Parhaat nukkuma-asennot odottavalle äidille
Raskausaika voi olla yksi naisen elämän parhaista vaiheista. Ensi kertaa äidiksi tulevalla tämä aika on usein myös täynnä huolta, ja yksi tavallisimmista ongelmista on nukkuma-asennon valitseminen. Tämän vuoksi kerrommekin tänään, mitkä ovat parhaat nukkuma-asennot odottavalle äidille ja mitä asentoja suositellaan vältettävän.
Vauvan kasvaessa kohdussa, äidin uni vähenee. Epävarmuus siitä, mikä asento on sopiva lapsen terveyden kannalta, on yleistä. Tämän lisäksi pahoinvointi, ahdistus ja närästys tekevät kunnollisen levon saannin lähes mahdottomaksi. Siksi on tärkeää hankkia neuvoja koskien raskauden aikaisia nukkuma-asentoja.
Parhaat nukkuma-asennot odottavalle äidille
1. Vasemmalla kyljellä
Lääketieteen asiantuntijat suosittelevat vasenta puolta, sillä näin edistetään verenkiertoa sekä ravinteiden kulkeutumista kohtuun ja siten vauvalle. Edistät myös sitä, että munuaiset poistavat jätettä helposti.
2. Kyljellä tyynyn kanssa
Kylkiasento tyyny jalkojen välissä pitää selkärangan suorana ja estää painon kohdistumista toiselle jalalle enemmän kuin toiselle. Jos sinulla on pitkiä tyynyjä, vielä parempi, sillä näin voit tukea vatsasi ja lisätä turvallisuuden tunnettasi.
3. Puoliksi istuen
Tämä asento sopii vatsakivuista tai huonosta ruoansulatuksesta kärsivälle. Hyvä tyyny tarjoaa tukea, joten äidin asento on paljon mukavampi.
4. Ylävartalo kohotettuna
Yksi mukavimmista asennoista on tämä. Sitä suositellaan etenkin silloin, kun äidillä on nenän tukkoisuutta, tukehtumisen tunnetta tai närästystä.
Useat tyynyt auttavat tukemaan ja nostamaan selkää. Tämä vähentää huimausta sekä rentouttaa kehoa sen jälkeen, kun on oltu pitkään vaakasuorassa asennossa.
5. Jalat kohotettuina
Mitä tulee jatkuviin kramppeihin, huonoon verenkiertoon sekä turvotukseen jaloissa tai nilkoissa, suosituksena on pitää jalat kohotettuina tyynyjen avulla.
Tämä estää suonikohjujen kehittymistä, tunnottomuutta ja kramppeja.
Tämän asennon avulla pystyt rentouttamaan sekä kehoasi että mieltäsi. Uni on tärkeää kehon kokeman paineen poistamiseksi, mutta lisäksi se takaa vauvan mahdollisuuden kehittyä kunnolla.
Nukkuma-asennot, joita ei suositella raskauden aikana
On myös asentoja, joita ei kannata valita itsesi kuin vauvasikaan kannalta raskauden aikana, ja tässä tulevat kielletyimmät:
1. Selällä makaaminen
Tämä on kaikkein vähiten suositeltu asento , sillä se tuottaa huonoa ruoansulatusta ja verenkiertoa. Kohdun ja suoliston paino kohdistuvat selkään.
Tämä asento voi myös aiheuttaa hengitysongelmia, selkäkipua ja peräpukamia. Se voi myös saada aikaan verenkierron heikkenemisen vauvan sydämeen.
2. Vatsallaan kasvot alaspäin
Vatsalla nukkuminen ei ole vaarallista raskauden ollessa aivan alussa. Kun se on jo pitkällä, tätä asentoa ei kuitenkaan suositella.
Moni raskaana oleva kyllä kokeilee kyseistä asentoa, mutta joskus sitä ei suositella tietyissä raskauden vaiheissa.
Jos on hyvin vaikeaa nukkua muussa asennossa, suositellaan donitsin muotoisen tyynyn käyttämistä tai tyynyjen pinoamista niin, että vatsan kohdalle jää tyhjä kohta, jotta se ei olisi vaarassa.
Suosituksia nukkumiseen raskauden aikana
Hyvin nukkuminen on todella tärkeää raskaana olevalle naiselle – ja tietysti muissakin elämän vaiheissa. Jos et pysty nukkumaan kunnolla, sinulla on ongelma. Tässä tulee suosituksia asian korjaamiseksi:
- Syö kevyt illallinen, jossa on runsaasti aminohappoja. Näitä on viljoissa, kalassa, maidossa, kananmunassa ja salaatinlehdessä.
- Nuku ainakin kahdeksan tuntia yössä. Mitä tulee nokosiin, niiden tulisi olla maksimissa 25 minuuttia pitkiä, sillä pidemmät unet voivat estää nukahtamista yöllä.
- Vältä kahvia tai suklaata keskipäivän jälkeen. Älä juo runsaasti vettä illallisen jälkeen, jotta et nouse kovin usein vessaan mennäksesi.
- Tee makuuhuoneesta lepoa edistävä paikka. Tuuleta se hyvin, pidä lämpötila viileänä ja estä melua tai voimakkaita valoja. Lakanoiden tulisi olla puuvillaa tai silkkiä – aivan kuten uniasujenkin.
- Alkoholi ja tupakka ovat haitaksi raskaudelle ensinnäkin siksi, että ne vahingoittavat vauvaa, mutta ne myös estävät äidin kunnollista unensaantia.
Muita hyviä vinkkejä
Liikuntaa ei suositella päivällä myöhään. Syynä on se, että keho säilyy hyvin energisenä ja kiihtyneenä liikunnan jälkeen. Siten on vaikeaa rentoutua, ja unirytmi häiriintyy.
Rentouttavat tekniikat, kuten esimerkiksi meditaatio tai jooga, ovat erittäin hyödyllisiä, kun yrität rentouttaa kehosi unta varten. Lisäksi hyvä tyyny on aina paras ystäväsi raskauden aikaisina öinä.
Hyvä uni auttaa takaamaan terveen raskauden sekä äidille että vauvalle. Valitse vain kaikkein mukavin ja rentouttavin asento, joka auttaa sinua nukkumaan rauhallisella tavalla ja joka houkuttaa sinua lepäämään.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Bazalakova, M. (2017). Sleep Disorders in Pregnancy. Seminars in Neurology. https://doi.org/10.1055/s-0037-1608843
- Mindell, J. A., Cook, R. A., & Nikolovski, J. (2015). Sleep patterns and sleep disturbances across pregnancy. Sleep Medicine. https://doi.org/10.1016/j.sleep.2014.12.006
- Pien, G. W., & Schwab, R. J. (2004). Sleep disorders during pregnancy. Sleep. https://doi.org/10.1093/sleep/27.7.1405