22. raskausviikko
22. raskausviikko on hetki, jolloin raskaus on kestänyt 21 viikosta ja 0 päivästä 21 viikkoon ja 6 päivään. Tässä vaiheessa ollaan jo raskauden puolivälissä. Sikiö on 22. raskausviikon alussa 19 viikon ikäinen ja noin 25 senttimetrin pituinen ja 350 gramman painoinen.
22. raskausviikko sikiön näkökulmasta
22. raskausviikolla sikiö liikkuu aktiivisesti lapsiveden ympäröimänä vahvistaen lihaksiaan. Sillä on vielä tässä vaiheessa raskautta hyvin tilaa liikkua äidin kohdussa. Vaikka sikiö on jo kokonaispituudeltaan 25-26 senttimetriä pitkä, se on edelleen rakenteeltaan hento, koska sen rasvakerros on vielä kohtalaisen ohut.
22. raskausviikon tienoilla sikiön aistit kehittyvät nopeasti, ja se tutkii aktiivisesti ympäristöään. Sen aivot ja hermopäätteet ovat kehittyneet niin pitkälle, että se pystyy käsittelemään kosketusaistimusta. Se myös jatkaa hengittämisen harjoittelua vetämällä lapsivettä keuhkoihinsa ja hengittämällä sen ulos.
22. raskausviikko äidin näkökulmasta
22. raskausviikolla raskaus on puolivälissä, ja monen odottavan äidin mielestä tämä on raskauden parasta aikaa. Monia naisia ensimmäisellä raskauskolmanneksella kiusaava pahoinvointi on yleensä takanapäin ja loppuraskauden epämukavat tuntemukset ovat vasta edessä muutaman viikon päässä. Äidin vatsa on jo selvästi kasvanut, mutta se ei ole vielä niin suuri, että se häiritsisi liikkumista.
Odottava äiti saattaa kuitenkin kärsiä normaalia runsaammasta hikoilusta. Tämän lisäksi etenkin hänen ranteensa, nilkkansa ja jalkansa voivat turvota hormonaalisista muutoksista ja verenkierossa kiertävän nestemäärän lisääntymisestä johtuen. Jotkut naiset alkavat kärsiä selkäkivuista jo tässä vaiheessa raskautta, ja joillekin syntyvät ensimmäiset raskausarvet vatsan, reisien, lantion ja rintojen alueelle. Osa naisista kokee jo tässä raskauden vaiheessa Braxton-Hicks-supistuksia eli niin sanottuja harjoitussupistuksia, jotka voivat olla epämukavia, mutta eivät vaarallisia.
Neuvot 22. raskausviikolle
Raskauden aikainen jalkojen turvotus on yleensä vaaratonta – etenkin, kun turvotusta esiintyy molemmissa jaloissa symmetrisesti. Se voi kuitenkin olla hyvin epämukavaa, joten sitä kannattaa yrittää ehkäistä parhaansa mukaan. Jalkojen turvotusta edesauttavat muun muassa pitkään seisominen ja paikallaan istuminen, joten näitä kannattaa välttää. Samoin nestettä kehoon sitovia suolaisia ja rasvaisia ruokia kannattaa vältellä ja vettä juoda tarpeeksi. Rauhallista liikuntaa kannattaa harrastaa päivittäin, minkä lisäksi jalat on hyvä nostaa kohoasentoon aina tilaisuuden tullen. Mitä tulee vaatteisiin, kannattaa suosia mukavia jalkineita ja välttää kiristäviä vaatteita. Jotkut saavat apua polvi- tai reisipituisista tukisukista.
On myös hyvä pitää mielessä, että pre-eklampsian eli raskausmyrkytyksen oireet ilmestyvät usein tässä vaiheessa raskautta, jos ovat ilmestyäkseen. Odottavan äidin kannattaa siis tarkkailla oloaan tavallistakin tarkemmin. Tavallisimmat oireet ovat voimakas turvotus, korkea verenpaine, päänsärky ja nopea painonnousu.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Herring, Sharon J., and Emily Oken. “Ganancia de peso durante el embarazo: Su importancia para el estado de salud materno-infantil.” Annales Nestlé (Ed. española) 68.1 (2010): 17-28.
- Zonana-Nacach, Abraham, Rogelio Baldenebro-Preciado, and Marco Antonio Ruiz-Dorado. “Efecto de la ganancia de peso gestacional en la madre y el neonato.” Salud pública de México 52.3 (2010): 220-225.
- Neilson JP. Symphysis-fundal height measurement in pregnancy. Cochrane Database of Systematic Reviews 1998, Issue 2. Art. No.: CD000944. DOI: 10.1002/14651858.CD000944