Naisen kehon muutokset synnytyksen jälkeen
Naisen kehon muutokset synnytyksen jälkeen ovat moninaiset. Tuore äiti saattaa esimerkiksi huomata muutoksia ihossaan, minkä lisäksi hän voi hikoilla runsaasti, mikä poistaa tehokkaasti kehoon kertyneen nesteen. Nämä ovat tietenkin vain muutamia esimerkkejä lukuisista mahdollisista muutoksista.
Osa kehossa tapahtuvista muutoksista tulee monelle tuoreelle äidille yllätyksenä, ja toisaalta moni sekoittaa ne terveysongelmiin. Tämän vuoksi haluamme tänään kertoa yleisistä, hormonitoiminnan muutoksista johtuvista synnytyksen jälkeisistä kehon muutoksista. Näistä suurin osa häviää vähitellen itsekseen, mutta on hyvä pitää mielessä, että tietyistä muutoksista tulee pysyvä osa naisen piirteitä – esimerkkinä mainittakoon raskausarvet, joiden muodostumista tosin voidaan pyrkiä ehkäisemään.
Yhdeksän kuukautta kestäneiden hormonien heittelyiden ja fyysisten muutosten jälkeen on vain luonnollista, että keho on erilainen kuin ennen raskautta. Tuore äiti voi tuntea olonsa turvonneeksi laajentuneen kohtunsa vuoksi, ja hänen vatsalihaksensa ovat entistä heikommat. Tässä vaiheessa hormonitoiminta jatkaa muuttumistaan, jotta äidin keho pystyy tuottamaan lapselle maitoa.
Yleisesti ottaen kehon palautuminen raskautta edeltävään tilaan vie 9-12 kuukautta. Jokaisen äidin keho ja vartalo ovat kuitenkin ainutlaatuisia, ja toipumisaika vaihtelee yksilöittäin. Siitä, että toipuu keskivertoa hitaammin tai nopeammin, ei kannata huolestua.
Seuraavaksi kuvaamme tarkemmin muutoksia, jotka naisen keho kokee raskauden jälkeen.
Naisen kehon muutokset synnytyksen jälkeen
1. Painonlasku
Useimmilla naisilla katoaa puolet raskausajan kiloista noin kuudenteen raskauden jälkeiseen viikkoon mennessä. Tiesitkö, että synnytyksen aikana naiselta putoaa noin 5-7,5 kg?
2. Vatsan turvotus
Kohtu on tällöin jossakin määrin laajentunut, ja vie hiukan yli kuukauden, että se palaa raskautta edeltävään kokoonsa.
3. Emättimen kipu
Tämä kipu on voimakkainta alateitse synnyttäneillä naisilla, mutta sitä voi ilmetä myös keisarileikkauksen jälkeen. Oireita ovat kuivuus, tulehtuneisuus, synnytyksen jälkeinen verenvuoto sekä seksuaalisen kontaktin mahdottomuus.
On kuitenkin eräs hyvä uutinen: synnytyksen jälkeen kehoon kertyneet nesteet poistuvat, ja kohtu alkaa supistua, joten sen paino pienenee puoleen. Tämä tarkoittaa, että painosi putoaa itsestään, ja vaikka et ehkä pysty palaamaan kovin pian entiseen painoosi, pääset näin kuitenkin alkuun kilojen vähentämisessä.
4. Turvonneet jalat
Tämä oire voi kestää useamman viikon ajan, mutta se onneksi lievittyy hellävaraisella hieronnalla, säännöllisellä liikunnalla ja lyhyillä kävelylenkeillä.
5. Runsas hikoilu
Tämä on reaktio hormonaaliseen palautumiseen. Kun keho ei enää tarvitse eräiden nesteiden varastointia, se poistaa nestettä hikirauhasten kautta.
6. Selkäkipu
Selkäkipu on yksi tavallisimmista valituksen aiheista juuri synnyttäneillä naisilla, ja oire liittyy heikkouteen vatsalihaksissa. Lantion lihakset joutuvat kestämään suurta rasitusta, kun ne kannattelevat koko vyötärön aluetta. Jos käyt ammattilaisen hieronnassa, pystyt saamaan apua näihin kipuihin.
7. Rintojen turvotus ja herkkyys
Ilmiö johtuu maidontuotannosta. Kun synnytys on ohi, rinnat saattavat alkaa roikkua jossakin määriin, ja niihin voi myös ilmestyä raskausarpia. Käytä säännöllisesti voiteita ja hyviä rintaliivejä, jotka eivät aiheuta ärsytystä, sillä on mahdollista, että rinnat ovat tällöin kipeät.
8. Virtsankarkailu
Lihasten pullistuminen synnytyksen aikana voi aiheuttaa virtsankarkailua yskittäessä tai naurun aikana. Ulostaminen saattaa myöskin olla ongelmallista, jos synnytys on tapahtunut alateitse ja on ollut hyvin pitkä. Mikäli olet tehnyt välilihaa vahvistavia harjoitteita raskauden aikana, näiden ongelmien tulisi kyllä kadota.
9. Muita muutoksia
- Polte virtsaamisen aikana
- Virtsateiden tulehdukset
- Runsas hiustenlähtö ja kynsien heikentyminen
- Ummetus
- Peräpukamat
- Akne
- Kuiva iho
- Suonikohjut
Kaikki yllä kuvaamamme muutokset riippuvat yksilöstä ja olosuhteista, eikä niitä suinkaan esiinny kaikilla synnyttäneillä naisilla. Vaikka oireita olisi, ne voivat olla niin lieviä, etteivät ne häiritse elämää.
Lopuksi haluamme vielä muistuttaa tämän päivän elämään läheisesti kuuluvasta asiasta, nimittäin siitä, kuinka erilaiset visuaaliset viestit kehottavat meitä tavoittelemaan jatkuvasti täydellisyyttä. Sosiaalisen median alustat ovat täynnä kuvia naisista, jotka näyttävät kolme viikkoa synnytyksen jälkeen siltä kuin eivät olisi lasta koskaan saaneetkaan.
On tärkeää muistaa, että nämä naiset ja kuvat edustavat vain pientä osaa synnyttäneistä äideistä. Ja vaikka näin ei olisikaan, itseään on aivan turha verrata kehenkään. On täysin luonnollista, että vartalo näyttää synnytyksen jälkeen erilaiselta kuin ennen sitä, eikä kenenkään pitäisi joutua kokemaan paineita raskautta edeltäviin mittoihin palaamisesta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Canaval, G. E., Jaramillo, C. D., Rosero, D. H., & Valencia, M. G. (2007). La teoría de las transiciones y la salud de la mujer en el embarazo y en el posparto. Aquichan
- Olivar Bonilla, A. (2002). Cambios biológicos, psicológicos y sociales durante el embarazo. Rev Fed Odontol Colomb, 37-51
- La recuperación después del parto. Kidshealth.org. 2018. https://kidshealth.org/es/parents/recovering-delivery-esp.html