Coco on hyvä valinta koko perheen elokuvailtaan - Äitiyden Ihme
 

Coco on hyvä valinta koko perheen elokuvailtaan

Coco on hyvä valinta koko perheen elokuvailtaan
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 17 tammikuuta, 2020

Jos nautit elokuvien ja etenkin animaatioelokuvien katselemisesta lastesi kanssa, tulet rakastamaan vuonna 2017 julkaistua Coco-elokuvaa. Kyseessä on viihdyttävä ja liikuttava tarina meksikolaisesta Miguel-pojasta, joka rakastaa musiikkia toisin kuin muu sukunsa.

Coco on hyvä valinta koko perheen elokuvailtaan

Elokuvan juoni

Pixar julkaisi Coco-animaatioelokuvan lokakuussa 2017. Elokuva perustuu ohjaaja Lee Unkrichin kehittämään meksikolaisen vainajien muistojuhlan inspiroimaan tarinaan.

Tarina kertoo Miguelista, pojasta, joka elää perheensä kanssa Santa Cecilia -kylässä. Miguelin unelma on tulla loistavaksi muusikoksi idolinsa De la Cruzin tavoin. Päähenkilöllä on kuitenkin ongelma – hänen perheeltään on nimittäin evätty kaiken tyyppisen musiikin esittäminen jo sukupolvien ajan. He uskovat, että heidän harteillaan on kirous, sillä isoisoisä hylkäsi perheen ryhtyäkseen laulajaksi.

Erään kummallisen sattumuksen jälkeen Miguel päätyy matkaamaan kuolleiden maailmaan, jossa hän pääsee loistavalle seikkailulle Hector-luurangon kanssa, joka auttaa poikaa saavuttamaan unelmansa.

“Elä hetkeäsi.”

Elokuvan hahmot

Coco on hyvä valinta koko perheen elokuvailtaan

Eräitä filmin päähenkilöitä ovat seuraavat:

 • Miguel Rivera: Poika, joka haluaa olla taitelija, mutta joka joutuu taistelemaan kieltoa vastaan, joka hänen perheelleen on asetettu. Kun hän pääsee kuolleiden maailmaan, hän etsii idoliaan, joka auttaa häntä palaamaan elävien pariin.
 • Mama Coco: Miguelin iso-isoäiti, joka on paljon poikaa vanhempi, mutta tämä ero ei estä Miguelin rakkautta ja sitä, että tämä jakaa seikkailunsa hänen kanssaan.
 • Isoäiti: Miguelin isoäiti, joka estää kaiken tyyppisen musiikin Rivera-perheessä. Kun hän suuttuu, hän lähtee pois läpsysandaaleissaan, perhettä uhmaten.
 • Isä: Miguelin isä on hyvä ja myötätuntoinen mies, jolla on perheyritys kengänvalmistuksen alalla. Hän toivoo, että jonakin päivänä hänen poikansa astuisi yrityksen johtoon.
 • Äiti: Hän kutsuu Miguelin hellävaraisesti jatkamaan perheen perinnettä.
 • Hector: Mukava luuranko ja huiputtaja kuolleiden maailmassa, joka haluaa päästä elävien maailmaan.
 • Ernesto de la Cruz: Kuuluisin meksikolainen muusikko, joka on myös Miguelin idoli.
 • Chicharron: Hectorin ystävä, joka tulee unohdetuksi kuolleiden maassa.
 • Imelda: Perheen kenkäkaupan perustaja.

7 opetusta Miguelin perheelle

Tämä elokuva sisältää monia myönteisiä viestejä, jotka sopivat hiukan vanhemmille lapsille.

Lapsetkin saavat hyötyä siitä, että he ovat sinnikkäitä, mitä tulee unelmien tavoitteluun. Elokuva opettaa myös vilpittömyyden, rehellisyyden ja uskollisuuden tärkeydestä.

 • Älä lopeta ennen kuin saavutat unelmasi. Vaikka Miguel on vain 12-vuotias poika, hän kohtaa kaikki haasteensa luovuttamatta. Hän unelmoi muusikoksi tulemisesta ja toivoo saavansa tälle perheensä tuen.
 • Perheen tulee olla ykkösasia. Tämä elokuva näyttää, että perheenjäsenten tulisi olla niitä tahoja, joihin voimme luottaa missä tahansa tilanteessa. Perheenjäsenten tulee pitää toisistaan huolta etenkin vaikeina hetkinä. Tämä on hyödyllinen viesti ihan jokaiselle meistä.
 • Elokuva antaa myös kuvan meksikolaisen perheen perusarvoista ja tyypillisestä elämästä. Vaikka tapahtumat sijoittuvatkin pieneen kylään, filmi näyttää loistavalla tavalla ne perinteet ja tavat, joita meksikolaisilla usein on.
 • Se saa katsojan arvostamaan Meksikon kauneutta, kulttuuria ja kylien ja juhlien erityisyyttä.
 • Filmi on täynnä värejä, musiikkia ja valoja. Siten se on hyvin kiinnostava perheen pienimmille, ja he tulevat varmasti rakastamaan päähenkilöitä.
 • Se selittää lapselle muutaman asian kuolemasta. Esimerkiksi se näyttää, että kaikki ei kuoleman myötä katoa. Vaikka asiaan kuuluu suremisen jakso, on parempi juhlistaa elämää. Elokuva kertoo, että rakastamisen unohtaminen on aina todellinen kuolema. Rakkaudella on voima päästä paljon kuolemaa pidemmälle.
 • Yksi opetus lapselle on, että moni ei näytä sinulle sitä, mitä he todellisuudessa ovat. Kuuluisat ihmiset saattavat vaikuttaa täydellistä elämää viettäviltä, mutta tämä ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys.

Coco haluaa juhlistaa meksikolaista identiteettiä ja ideologiaa maan perinteet näytämällä. Kuolleiden päivän näyttämällä elokuva osoittaa arvostusta maan taiteelle ja kulttuurille.

Kyseessä on täynnä arvo-opetuksia oleva, hauska ja dramaattinen elokuva, ja se pyrkii vahvistamaan perhesiteitä ja ihmisen juuria yhden kauniin tarinan välityksellä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Darla K. Anderson, Mary Alice Drumm, John Lasseter y Lee Unkrich, Adrián Molina. (2017). Coco. Estados Unidos. Walt Disney Pictures, Pixar Animation Studios.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.