Imukuppisynnytyksen hyödyt ja riskit - Äitiyden Ihme
 

Imukuppisynnytyksen hyödyt ja riskit

Imukuppisynnytyksen hyödyt ja riskit

Viimeisin päivitys: 18 elokuuta, 2021

Päätarjonnassa olevan sikiön syntymistä voidaan tarvittaessa nopeuttaa käyttämällä imukuppia. Imukuppi on laite, joka kiinnittyy sikiön päähän alipaineella ja josta vetäen voidaan auttaa ponnistusvaihe loppuun. Tavallisimmat syyt imukupin hyödyntämiseen ovat pitkittyneen ponnistusvaiheen äidille aiheuttama uupumus sekä epäily sikiön voinnin heikkenemisestä ponnistusvaiheen aikana. Suomessa noin joka kymmenes lapsi syntyy imukuppiavusteisesti. Tänään kerromme, mitä ovat imukuppisynnytyksen tärkeimmät hyödyt ja riskit.

Mikä on imukuppisynnytys?

Joskus synnytyksessä käy niin, että vauva jää jumiin synnytyskanavaan. Vaikka äiti työntäisi ja ponnistelisi pitkän tovin, vauva ei vain pääse ulos. Tälläisessä tilanteessa kätilö tai synnytyslääkäri arvioi imukupin käytön mahdollisuuden, välttyäkseen keisarinleikkaukselta.

Mikäli äidin lapsivesi ei ole vielä mennyt, synnytyslääkäri rikkoo sikiöpussin hänen puolestaan, ja antaa äidille todennäköisesti paikallispuudutuksen. Lääkealan ammattilainen antaa piikin emättimen seinämään. Kun supistukset sitten alkavat, lääkäri pyytää äitiä ponnistamaan. Samanaikaisesti lääkäri antaa käyttää lievätehoista imua, auttaakseen vauvaa tulemaan ulos synnytyskanavaa pitkin. Äiti ponnistaa samaan aikaan, kun imu auttaa vauvan lopulta saapumaan maailmaan.

Synnytysimukupit ovat joustavia muovikuppeja, jotka tarttuvat vauvan päähän ja luovat imua. Laite kytketään joko käsipumppuun, tai sähköiseen imuriin. Kuppi muodostaa tiukan otteen vauvan päästä, joka on vielä synnytykanavassa.

Imukuppisynnytyksen hyödyt ja riskit

Milloin lääkärit suosittelevat imukuppisynnyttämistä?

  • Silloin, kun äiti on yrittänyt ponnistelemalla saada vauvan syntymään, mutta tuntien yrityksen jälkeen vauva on yhä jumissa synnytyskanavassa.
  • Kun äiti alkaa näyttämään uupumisen merkkejä.
  • Silloin, jos on selkeää näyttöä tai ilmenee jokin komplikaatio, joka asettaa vauvan riskiin.
  • Jos äidin tai vauvan terveys on uhattuna.

Imukuppisynnytyksen riskit

Imukuppisynnytykset eivät ole mikään normaalista poikkeava asia, vaan ne ovat itse asiassa suhteellisen yleisiä. Siksi lääkealan ammattilaiset ovatkin tänä päivänä tottuneet niihin. Hoitohenkilökunnan tulisi aina olla paikalla kontrolloimassa prosessia. Jos näin on, ja vauva on jo tarpeeksi pitkällä synnytyskanavassa, tämä synnytystyyli on täysin turvallinen.

Vaikka tietenkin, on luonnollista että imukuppisynnyttämisen ajatus saattaa herättää tietynasteista pelkoa raskaana olevilla naisilla, yleensä asiat kuitenkin sujuvat ongelmitta. Tämä huomioonottaen, on kuitenkin hyvä tietää muutamia mahdollisia imukuppisynnytyksessä esiintyviä riskejä:

Riskit vauvalle

Vauva on tässä tilanteessa suuremmassa vaarassa, kuin äiti. Tämä johtuu siitä, että lääkärin asettama imukuppi asetetaan kiinni suoraan vauvan päähän.

  • Päänahan alainen verenvuoto. Päänahan ihon erottuminen luusta voi aiheuttaa mustelman vauvan päälakeen. Yleensä mustelma katoaa itsestään muutaman viikon kuluessa.
  • Pikkulapsien keltaisuus. Kun mustelman punasolut hajoavat, ne vapauttavat bilirubiinia. Seurauksena on, että vauvan iho voi saada kellertävän sävyn.
  • Verkkokalvon verenvuoto. Tämä tapahtuu imukupin tyhjiön aiheuttaman paineen takia. Sillä ei ole kuitenkaan mitään merkittäviä pitkäaikaisia seurauksia.
Imukuppisynnytyksen hyödyt ja riskit

Riskit äidille

Äitiin kohdistuvia riskejä imukuppisynnyttämisessä on vain muutamia, ja ne ovat samantyylisiä kuin missä tahansa alatiesynnytyksessä.

  • Emättimen repeytyminen, ja peräaukon sulkijalihaksen repeytyminen.
  • Repeytyminen ja kipu välilihassa (emättimen ja peräaukon välissä oleva kudos).
  • Virtsan pidättelykyvn ongelmia aikaisempien komplikaatioiden seurauksena.

Milloin imukuppisynnytystä ei suositella?

Kuten edellä mainitsimme, imukuppiavusteiseen synnytykseen liittyvät riskit ovat vähäiset. Tietyissä tilanteissa ammattilaiset eivät kuitenkaan suosittele tätä menetelmää, tai heidän on suoritettava se mahdollisimman nopeasti. Esimerkiksi imukuppisynnyttämistä ei suositella silloin, mikäli raskaus on kestänyt alle 34 viikkoa. Sama pätee, jos vauvan pään ja äidin lantion välillä on epäsuhta. Lisäksi, jos imukuppi irtoaa vauvan päästä enemmän kuin kahdesti, lääkäreiden tulee luopua ajatuksesta imukuppisynnyttämisestä.

Viimeinen skenaario on sellainen, kun imukuppia on yritetty käyttää jo seitsemässä eri tilanteessa synnytyksen aikana, ja yli 15 – 20 minuutin ajan. Tälläisessä tapauksessa lääkärin on lopetettava lisäyritykset imukupilla ja siirryttävä keisarinleikkauksen suorittamiseen, mahdollisimman pian.

On tietenkin normaalia, että äiti on huolissaan, jos lääkärit kertovat hänelle, että heidän on turvauduttava avusteelliseen synnytykseen. Imukupin käyttö ei kuitenkaan lisää riskejä. Imukuppisynnyttämisen hyödyt ovat vauvan ulostulon helpottamisessa, ja riskit ovat minimaaliset niin äidille, kuin vauvalle itselleen. Mahdolliset negatiiviset seuraamukset imukuppisynnyttämisestä johtuen, eivät aiheuta pitkäkestoisia ongelmia.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.