Miten lapsen sukupuoli määrittyy? - Äitiyden Ihme
 

Miten lapsen sukupuoli määrittyy?

Monet tulevat vanhemmat ovat innokkaita tietämään, onko heille tulossa tyttö- vai poikavauva. Tänään kerromme, miten vauvan sukupuoli kehittyy ja vastaamme myös kysymykseen siitä, voidaanko lopputulokseen vaikuttaa.
Miten lapsen sukupuoli määrittyy?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 maaliskuuta, 2020

Vaikka jokaisten vanhempien ensisijainen toive onkin saada terve lapsi, sukupuolesta välittämättä, monella vanhemmalla on selkeitä toiveita sen suhteen haluaisivatko he perheeseen tytön vai pojan. Tiedätkö sinä, miten lapsen sukupuoli määrittyy, ja voidaanko tulevan lapsen sukupuoleen oikeasti vaikuttaa, kuten tietyt uskomukset väittävät?

Miten lapsen sukupuoli määrittyy?

Lapsen sukupuoli määrittyy tarkalleen ottaen hedelmöityshetkellä. Ihminen saa toisen sukupuolikromosomin äidiltään (X-kromosomi) ja toisen isältään (X- tai Y-kromosomi). Sukupuoli määräytyy tämän isältä saadun kromosomin perusteella.

Siittiöihin syntyy joko X- tai Y-kromosomi. Kun X-kromosomin sisältävä siittiö hedelmöittää munasolun, jälkeläisen XX-sukupuolikromosomisto tuottaa naaraan ja kun siittiö sisältää Y-kromosomin, XY-kromosomistoinen yksilö kehittyy urokseksi.

Hedelmöityshoidot ja vauvan sukupuoli

Modernit hedelmöityshoidot – keinohedelmöitys ja koeputkihedelmöitys – mahdollistavat sen, että vauvan sukupuoli on tiedossa jo prosessin alusta lähtien. Koeputkihedelmöityksessä hedelmällisyysasiantuntijat tekevät hedelmöittyneelle alkiolle ennen kohtuun istutusta geneettisen diagnoosin, jonka avulla voidaan havaita alkioiden sukupuoli.

Suomessa lapsen sukupuoli voidaan kuitenkin valita alkiodiagnostiikan avulla ainoastaan tilanteissa, joissa tiedossa on toisella sukupuolella ilmenevä perinnöllinen sairaus. Joissakin maissa lait ovat väljempiä, ja esimerkiksi Yhdysvalloissa, Meksikossa ja Belgiassa vanhemmat voivat valita tulevan lapsensa sukupuolen aina halutessaan.

Miten lapsen sukupuoli määrittyy?

Voidaanko vauvan sukupuoleen vaikuttaa yhdynnän ajoittamisella?

Eri siittiöiden nopeudessa, kestävyydessä ja vahvuudessa uskotaan olevan eroja. X-kromosomeja sisältävät siittiöt ovat vahvempia ja kestävämpiä – eli niiden selviytymisprosentti on korkeampi – mutta toisaalta hitaampia. Siittiöt, joissa on Y-kromosomeja, ovat sen sijaan nopeampia, mutta huonompia selviytymään.

Tämän vuoksi joidenkin asiantuntijoiden mukaan seksin harrastaminen ennen naisen ovulaatiota nostaa sen todennäköisyyttä, että munasolun hedelmöittävässä siittiössä on X-kromosomi, sillä tällainen siittiö on kestävämpi kuin Y-kromosomin sisältävä. Jos taas seksiä harrastetaan naisen ovulaation aikana, todennäköisyys siitä, että tuloksena on tyttö, on suurempi. Tämä johtuu siitä, että Y-kromosomia kantava siittiö on nopeampi kuin X-kromosomia kantava.

Miksi vanhemmat toivovat juuri tyttöä tai poikaa?

On hyvin tavallista, että vanhemmat toivovat toisen lapsensa olevan eri sukupuolta kuin esikoinen. Niin kulttuuritekijät kuin sosiaaliset tekijätkin ovat tässä olennaisessa roolissa. Halu säilyttää perheen sukunimi ja perintöön tai suvun perinteisiin liittyvät asiat ovat myöskin monissa maissa merkittäviä.

Miten lapsen sukupuoli määrittyy?

Saako pettyä, jos vauvan sukupuoli ei ole toivottu?

Kun toiveet ovat pojassa tai tytössä, ja ultraäänitutkimus paljastaakin päinvastaista, pettymys on tavallista. On täysin normaalia, että olo on jopa surullinen jonkin aikaa. Tilanne on vähän kuin rakkaan menetyksestä toipumisen suruprosessi.

Joillekin raskaana oleville naisille pettymys on kuitenkin todella suuri, ja se voi aiheuttaa psykologisia ongelmia. Se voi jopa asettaa tulevan vauvan hengen vaaraan.

Tällöin oireina ovat pitkittynyt surullisuus, joka vaikuttaa sekä äidin että ympärillä olevien ihmisten elämään. Äiti saattaa tuntea torjuntaa raskautta tai tulevaa lasta kohtaan.

Nämä tunteet voivat yhdistyä syyllisyyden kokemiseen siitä, ettei toivottua sukupuolta olevaa lasta saadakaan. Tällöin on tärkeää, että vanhemmat hakeutuvat psykologiseen neuvontaan .

Tärkeintä on joka tapauksessa se, että pariskunta nauttii vanhemmuuden ihmeellisestä kokemuksesta. Kun kaikki on ohi raskaudessa, vauvan sukupuolen ei tulisi vaikuttaa rakkauteen uutta ihmistä kohtaan.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.