Lapsen leikkihuoneen sisustaminen - Äitiyden Ihme
 

Lapsen leikkihuoneen sisustaminen

Lapsen leikkihuoneen sisustaminen
María José Roldán

Tarkistanut ja hyväksynyt: kasvatuspsykologi María José Roldán.

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 26 maaliskuuta, 2019

Lapsen leikkihuoneen sisustaminen on hauskaa tekemistä sekä vanhemmille että lapselle itselleen. Hyvin suunniteltu leikkihuone tai -tila auttaa lapsen psykomotorisessa kehityksessä aina syntymästä alkaen.

Leikkihuoneen sisustus ja järjestys riippuvat tietysti lapsen iästä, mutta kun tila on alun alkaen suunniteltu hyvin, on siihen helppo tehdä tarvittavia pieniä muutoksia lapsen kasvaessa.

Lapsen leikkihuoneen sisustaminen

1. Valitse hyvä tila

Tyhjä tai käyttämätön huone on ideaali ratkaisu, mutta myös makuu- tai olohuoneen nurkka voidaan varata lapsen leikkitilaksi. Tilaan on tärkeä hankkia asioita, jotka auttavat kehittämään lapsen motorisia taitoja ja luovuutta. Lapsen lelut voidaan asetella käytännöllisellä tavalla, opettaen lapselle, että kaikelle on paikkansa. Tämä auttaa lasta oppimaan järjestyksen ylläpitämistä.

2. Suojaa lattiat

Pienen lapsen tapauksessa kulmat ja muut mahdolliset vaaralliset kohdat kannattaa suojata esimerkiksi tyynyillä. Lattioille voidaan levittää kestäviä ja vedenpitäviä muovi- tai kumimattoja, jotka on helppo pestä.

3. Hanki liitutaulu

Lelujen ja pelien lisäksi erinomainen valinta leikkihuoneeseen on liitutaulu. Sen avulla lapsi voi ilmaista itseään, oppia asioita ja keksiä erilaisia aktiviteetteja. Lapselle voidaan hankkia eri värisiä liituja, jotta hänen luovuutensa pääsee kukkimaan.

4. Varaa sopiva tilaa peleille ja leikeille

Leluja ja pelejä valittaessa tulee luonnollisesti pitää mielessä lapsen ikä. Kannattaa selvittää etukäteen, mikä on paras paikka millekin lelulle, ja varmistaa, että huoneessa on tilaa kyseiselle esineelle ja sen kanssa leikkimiselle.

Lapsen leikkihuoneen sisustaminen

5. Älä unohda työpöytää

Jokaisessa leikkihuoneessa tulisi olla pöytä, jonka ääressä voidaan piirtää, askarrella, tehdä kotitehtäviä ja leikkiä. Tärkeintä on, että pöytä on oikean korkuinen lapsen pituuteen nähden ja sopiva sekä läksyjen tekemiseen että hauskojen aktiviteettien suorittamiseen.

Pöydässä on hyvä olla laatikoita, joissa lapsi voi säilyttää tarvitsemansa tarvikkeet, kuten paperiliuskat, kynät ja askartelutarvikkeet.

6. Huolehdi valaistuksesta

Luonnonvalo on aina paras vaihtoehto, mutta koska sitä ei ole saatavilla ympäri vuoden ja vuorokauden, tulee huolehtia huoneen hyvästä valaistuksesta. Työpöydällä on hyvä olla pieni lamppu, joka rohkaisee lasta luovuuteen ja työskentelemään pöydän ääressä.

Jos huoneessa on ikkunoita, kannattaa niihin hankkia verhot, joiden avulla valon määrää voidaan hallita.

7. Panosta säilytysratkaisuihin

Sen lisäksi, että erilaiset säilytysratkaisut pitävät huoneen siistinä ja kauniina, lapsi oppii niiden avulla laittamaan syrjään lelut, joilla ei leiki juuri sillä hetkellä. Siirtämällä lelut omille paikoilleen, lapsi oppii jo pienenä järjestelyn ja järjestyksen ylläpidon taidon. Tämä tapa kulkee lapsen mukana läpi elämän.

Parhaassa tapauksessa lelut järjestellään laatikoihin tai kaappeihin kategorioittain, jolloin lapsen on helppo löytää haluamansa lelu sen ollessa aina samassa paikassa. Jokaiselle kategorialle voidaan määrittää oma värinsä. Esimerkiksi rakennuspalikat kuuluvat vihreään laatikkoon, leikkiautot punaiseen ja dinosaurukset siniseen.

8. Käytä värejä

Parhaita värejä seinien maalaamiseen tai tapetoimiseen ovat pehmeät ja luonnolliset värit. Kun seinät on maalattu, lasta voidaan pyytää valitsemaan huoneen teema. Vaikka lapsi olisikin vielä nuori, on hänen vaistoonsa ja mieltymyksiinsä syytä luottaa. Jos huoneen jakaa useampi lapsi, kannattaa teemaksi valita esimerkiksi eläimet tai muu aihe, josta kaikki lapset pitävät.

Lastenhuoneen värit voidaan valita myös sen mukaan, millainen vaikutus väreillä on lapsen mielialaan. Värit paitsi stimuloivat sosiaalista, emotionaalista ja kognitiivista kehitystä, myös vaikuttavat lapsen temperamenttiin ja luonteeseen.

Punaiset lelut ja muut esineet antavat lapselle energiaa ja saavat tämän liikkumaan. Punainen väri sopii siis hiljaisille ja rauhallisille lapsille, jotka tarvitsevat hieman lisäenergiaa. Keltainen väri sopii yleensä lapsille, joilla on ongelmia keskittymisessä. Tämä väri kehittää kognitiivisia kykyjä ja ajattelua.

Siniset esineet auttavat lasta rentoutumaan ja nukkumaan hyvin. Tämän vuoksi sinistä väriä suositellaan aktiivisille lapsille tai lapsille, joilla on taipumusta ärsyyntyä asioista tai kiukutella.

9. Varaa paikka kirjoille

Huoneessa on hyvä olla kirjahyllyjä, joihin lapsi pääsee helposti käsiksi. Vaikka lapsi olisi liian nuori lukemaan, kuvat motivoivat häntä avaamaan kirjoja.

On mainio idea hankkia huoneeseen nojatuoli, jossa lapsi voi istua vanhempansa kanssa tarinoita kuunnellen ja lukemista harjoitellen. Tämä huone ja lepotuoli ovat erinomainen paikka viettää aikaa ja hauskoja hetkiä päivän päätteeksi.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.