Mindfulness-harjoituksia lapsille, joilla on ADHD
 

Mindfulness-harjoituksia lapsille, joilla on ADHD

Tiesitkö, että mindfulness-harjoitukset ovat hyödyllisiä ADHD-lapsille? Tässä on joitakin ideoita niiden toteuttamiseksi käytännössä.
Mindfulness-harjoituksia lapsille, joilla on ADHD
Mara Amor López

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Mara Amor López.

Kirjoittanut Mara Amor López

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vaikka ADHD-lapsilla on vaikeuksia ylläpitää keskittymistä ja suunnitella asioita, on osoitettu, että mindfulness-harjoitukset voivat auttaa lievittämään heidän oireitaan.

Yksi tämän menetelmän tavoitteista on opetella keskittymään hengitykseen rentoutuneen olotilan saavuttamiseksi ja myös parantaa kykyä keskittyä ja hallita automaattisia reaktioita.

Monet ADHD-lasten vanhemmat ovat jo ottaneet mindulnessin osaksi rutiinejaan, sillä se auttaa heitä parantamaan suhdettaan lapsiinsa. Jos siis olet ADHD-lapsen äiti tai isä, näiden harjoitusten avulla voit kokeilla mindfulnessia ja saada sen hyödyt.

Mindfulness-harjoituksia lapsille, joilla on ADHD

Katsotaan seuraavaksi joitakin mindfulness-harjoituksia, joita kannattaa tehdä kotona yhdessä lasten kanssa riippumatta siitä, onko heillä ADHD vai ei.

Lapsille on omia mindfulness-harjoituksia.
Mindfulness hyödyttää lukuisilla tavoilla: se kohottaa mielialaa, parantaa keskittymiskykyä ja edistää rentoutumista sekä koko perheen hyvinvointia.

1. Hengitysharjoitukset pehmolelun tai nuken kanssa

ADHD-lapsen on melko vaikea keskittyä hengittämiseen, mutta jos hän saa apua “erottamattomalta ystävältään”, se on varmasti helpompaa.

Tätä mindfulness-harjoitusta varten lasta pyydetään ottamaan suosikkipehmolelunsa tai -nukkensa, makaamaan sängyllä tai sohvalla selällään ja laittamaan lelun vatsalleen. Sitten häntä pyydetään vetämään ilmaa nenänsä kautta pikkuhiljaa ja puhaltamaan sen suun kautta ulos rauhallisesti.

Lapsen tulisi keskittyä lelunsa liikkeisiin ja katsoa, kuinka se nousee ja laskee hengityksen tahdissa. Tämä saa hänet keskittymään prosessiin.

2. Magneettiset kädet

Lapset pitävät tästä harjoituksesta kovasti, ja siitä voi tehdä hauskan pelin.

Seiso lapsen edessä ja pyydä häntä hengittämään syvään. Samalla hänen on ojennettava käsivartensa ja pidettävä kämmenet edessään . Pyydä lasta nyt kuvittelemaan, että hänen käsissään on magneetti, joka vetää kämmeniä yhteen.

Pyydä häntä sitten tuomaan kätensä hitaasti lähemmäksi toisiaan, mutta antamatta niiden koskettaa. Ennen kosketusta lapsen tulisi viedä ne uudelleen erilleen, mutta vain vähän matkan päähän, koska “magneetit” eivät anna kämmenien liikkua kauas toisistaan.

Kehota lasta toistamaan tämä noin seitsemän kertaa ja tarkkaile, kuinka hän keskittyy tähän puuhaan.

3. Lähdetään safarille!

Tämä on hauska harjoitus, joka auttaa motivoimaan lasta harjoittamaan mindfulnessia.

Sen toteuttamiseen tarvitaan luontoympäristö, esimerkiksi vuori, meri, järvi tai maaseutu. Pyydä lastasi nauhoittamaan mahdollisimman monta ääntä: lintujen sirkutusta, sammakoiden kurnutusta, tuulen suhinaa, hyönteisten ääniä jne. Tämä auttaa häntä keskittymään ja nauttimaan mindfulnessista.

4. Mindfulness-harjoituksia lapsille: tunnistan tunteeni

Tässä harjoituksessa sinun tulee kysyä lapselta, miltä hänestä tuntuu, sillä tavoitteena on tunnistaa tunnetila.

Ensin lapselle on selitettävä, että tunteet ovat kuin sää: vaihtuvia. Välillä on aurinkoista, välillä pilvistä, sateista, tuulista tai tyyntä. Mainitse myös, että aivan kuten emme voi muuttaa säätä, emme voi muuttaa tunteitamme, mutta voimme muuttaa tapaa, jolla ilmaisemme niitä.

Toistamalla tätä menetelmää autat lastasi vähitellen tunnistamaan tunteensa ja oppimaan kanavoimaan niitä terveellä tavalla.

5. Mindfulness-kävely

Tämä harjoitus on erittäin hyväksi ADHD-lapsille, koska se pitää heidät liikkeessä ja samalla treenaa heidän keskittymiskykyään.

Harjoituksen toteuttamiseksi sinun tulee etsiä paikka kodin ulkopuolelta, kunhan se on sellainen, jonka tunnette erittäin hyvin. Tehtävässä on tarkoituksena havaita pieniä yksityiskohtia, joihin ette ole ennen kiinnittäneet huomiota. Näitä voivat olla esimerkiksi erilaiset äänet, tuoksut tai tuntemukset.

Viiden hengen perhe, joka harjoittaa mindfullnessia.
Varaa hetki aikaa päivästä näiden harjoitusten tekemiseen lastesi kanssa, niin huomaat myönteisiä muutoksia perheen dynamiikassa.

ADHD-lasten mindfulness-harjoituksista voidaan sanoa…

Paras tapa opettaa lapsille mindfulnessia on käytännön harjoitusten kautta, erityisesti positiivisten tulosten saavuttamiseksi heidän elämässään.

Voit varata päivästä jonkin ajankohdan, jolloin omistaudutte meditaatiolle koko perheen kesken, sillä myös aikuiset hyötyvät tästä tavasta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Moreno, L., Casillas Lara, M. L., Magistrati Jimenez, E., & Molina Gómez, B. Mindfulness en niños: Experiencia en psicoterapia grupal. En internet: https://melkartcongresos.com/uploads/0004/PO-18.pdf
  • Snel, E. (2013). Tranquilos y atentos como una rana: La meditación para niños… con sus padres. Editorial Kairós.
  • Pérez, J. R., Cuervo, N. M., Medina, D. A. R., Sánchez, D. P. B., & Torres, I. A. (2021). Mindfulness infantil: efectos psicofisiológicos, cognitivos y psicosociales. Revista de Psicología de la Universidad Autónoma del Estado de México10(19), 86-106. En internet: https://revistapsicologia.uaemex.mx/article/view/16053

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.