Uimaan opettelu on tärkeää jo lapsena
Uimaan opettelu on tärkeää jo lapsena. Sen lisäksi, että uiminen on hauska aktiviteetti, se myös valmistelee lapsen mahdollisiin vedessä tapahtuviin hätätilanteisiin. Tilastojen mukaan yli 700 lasta välttäisi kuoleman joka vuosi uimataidon avulla.
Turvallisuusseikkojen lisäksi uimisesta on monia hyötyjä lapsen kehitykselle. Uinti on täysipainoista liikuntaa, joka edellyttää sekä kehon että mielen käyttöä. Uiminen harjoittaa, kehittää ja vahvistaa lähes kaikkia kehon lihaksia, parantaa keuhkojen kapasiteettia ja stimuloi verenkiertoa. Tämän lisäksi se kehittää koordinaatiokykyä, motorisia taitoja ja refleksejä.
Yksi uimisen loistavista eduista on se, että lapset voivat aloittaa sen harjoittelun jo kolmen kuukauden iässä vauvauinnin muodossa. Vauvauinnin tarkoitus on saada lapsi pitämään vedestä ja oppimaan uimaan, mutta vedessä tapahtuvan leikin avulla pyritään myös tukemaan lapsen fyysistä, psyykkistä ja sosioemotionaalista kehitystä.
Uimaan opettelu on tärkeää jo lapsena
1. Oleellinen asia lapsen turvallisuuden kannalta
Hukkuminen on toisiksi suurin tapaturmaisten kuolemien aiheuttaja 0-14 vuoden ikäisillä lapsilla. Uimaan opettelu on tärkeää erityisesti turvallisuussyistä, ja vanhempien on hyvä varmistaa, että jo pieni lapsi tuntee olonsa mukavaksi ja turvalliseksi vedessä ja sen lähettyvillä.
2. Ei rasita kehoa
Uidessa ihmisen ei tarvitse kannatella kehonsa painoa, eikä uiminen rasita lihaksia ja niveliä samalla tavalla kuin monet muut liikuntalajit. Uinti on kestävyysliikuntaa, joka on ihanteellista hartioiden, käsivarsien, selän ja vatsan treenaamiseksi.
3. Yksi täysipainoisimmista liikuntamuodoista
Uinti edistää lapsen fyysistä, tunne-elämän ja neurologista kehitystä. Samalla se vähentää riskiä kärsiä sydän- ja verisuonitaudeista sekä parantaa aineenvaihduntaa. Uinti lisää keuhkojen kapasiteettia, mikä estää astman kehittymistä lapsuudessa.
4. Edullinen harrastus
Useimmissa paikoissa on julkisia uimahalleja tai ulkoaltaita, joissa on hyvin edullista käydä. Koulujen liikuntaohjelmiin sisältyy uintia, ja lapset myös pääsevät uimahalleihin ilmaiseksi tai edullisemmin.
5. Sosiaalista toimintaa
Uinti mahdollistaa lapsen vuorovaikutuksen lisääntymisen ikäistensä kanssa. Se on erinomainen tilaisuus oppia sosiaalisia taitoja ja muodostaa ystävyyksiä.
6. Opettaa ryhmätyön, motivoinnin ja tavoitteellisuuden tärkeydestä
Uinti tarjoaa haasteita, saavutuksia ja palkintoja. Tämä on avuksi, jotta lapsi olisi varma itsestään ja uskoisi kykyihinsä, ja uinti voikin siten parantaa lapsen itsetuntoa.
7. Taito, josta on hyötyä koko loppuelämän ajan
Mahdollisuus oppia uimaan on suuri lahja, josta on lapselle hyötyä ja iloa aikuisenakin. Uinti edistää ihmisen fyysistä ja henkistä terveyttä.
8. Saa elimistön erittämään endorfiineja
Siten masennuksen riski pienenee ja mieliala paranee hetkessä.
9. Voi auttaa lapsen oloa
Uimista suositellaan tietyistä häiriöistä ja oireyhtymistä kärsiville henkilöille. Esimerkiksi monet autistiset lapset rakastavat vettä, ja vesi ympäristönä voi luoda lapselle oloa parantavan rauhallisen tunteen.
10. Tarjoaa perustan muiden lajien harrastamiselle
Uimataito avaa oven muille vesiurheilulajeille – näitä ovat esimerkiksi purjehdus, sukellus, melonta, surffaaminen, triathlon…
Vanhemmilla on tärkeä rooli lapsen uimaan oppimisessa, sillä heidän läsnäolonsa tuo turvallisuuden tunnetta sekä vahvistaa perheenjäsenten välisiä siteitä.
Vinkkejä vanhemmille
Seuraavat neuvot auttavat, kun tulee ajankohtaiseksi opettaa perheen pieniä uimaan:
- Lapsen tulisi oppia uimaan mahdollisimman pian. Parasta olisi, että hänellä olisi tämä taito ennen kuuden vuoden ikää.
- Jotta lapsi voisi sopeutua ajatukseen uimisesta, on tärkeää, että hän saa nähdä muita lapsia uimassa ja pitämässä hauskaa. Tämä auttaa häntä yhdistämään uimisen hauskanpitoon.
- Vanhemman tulisi mennä veteen mukaan lapsen kanssa niin kauan, kun hän haluaa.
- Parasta olisi opettaa lasta leikin kautta, ja hänen huomionsa tulee saada vangittua.
- On tärkeää, että lasta ei painosteta. Yritä pysyä hyvin rentoutuneena, jotta lapsikin pystyisi olemaan tätä.
- Rentoutunut ympäristö auttaa lasta nauttimaan uimaan opettelusta, ja tämä motivoi häntä. Tee parhaasi, jotta kokemus olisi lapselle positiivinen ja sellainen, jonka hän haluaa saada uudelleen.
Nämä perusneuvot ovat yksinkertaisuudestaan huolimatta tehokkaita, ja uimaan opettelu on paljon vaivattomampaa. Pidä mielessä ennen kaikkea, että uimaan oppimisen tuomat hyödyt lapsellesi ovat lukuisat, ja ne säilyvät hänen koko loppuelämänsä ajan.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Newman, V. H. (2002). Teaching an infant to swim. iUniverse.
- Moran, K., & Stanley, T. (2006). Toddler drowning prevention: teaching parents about water safety in conjunction with their child’s in-water lessons. International journal of injury control and safety promotion, 13(4), 254-256. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/17457300600678201
- Pečaver, A., Pungeršek, M., Videmšek, M., Karpljuk, D., Štihec, J., & Meško, M. (2014). Analysis of didactic approaches to teaching young children to swim. The Sport Journal, 17. https://www.cabdirect.org/?target=%2fcabdirect%2fabstract%2f20153072442
- Willard, N. (2010). Teach them to swim. Knowledge Quest, 39(1), 54. https://search.proquest.com/openview/acaf5e320275bf37dfc4dda7d0057bf8/1?pq-origsite=gscholar&cbl=6154