7 opettavaista peliä lapsille - Äitiyden ihme
 

7 opettavaista peliä lapsille

7 opettavaista peliä lapsille
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 02 toukokuuta, 2020

Internetin ansiosta lapsille on tänä päivänä helppo löytää ja keksiä erilaisia opettavaisia aktiviteetteja. Esimerkiksi erilaisten pelien avulla lapset voivat oppia lukuisista aiheista omasta kodistaan käsin. Parasta on, ettei vanhempien tarvitse ylipuhua lasta näiden pelien pariin, sillä ne ovat innostavia ja hauskoja ja houkuttelevat lasta pelaamaan. Tässä artikkelissa jaamme seitsemän opettavaista peliä, jotka täyttävät seuraavat kriteerit:

  • Peli on hauska.
  • Peli on viihdyttävä.
  • Peli auttaa oppimaan asioita yksinkertaisella ja houkuttelevalla tavalla.

7 opettavaista peliä lapsille

Seuraavat seitsemän opettavaista peliä ovat pelattavissa joko mobiililaitteella tai tietokoneella.

1. ABC!

ABC! on suunnattu yli 5-vuotiaille lapsille ja siitä on olemassa mainoksia sisältävä ilmaisversio sekä maksullinen perheversio. Tämän sivuston avulla lapsi voi opetella niin kirjoittamaan, tavaamaan kuin laskemaankin.

Valitse ensin lapsen taso ja sen jälkeen joko kirjaimet tai numerot. Tässä pelissä on monia erilaisia vaihtoehtoja, ja lapsi voi pelata sitä yksin tai yhdessä ikätovereidensa kanssa. Ilmainenkin versio on kattava, joten sinun ei välttämättä tarvitse käyttää peliin ylimääräistä rahaa.

2. Arcademic Skill Builders

Arcademic skill builders -sivustolla on kymmenittäin erilaisia oppimispelejä, jotka tutustuttavat lapsen erilaisiin aiheisiin aina maantiedosta algebraan. Sivustolla on sekä ilmaisia että maksullisia pelejä.

7 opettavaista peliä lapsille

3. ZooWhiz

ZooWhiz-sivusto on tarkoitettu yli 6-vuotiaille lapsille. Pelin tavoitteena on suunnistaa virtuaalisen eläintarhan läpi samalla koristellen ympäristöä ja pelaten pelin sisällä olevia minipelejä. Pelin avulla voi harjoitella sekä matematiikka että kieliä.

4. PBS Kids Go!

Tämä on ilmainen peli, joka on suunnattu yli 7-vuotiaille lapsille. Se perustuu PBS televisiokanavan ohjelmiin ja on täynnä pelejä, videoita ja tehtäviä, jotka lapsi pääsee suorittamaan.

Mikäli lapsi pitää PBS televisiokanavan tekemistä lastenohjelmista, voi tämä peli olle erittäin houkutteleva. Tutut hahmot ilahduttavat lasta ja tekevät pelaamisesta hauskaa. Pelissä on myös turvallinen sosiaalisen kanssakäymisen ympäristö, jossa lapsi voi keskustella ystäviensä kanssa.

5. TVO Kids

TVO Kids on suunnattu yli 7-vuotiaille lapsille. Siitä on kuitenkin olemassa myös nuoremmille lapsille tehty versio. Peli on ilmainen ja vaikka lapsesi ei tuntisikaan kyseistä ohjelmaa, johon peli pohjautuu, on se siitä huolimatta hauska ja sisältää paljon pelejä ja opettavaista aktiviteettia.

Tämän pelin tavoitteena on kutkuttaa lapsesi aisteja. Peli tarjoaa lapsille myös mahdollisuuden osallistua erilaisiin kilpailuihin.

6. Curiosity Machine

Tämä täysin ilmanen peli on tarkoitettu lapsille, jotka ovat yli 8-vuotiaita. Curiosity Machine -peli keskittyy tieteeseen ja tekniikkaan.

Lapset voivat pelissä katsoa videoita siitä, miten esineitä valmistetaan ja suorittaa erilaisia haasteita. Lapsille jopa tarjotaan mahdollisuus olla yhteydessä ohjaajaan ja kysyä lisätietoja.

7. FactMonster

FactMonster on ilmainen peli yli 9-vuotiaille lapsille. Se sisältää tietoa tuhansista aiheista mukaan lukien matematiikassa ja Yhdysvaltojen historiasta.

7 opettavaista peliä lapsille

Lapset voivat suorittaa erilaisia testejä, pitää hauskaa pelien parissa sekä käyttää apunaan laajan valikoiman apumateriaalia kuten kartastoja, sanakirjoja sekä alkuaineiden jaksollista järjestelmää.

Ohjelma on täysin ilmainen. Ainoana haittapuolena on, että jatkuvat mainokset häiritsevät jonkun verran peliin keskittymistä.

Perinteiset opettavaiset pelit lapsille

Verkossa olevien pelien lisäksi on olemassa liuta perinteisiä pelejä, jotka ovat erittäin opettavaisia. Myös nämä pelit vaikuttavat monella tavoin positiivisesti lapsen kehitykseen ja mikä parasta, myös vanhemmat tai sisarukset voivat osallistua yhdessä. Seuraavassa on muutamia esimerkkejä:

  • Aakkoskeitto. Monet muistavat lapsuudestaan tämän herkullisen pelin. Tutustuta lapsiasi kirjaimiin ja auta häntä luomaan uusia sanoja hauskalla tavalla.
  • Palapelit. Palapelien avulla lapsi voi oppia muodostamaan mielen karttoja. Ne myös auttavat kehittämään logiikka.
  • Arvoitukset. Nämä ovat tehokas keino, joiden avulla voi kehittää loogista ajattelua.
  • Sanaristikot. Lapsille kannattaa tarjota alkuun yksinkertaisia ristisanatehtäviä.
  • Etsi eroavaisuudet. Tässä pelissä lapsi saa eteensä kaksi lähes samanlaista kuvaa ja hänen tulee löytää, mitä eroavaisuuksia kuvissa on.
  • Matematiikkapelit. Lapsi voi esimerkiksi rakentaa torneja numeroista.
  • Yhdistelypelit. Nämä pelit auttavat lasta oppimaan, miten tietyt asiat, kuten sivellin ja maalari, liittyvät yhteen.

Sekä verkossa olevat että perinteiset pelit ovat oppimismenetelmiä, jotka ovat hyödyllisiä lapselle. Itse asiassa perinteisiä pelejä löytyy myös verkossa. Näistä peleistä voi parhaimmillaan tulla lapsen mieluisinta vapaa-ajan viihdettä.

Opettavaiset pelit ovat paras tapa viettää aikaa, sillä ne edistävät lapsen oppimista samalla kun niiden kanssa puuhaileminen on lapsesta hauskaa. Mikä tärkeintä, ne auttavat lasta kehittymään. Loppujen lopuksi, leikki on lapsen työtä ja lapsi oppii parhaiten hauskojen pelien kautta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.