Kannattaako ainoalle lapselle hankkia sisarus?
Monet vanhemmat miettivät tälläkin hetkellä, kannattaako perheen ainoalle lapselle hankkia sisarus. Uuden raskauden kokemisen lisäksi toisen lapsen hankkimisessa on monia muitakin hyviä puolia. Nuo hyvät puolet koskevat esikoistasi. Pikkuveljen tai -sisaren antaminen osaksi lapsen elämää on epäilemättä yksi parhaita lahjoja, jonka vanhemmat voivat lapselleen antaa.
Sisarusten korvaamaton arvo lapsellesi
Jos on kasvanut sisarusten ympäröimänä, ei osaa kuvitellakaan elämää ilman heitä. Jos taas on perheen ainoa lapsi, on todennäköisesti jossain vaiheessa toivonut voivansa kysyä neuvoa tai saavansa rohkaisua omalta siskolta tai veljeltä.
Jos sinulla on veljiä tai sisaria, tiedät myös miltä tuntuu, kun sisarusten saavutukset ja onnistumiset tuntuvat yhtä hyviltä kuin oma menestys. Yhteys ja side välillänne on maailman luonnollisin asia. Tiedät, että kävi miten kävi, sisaruksesi ovat aina puolellasi – niin hyvinä kuin huonoinakin hetkinä. He seisovat rinnallasi, kun tarvitset heitä.
Toisaalta saatat myös toisinaan ottaa sisaruksesi itsestäänselvyytenä. Välillä olette asioista eri mieltä, toisinaan taas samaa mieltä. Joka tapauksessa sisaruksesi ottavat huomioon mielipiteesi, vaikka ajatuksenne eivät aina kohtaisikaan. Olet hyvin onnekas, jos olet saanut kasvaa parhaiden ystäviesi ympäröimänä. Muista siis arvostaa sisaruksiasi.
Miksi sisaruksen hankkiminen on hyväksi lapsellesi?
Hankkimalla perheeseen toisen lapsen pääset todistamaan maailman vilpittömintä ja luonnollisinta suhdetta, joka kahden ihmisen välille voi muodostua.
- On totta, että sisarukset riitelevät toisinaan tavaroista ja tilasta ja saattavat olla kateellisia sisaruksen saamasta vanhempien huomiosta. Muista kuitenkin, että siskon tai veljen kanssa eläminen opettaa lapsellesi myös jakamisen tärkeyden.
- Lapsellasi tulee aina olemaan ystävä silloin, kun hän sitä eniten tarvitsee. Sisarus on myös korvaamaton leikkikaveri.
- Lapsesi kasvavat sosiaalisemmiksi. He oppivat selvittämään erimielisyyksiä ja ylläpitämään ystävyyssuhteita. Sisarusten kanssa kasvaneiden lasten tunne-elämä kehittyy ainoita lapsia nopeammin.
- Lapset oppivat toimimaan yhteistyössä, eivätkä aina mieti asioita ainoastaan omasta näkökulmastaan.
Kannattaako ainoalle lapselle hankkia sisarus?
Lyhyesti sanottuna kyllä, mutta asia ei tietenkään ole näin yksinkertainen, ja myös perheen ainoa lapsi on onnellinen lapsi. On kuitenkin totta, että aivan kuten lapsesi tarvitsee vanhempiensa rakkautta, tukea ja kannustusta, hän hyötyy myös sisaruksen tarjoamasta rohkaisusta, murheiden kuuntelemisesta sekä läsnäolosta ylä- ja alamäissä.
Ellei lapsellasi ole sisarusta, kaikki vastuu näiden osa-alueiden täyttämisestä jää vanhemmille. Meidän täytyy muistaa se ikävä tosiasia, että emme tule olemaan lastemme luona ikuisesti.
Ennen toisen lapsen hankinnan suunnittelua on kuitenkin tärkeä muistaa, että toinen lapsi on hyvä idea ainoastaan, kun molemmat vanhemmat ovat päätöksestä täysin samaa mieltä. Aivan kuten ensimmäisenkin lapsen kohdalla, myös toista lasta harkittaessa tulee ottaa huomioon perheen taloudellinen tilanna ja elämäntilanne ylipäätään.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Villalobos, C. D. A., & Mondragón, L. E. C. (2017). Autoconcepto y habilidades sociales en niños como hijos únicos y niños con hermanos. PsicoEducativa: reflexiones y propuestas, 3(5), 38-44. https://psicoeducativa.edusol.info/index.php/rpsicoedu/article/view/64
- Bayrakal, S., & Kope, T. M. (1990). Dysfunction in the single-parent and only-child family. Adolescence, 25(97), 1. https://search.proquest.com/openview/e5a49fc1887cfc58396be1c2e2265141/1?pq-origsite=gscholar&cbl=41539
- Liu, C., Munakata, T., & Onuoha, F. N. (2005). Mental health condition of the only-child: a study of urban and rural high school students in China. Adolescence, 40(160). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16468675/