Kuinka monta sektiota naiselle voidaan tehdä?
Oletko koskaan miettinyt, kuinka monta sektiota naiselle voidaan tehdä? Keisarileikkauksen jälkeen kohtuhaava ommellaan kahdessa kerroksessa, jotta se kestäisi tulevat raskaudet. Kudosten paraneminen on yksilöllistä, eivätkä asiantuntijatkaan pysty sanomaan, mikä on varmasti turvallinen sektioiden määrä.
Jokaisen sektion yhteydessä lääkäri arvioi kohdun seinämän paksuuden ja vahvuuden. Mikäli seinämä on hyvin ohut tai revennyt, ei potilaalle suositella enää uusia raskauksia. Siinä missä osalla naisista kohtulihas on hyväkuntoinen vielä kolmenkin keisarileikkauksen jälkeen, toisilla se on tässä vaiheessa todella ohut ja arpinen. Tilastot osoittavat, että kahden sektion jälkeen komplikaatioiden riski nelinkertaistuu. Asiantuntijoiden mukaan sektioiden välillä olisi hyvä odottaa vähintään 1-1,5 vuotta.
“Synnyttäminen ja syntyminen tuovat meidät luomisen ytimeen, jossa ihmisen henki on rohkea ja urhoollinen ja jossa keho on viisauden ihme.”
– Harriette Hartigan
Millaisia riskejä sektioon liittyy?
Kuten mihin tahansa kirurgiseen operaatioon, myös sektioon liittyy riskejä. Jos kohtuun jäävä arpi parantuu huonosti tai tulehtuu, kohtuun syntyy kudospuutosalue. Vaikka se on suurella osalla potilaista oireeton, se on joissain tutkimuksissa liitetty hedelmättömyyteen. Keisarileikkauksen seurauksena kohdun sisään voi myös syntyä kiinnikkeitä, jotka voivat aiheuttaa hedelmättömyyttä tai haitata uuden raskauden alkamista.
On harvinaista, että seuraava raskaus kiinnittyy kohdussa sektioarven kohdalle, mutta mikäli näin tapahtuu, seurauksena voi olla jopa kohdun repeäminen. Myös istukan kiinnittymishäiriöt ovat harvinaisia, mutta mahdollisia ongelmia toistuvien keisarileikkausten jälkeen. Sektio voi myös tutkimusten mukaan lisätä keskenmenon vaaraa seuraavassa raskaudessa.
Yksi sektio ei tavallisesti estä synnyttämästä seuraavaksi alakautta. Tällaisessa tilanteessa synnytyksen kuitenkin toivotaan käynnistyvän itsestään, koska lääkkeellisen käynnistämisen tiedetään lisäävän kohdun repeämisriskiä.