DeLamater JD, Plant EA. (1998). Sexuality during pregnancy and the year postpartum. J Fam Pract. 1998 Oct; 47(4):305-8.
  • González Labrador, I., & Miyar Pieiga, E. (2001). Sexualidad femenina durante la gestación. Revista cubana de medicina general integral, 17(5), 497-501. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252001000500015
  • Richard P. (1984). Sexualidad durante el embarazo. Clin Obstet Ginecol Norteam 1984;3:904-16.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.