6 koko perheen peliä, joihin tarvitaan vain kynä ja paperia
Elektroniset laitteet ja sosiaalinen media muuttavat tylsät hetket siedettäviksi tarjoamalla valtavan määrän uutta sisältöä hetkessä. Kaikki eivät edes harkitse viettävänsä vapaahetkiä perinteisten lautapelien tai vieläkin yksinkertaisempien pelien äärellä. Tällaiset pelit ovat kuitenkin erinomainen tapa viettää aikaa perheen tai ystävien kesken. Tänään jaamme 6 koko perheen peliä, joihin tarvitaan vain kynä ja paperia. Yksinkertaisten välineiden vuoksi nämä sopivat pelattaviksi myös esimerkiksi mökkireissulla tai automatkalla.
6 koko perheen peliä, joihin tarvitaan vain kynä ja paperia
1. Stop!
Vaikka tämä peli onkin yksi viime kuukausien ladatuimmista peleistä digitaalisten pelien listalla, on tämä legendaarinen peli saanut alkunsa vain kynästä ja paperista. Pelaamista varten tulee piirtää taulukko, johon pitää sisällyttää seuraavat kategoriat:
- Nimi
- Ruoka
- Eläin
- Kaupunki
Valitse sitten satunnaisesti jokin kirjain. Tämän jälkeen pelaajien tulee kirjoittaa jokaiseen edellä esittämään kategoriaan valitun kirjaimen sisältävä sana. Kun nopein pelaaja on saanut kirjoitettua sanat jokaiseen kategoriaan, hän huutaa “Stop!”, jolloin muiden pelaajien tulee lopettaa kirjoittaminen. Tämän jälkeen lasketaan pisteet. Se pelaaja, joka saa eniten pisteitä, voittaa. Sanat pisteytetään seuraavalla tavalla:
- 10 pistettä, jos kellään muulla pelaajalla ei ole samaa sanaa
- 5 pistettä, jos jolla kulla toisella pelaajalla on sama sana
- 0 pistettä, jos et ole keksinyt kategoriasta sanaa
2. Hirsipuu
Yksi perinteisimmistä ja legendaarisimmista peleistä, joita voi pelata ainoastaan kynää ja paperia käyttäen on Hirsipuu. Pelin ideana on se, että yksi pelaajista ajattelee jotain sanaa, ja hän kirjoittaa niin monta alaviivaa kuin sanassa on kirjaimia. Muiden pelaajien tulee arvuutella kirjaimia, joista sana muodostuu. Jos pelaaja arvaa oikein ja kyseinen kirjain löytyy sanasta, kirjain kirjoitetaan oikeaan kohtaan sanaa. Jos pelaaja arvaa kirjaimen väärin, aloitetaan piirtämään hirsipuuta. Jos hirsipuu ja sen uhri saadaan piirrettyä ennen kuin oikea sana arvataan, peli päättyy.
3. Ristinolla
Ristinolla on yksi helpoimmista ja hauskoimmista koko perheen peleistä, jota varten tarvitset vain kynän ja paperia. Pelin tavoitteena on saada kolme peräkkäistä ristiä tai nollaa 3×3-ruudukkoon. Peliä pelataan vuorotellen, jolloin pelaaja pyrkii saamaan kolme peräkkäistä merkkiä joko pystyyn, vaakaan tai vinottain, samalla yrittäen estää toista pelaajaa voittamasta.
4. Laivan upotus
Tämä perinteinen peli liittyy laivoihin. Monen perheen kotoa löytyy Laivanupotus lautapelinä, mutta sitä on mahdollista pelata myös kynän ja kahden paperin avulla. Pelin tavoitteena on upottaa vastapelaajan laivat arvaamalla oikein laivojen sijainnin. Vastapelaaja sanoo koordinaatit, johon hän aikoo pudottaa upottavat pomminsa. Tämän jälkeen on toisen pelaajan vuoro koittaa onneaan. Kummankin pelaajan tulee pitää paperia niin, ettei vastapelaaja näe sitä. Kun vastapelaaja on saanut upotettua toisen pelaajan laivan, tulee siitä mainita. Pelin voittaa se pelaaja, joka on saanut upotettua kaikki vastapelaajan laivat.
5. Kuka tai mikä minä olen?
Kirjoita korttiin tai paperin palaseen henkilön nimi, eläin tai esine. Se tiimi, joka paperinpalalle on kirjoittanut, antaa lapun toiselle tiimille, joka saa katsoa lapun yhtä tiimin jäsentä lukuunottamatta. Tämä henkilö asettaa lapun otsalleen ja yrittää arvuutella, mitä lapussa lukee tiimiläisten antamien ohjeiden avulla.
6. Tautogrammit
Tämä peli on ihanteellinen etenkin niille lapsille, jotka vasta opettelevat lauseiden muodostamista. Tässä pelissä lapsi voi opetella eri kirjaimia. Tässä pelissä valitaan aluksi kirjain, jolla lauseen jokainen sana tulisi alkaa. Esimerkkilause: “Roope ratsasti ripeästi ratsullaan rämeikköön.” Tämä on loistava keino samalla oppia että pitää hauskaa. Se pelaaja, joka keksii pisimmän lauseen kyseisellä kirjaimella, voittaa pelin.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Fernández Casero, F., García Rodríguez, J. M., González Nuño, Ó., Herrero Verdura, M., Prado Pérez, A., Quiroga Alonso, P. P., … & Villarino Samalea, R. (2008). Para jugar como jugábamos: recuperación de los juegos tradicionales del suroccidente asturiano. https://redined.educacion.gob.es/xmlui/bitstream/handle/11162/2608/01720092004706.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Vargas Moreira, E. M. (2016). Incidencia de los juegos tradicionales en el desarrollo de las habilidades motrices en los alumnos de 9 a 11 años de edad de la Unidad Educativa San Juan, Parroquia San Juan, cantón Puebloviejo provincia de los Ríos (Bachelor’s thesis, Babahoyo: UTB, 2016).