Lasten turvaistuimet ja niitä koskevat määräykset - Äitiyden Ihme
 

Lasten turvaistuimet ja niitä koskevat määräykset

Turvaistuimet ovat erittäin tärkeässä roolissa, kun kuljetamme lapsia autossa. Mutta millaisia ovat määräykset, jotka takaavat turvallisen matkan perheen pienimmille?
Lasten turvaistuimet ja niitä koskevat määräykset

Viimeisin päivitys: 02 lokakuuta, 2019

Lasten turvaistuimet ja niitä koskevat määräykset ovat käyneet läpi monenlaisia muutoksia viime vuosikymmeninä. Kaikilla näillä muutoksilla on vain yksi päämäärä, eli taata turvallisempi automatka lapselle.

Yleisin syy alle 14-vuotiaiden lasten kuolemiin ovat liikenneonnettomuudet. Turvajärjestelmät, kuten turvavyöt ja turvaistuimet, auttavat merkittävästi alentamaan kuolleisuutta ja vakavia loukkaantumisia.

Lasten turvaistuinten määräyksien noudattamisen tarkoituksena ei ole sakkojen tai muiden rangaistusten välttäminen. Niiden tarkoituksena on lapsen hengen pelastaminen.

Yleisimmät liikenneonnettomuuksien aiheuttamat vammat

Auto-onnettomuudessa syntyvät vammat voivat olla hyvin vakavia. Toiseen ikävuoteen asti yleisin vamma kohdistuu niskan alueelle, mikä johtuu vauvan pään koosta ja hänen selkärankansa heiveröisyydestä.

2-4-vuotiaiden lasten yleisin auto-onnettomuudessa syntynyt vamma kohdistuu päähän. Tämä johtuu siitä, että lapsen niskanikamat eivät ole vielä tarpeeksi vahvoja kestämään äkkijarrutuksia.

Lasten turvaistuimet on tehty turvaamaan lapsen automatka

4-10-vuotiailla lapsille auto-onnettomuudet aiheuttavat yleisimmin vammoja vatsan alueelle. Tämän ikäisten lasten sisäelimet eivät vielä ole täysin kiinnittyneet keskivartalon rakenteisiin, minkä vuoksi heillä on korkeampi riski kärsiä sisäisestä verenvuodosta ja keskivartaloon kohdistuneista vammoista.

Lasten turvaistuimet ja niiden oikeanlainen käyttö alentavat yleisellä tasolla kuolemanriskiä 75 % ja loukkaantumisriskiä 90 % onnettomuuden sattuessa. Määräykset määrittävät sen, minkälaista turvaistuinta lapsen tulee käyttää tietyssä iässä ja fyysisessä koossa.

Lasten turvaistuimet ja niitä koskevat määräykset

Lain mukaan alle 135 cm pitkän lapsen täytyy matkustaa autossa asianmukaisessa turvaistuimessa istuen. Kaikkien lasten turvalaitteiden tulee lain mukaan olla E-hyväksyttyjä, mikä tarkoittaa niiden täyttävän Euroopan yhteisön asettamat minimivaatimukset. Lapselle turvallisin paikka autossa on takapenkille asetettu turvakaukalo tai -istuin.

Pienelle lapselle turvallisin tapa matkustaa on selkä menosuuntaan asennettu turvakaukalo tai -istuin. Tätä suositellaan matkustustavaksi ainakin siihen asti, että lapsi on 3-vuotias, mutta vielä mieluummin siihen saakka, että lapsi täyttää pituus- ja painorajat. Kuten jo yllä mainitsimme, pienen lapsen pää on painava ja niska herkkä, ja selkä menosuuntaan asennettu turvaistuin antaa niille parhaan tuen törmäystilanteessa.

Selkä menosuuntaan kiinnitettävää turvakaukaloa tai -istuinta ei saa missään nimessä kiinnittää etupenkille, jos autossa on turvatyynyt, sillä itselaukeava turvatyyny aiheuttaa lapselle hengenvaaran.

Lapsen ollessa liian iso turvaistuimeen, hänen tulee siirtyä matkustamaan turvavyöistuimeen, joka suojaa häntä myös sivuilta, ja jossa turvavyö saadaan asetettua oikealle korkeudelle. Laki sallii myös istuinkorokkeen käytön, mutta se ei suojaa lasta kolaritilanteessa. Tämän vuoksi korokkeen kanssa suositellaan käytettävän päätukea ja kolmepisteturvavyötä.

Lapsi ei koskaan saa istua toisen ihmisen sylissä matkustaessaan autolla, oli tilanne mikä tahansa. Pieni lapsi ei myöskään saa matkustaa autossa ilman turvakaukaloa tai -istuinta.

Erilaiset turvaistuimet eri ikäisille lapsille

Lasten turvaistuimet voidaan jakaa karkeasti neljään ryhmään. Ensimmäisen ryhmän muodostavat vastasyntyneille ja alle 15-kiloisille vauvoille tarkoitetut turvakaukalot. Turvakaukalo tulee aina sijoittaa takapenkille niin, että lapsi makaa tai istuu selkä menosuuntaan, ja kaukalossa tulee olla viisipisteturvavyö.

Seuraavaan ryhmään kuuluvat 10-20-kiloisille lapsille tarkoitetut turvaistuimet. Turvaistuin tulee kiinnittää autoon joko auton turvavyöllä tai Isofix- kiinnikkeillä. Lasta ei tule milloinkaan nostaa turvaistuimeen ennen kuin on varmistettu, että istuin on oikein kiinnitetty. Tämän jälkeen lapsen voi laittaa turvaistuimeen ja sulkea istuimen viisipistevyöt.

On tärkeää valita lapselle oikeanlainen turvaistuin

Kolmanteen ryhmään kuuluvat 16-40-kiloisten lasten turvaistuimet sekä istuinkorokkeet. Lapset, jotka ovat liian isoja turvaistuimeen, käyttävät istuinkoroketta, sillä he ovat liian pieniä istumaan ilman minkäänlaista turvajärjestelmää.

Istuinkorokkeen tarkoituksena on nostaa lapsi oikealle korkeudelle, jotta turvavyön käyttö on turvallista. Istuinkoroke, jossa on lisäturvaa tuova päätuki, on paras vaihtoehto.

Yli 135 cm pitkät lapset saavat matkustaa autossa penkillä istuen aikuisten tavoin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.