Ektooppinen raskaus - Äitiyden ihme
 

Ektooppinen raskaus

Ektooppinen raskaus

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 17 kesäkuuta, 2021

Kohdunulkoinen eli ektooppinen raskaus on tila, jossa hedelmöittynyt munasolu kiinnittyy muualle kuin kohtuonteloon. Noin joka sadas raskaus on ektooppinen, ja 98 prosentissa tapauksista raskaus sijaitsee munanjohtimessa. Hedelmöittynyt munasolu voi kuitenkin kiinnittyä myös munasarjoihin, kohdun kaulakanavaan, vatsaontelon pintaan ja keisarileikkauksen leikkausarpeen. Mikään näistä paikoista ei sovellu sikiön kehittymiseen.

Mistä ektooppinen raskaus johtuu?

Ektooppinen raskaus voi johtua munanjohtimen vauriosta, tulehduksesta tai kaventumisesta, mikä vaikeuttaa munasolun laskeutumista kohtuun. Kohdunulkoiselle raskaudelle altistavat myös seuraavat tekijät:

  • Aiemmin sairastettu sisäsynnytintulehdus (esimerkiksi klamydia)
  • Aikaisemmat lantion alueen leikkaukset
  • Aikaisempi ektooppinen raskaus
  • Kuparikierukan käyttö
  • Tupakointi
  • Hedelmöityshoidot
  • Endometrioosi
  • Aikaisemmin suoritettu keisarileikkaus
  • Ärtyvän suolen oireyhtymä

Ektooppisen raskauden oireet

Ektooppisen raskauden tavallisimmat oireet ovat poikkeava vuoto ja alavatsakipu. Kun munasolu kiinnittyy kohdun ulkopuolelle, eivät kuukautisten tyyppiset vuodot välttämättä jää pois. Kohdunulkoisessa raskaudessa voi kuitenkin esiintyä tavallisia raskauteen liittyviä oireita kuten pahoinvointia ja rintojen arkuutta. Harvinaisissa tapauksissa kohdunulkoinen raskaus kasvaa munanjohtimessa niin pitkälle, että se puhkeaa ja aiheuttaa vatsaonteloon voimakkaan vuodon ja sitä myötä sokin.

Ektooppisen raskauden hoito ja ehkäisy

Isossa osassa tapauksia ektooppinen raskaus on vaaraton tila, joka häviää itsestään, mutta pahimmillaan se voi aiheuttaa naiselle hengenvaaran. Kun naisen hCG-pitoisuus on alle 2500 IU/l ja oireet vuotoa lukuun ottamatta vähäiset, riittää seurantahoito. Tällaisessakin tapauksessa vuoto voi jatkua useita päiviä.

Jos hoitoa tarvitaan, vaihtoehtoja ovat lääkehoito ja vatsaontelon tähystyksessä tehtävä leikkaus, jossa raskauskudos poistetaan munanjohtimesta. Laajasti vaurioitunut tai jo aiemmin leikattu munanjohdin voidaan joutua poistamaan. Lääkehoitona voidaan käyttää lihakseen pistoksena annettavaa solunsalpaaja metotreksaattia, joka poistaa raskauskudoksen vähitellen.

Ektooppista raskautta ei voida varsinaisesti ehkäistä, mutta koska sisäsynnytintulehdukset ovat yksi sen aiheuttajista, on sukupuoliteitse tarttuvia tulehduksia syytä ehkäistä käyttämällä kondomia tilapäisissä suhteissa. Tämän lisäksi havaitut tulehdukset on hoidettava välittömästi.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.