Nainen synnytti kolmet kaksoset 26 kuukauden sisällä - Äitiyden Ihme
 

Nainen synnytti kolmet kaksoset 26 kuukauden sisällä

Nainen synnytti kolmet kaksoset 26 kuukauden sisällä
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kaksosten saamisen todennäköisyys on noin 1 %, mutta joillakin naisilla on tähän suurempi todennäköisyys kuin toisilla. Taipumus erimunaisiin kaksosiin on perinnöllistä, ja koska kaksosuus kulkee suvuttain, seuraavan kaksosraskauden todennäköisyys on suurempi. Tämän sai todeta myös yhdysvaltalainen 23-vuotias Danesha Couch, joka synnytti kolmet kaksoset vain 26 kuukauden sisällä. Monet naiset saavat useamman lapsen lyhyen ajan sisällä, mutta Daneshan tarina on hyvin ainutlaatuinen.

Kolmet kaksoset 26 kuukauden sisällä

Nainen synnytti kolmet kaksoset 26 kuukauden aikana

26 kuukautta kuulostaa suunnattoman lyhyeltä ajalta kolmelle raskaudelle, mutta tosiasiassa Daneshan Couchin tapaus ei ole läheskään ainutlaatuinen. Jotkut naiset suunnittelevat hankkivansa lapset lyhyen ajan sisällä, kun taas toiset samassa tilanteessa olevat äidit kokevat vain yllätyksen toisensa perään.

Tilastojen mukaan kaksosten synnyttäminen kolme kertaa peräkkäin on hyvin epätodennäköistä, mahdollisuuden tähän ollessa vain yksi puolesta miljoonasta. Vastoin kaikkia odotuksia Daneshalle kävi kuitenkin juuri näin, ja hän vieläpä sai kaikki lapsensa 26 kuukauden sisällä.

Hänen tarinansa on saanut paljon julkisuutta ja herättänyt luonnollisesti paljon ihmetystä – ja jopa kateutta. Danesha Couch synnytti ensimmäiset kaksosensa huhtikuussa 2014. Sekä raskausaika että itse synnytys olivat ongelmallisia, ja valitettavasti toinen lapsista menehtyi synnytyksessä.

Toiset kaksoset syntyivät noin 12 kuukautta ensimmäisten jälkeen. Tämä tarkoittaa, että Danesha tuli uudelleen raskaaksi hyvin pian ensimmäisen synnytyksen jälkeen. Kesäkuussa 2016 kolmannet kaksoset – kaksi tyttöä – syntyivät. Pienokaiset viettivät ensimmäiset kolme elinviikkoaan teho-osastolla ja pääsivät muutama kuukausi syntymänsä jälkeen kotiin äidin ja kolmen isoveljensä luokse.

Mikään raskauksista ei alkanut keinohedelmöityksellä, vaan kyseessä oli luonnollinen hedelmöittyminen.

Luonnon ihmeitä

Kuten jo totesimme, tietyt tekijät voivat lisätä mahdollisuuksia kaksosten saamiseen. Jotkin keinohedelmöitystavat voivat jopa tuplata mahdollisuudet, mutta suurin osa kaksosista syntyy luonnollisen hedelmöittymisen ansiosta.

Toistuvien kaksosten synnyttäminen ei ole mahdottomuus. On olemassa useita esimerkkitapauksia, joissa äiti on synnyttänyt useammat kuin yhdet kaksoset – tai jopa kolmoset tai neloset. Joissain tapauksissa nainen on saanut ensin kaksoset, sitten kolmoset ja vielä uudelleen kaksoset.

Nainen synnytti kolmet kaksoset 26 kuukauden aikana

The European Society of Human Reproduction and Embryology on todennut, että afrikkalaista syntyperää olevilla naisilla on muita suurempi taipumus kaksosraskauksiin.

Kaksosraskauden mahdollisuus kasvaa, kun nainen on jo kertaalleen synnyttänyt kaksoset. Nämä äidit tuottavat enemmän kuin yhden munasolun kuukaudessa, mikä lisää uuden kaksosraskauden mahdollisuutta.

Tällaisessa tapauksessa naisen molemmat munasarjat tuottavat munasolun joka kuukautiskierron aikana, mikä tuplaa hedelmöittymisen mahdollisuuden. Luonnollinen kaksosraskaus johtuu useimmiten juurikin tästä syystä. Ikä ja sosioekonomiset tekijät vaikuttavat osaltaan mahdollisuuteen synnyttää useat kaksoset.

Danesha Couchilla on vielä useita hedelmällisiä vuosia edessään, mutta hän ei omien sanojensa mukaan aio hankkia lisää lapsia ainakaan seuraavaan kymmeneen vuoteen.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.