Työnteko raskaana ollessa: mitä saa ja ei saa tehdä
 

Työnteko raskaana ollessa: mitä saa ja ei saa tehdä?

Päätös työnteosta raskauden aikana riippuu siitä, miltä sinusta itsestäsi tuntuu, sekä lääkärisi suosituksista. Lue lisää täältä.
Työnteko raskaana ollessa: mitä saa ja ei saa tehdä?
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 06 toukokuuta, 2023

Odotatko lasta, mutta haluat jatkaa työntekoa? Työnteko raskaana ollessa on sallittua, kunhan mikään ei vaaranna raskautta. Raskauden ei tarvitse sotkea päivittäistä rutiiniasi, jos tunnet olosi terveeksi ja tuottavaksi. Pidä vain mielessä ne asiat, joita raskaana olevan naisen tulisi ja ei tulisi tehdä, välttääksesi turhat riskit.

Raskaus muuttaa monin tavoin naisen kehoa ja mielentilaa, mutta tämän ei tarvitse olla este hyvälle työssä suoriutumiselle. Se, mitä tulee kyllä ottaa huomioon, on työn luonne. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä tähän aiheeseen liittyen.

Työnteko raskaana ollessa

Raskaana oleva nainen työskentelee toimistossa.
Ensimmäiseksi sinun tulee miettiä, onko työpaikkasi turvallinen. Jos on, raskauden ei tarvitse estää työntekoa.

Työnteko raskaana ollessa edellyttää luonnollisestikin asianmukaisten varotoimien noudattamista. Muista myös, että raskauteen liittyy monia fyysisiä, emotionaalisia ja psyykkisiä muutoksia, jotka voivat vaikuttaa sinuun jossain vaiheessa.

Ensimmäisellä raskauskolmanneksella, jolloin tapahtuu suuria hormonaalisia muutoksia ja aineenvaihduntatoiminta lisääntyy, saatat tuntea vetämättömyyttä. Tämä voi vaikuttaa suoriutumiseesi töissä. Työnteon lopettaminen riippuu sinusta itsestäsi sekä gynekologisi tai kätilösi suosituksista.

Jos työsi edellyttää jatkuvaa liikkumista tai siirtymistä paikasta toiseen, saatat joutua hidastamaan tahtia, etenkin kuudennen kuukauden jälkeen. Viimeisellä kolmanneksella väsymys lisääntyy ja ilmaantuu muun muassa selkäkipua, nivelkipua, lihasjännitystä, vatsan painosta johtuvaa väsymystä ja vetämättömyyttä. Jos et pysty jatkamaan työntekoa tässä vaiheessa, ota yhteyttä lääkäriisi.

Työnteko raskaana ollessa: mitä tulisi tehdä

Seuraavat vinkit auttavat sinua tuntemaan olosi mahdollisimman hyväksi töissä, niin että sinun ei tarvitse lopettaa työntekoa:

  • Liikunta. Näin pysyt terveenä ja aktiivisena. Kävely tekee hyvää nivelille ja verenkierrolle. Voit myös harrastaa raskaana oleville naisille tarkoitettua joogaa tai vesijumppaa.
  • Pidä hyvä ryhti välttääksesi selkäkivut, varsinkin jos työskentelet tietokoneen ääressä tai toimistossa.
  • Noudata terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota sekä töissä että kotona. Sinun tulisi syödä 2-3 tunnin välein.
  • Lepää ja nuku vapaa-ajallasi niin paljon kuin sinun tarvitsee.
  • Kanna mukanasi lääkärisi suosittelemaa antasidia tai kipulääkettä siltä varalta, että tunnet pahoinvointia.
  • Vältä tiukkoja, puristavia vaatteita. Vaatteiden tulisi olla väljät ja mukavat. Kenkien tulisi olla luistamattomat ja matalakantaiset kaatumisen välttämiseksi.
  • Hyödynnä oikeaoppista hengitystekniikkaa rentouttaaksesi kehosi ja mielesi.
  • Pidä välillä lyhyitä taukoja, jotta jalkasi saavat liikettä eivätkä turpoa. Voit jaloitella 15 minuutin välein.
  • Älä rasita itseäsi liikaa kotiaskareissa. Jos et voi tehdä tiettyjä asioita, pyydä jotakuta auttamaan sinua.

Työnteko raskaana ollessa: mitä ei tule tehdä

Raskaana oleva nainen on väsynyt töissä.
Päätös työnteon lopettamisesta riippuu siitä, miltä sinusta itsestäsi tuntuu ja mitä lääkärisi suosittelee. Jos haluat jatkaa työntekoa, vältä tiettyjä riskejä suojellaksesi itseäsi ja vauvaasi.

On myös useita asioita, joita raskaana olevan naisen tulisi välttää voidakseen tehdä töitä:

  • Oman raskauden vertaaminen muiden raskauteen. Vain raskaana oleva nainen itse tietää, voiko hän tehdä töitä vai ei. Oma raskaus voi poiketa täysin muiden raskaudesta.
  • Työskentely myrkkyjen tai muiden haitallisten aineiden parissa.
  • Portaiden kiipeäminen ja suuret ponnistelut.
  • Raskaiden esineiden kantaminen tai nostaminen.
  • Melussa oleskeleminen.
  • Äärimmäisissä lämpötiloissa työskentely.
  • Työskentely isojen koneiden kanssa, jotka tärisevät voimakkaasti.
  • Stressi töissä. Jos olet stressaantunut,  työnteko kannattaa lopettaa, sillä se vaikuttaa haitallisesti sinuun ja vauvaasi.
  • Erilaisille sairauksille altistuminen, työskentelitpä sitten ihmisten tai eläinten terveydenhoidon alalla.

Työnteko raskauden aikana riippuu sinusta!

Sinä itse päätät, teetkö töitä läpi raskauden vai et. On erittäin tärkeää, että otat päätöksessä huomioon työsi luonteen. Esimerkiksi toimistotyö istuma-asennossa on hyvin erilaista kuin työ sairaalassa tai varastossa tai materiaalien siirtäminen paikasta toiseen.

On aina suositeltavaa keskustella gynekologin tai kätilön kanssa ja noudattaa heidän suosituksiaan. Älä ota turhia riskejä, ja pidä itsestäsi hyvää huolta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sierra Hernáiz, E. (2016). Prevención de riesgos laborales, embarazo de la trabajadora y lactancia natural. Aranzadi Thomson Reuters. Cizur Menor.
  • Valencia, M. H. (2011). Tendencias de la reproducción femenina y riesgos asociados con el embarazo. Revista Mexicana de Medicina de la Reproducción, 3(3), 101-104.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.