Miten äitiys muuttuu toisen lapsen kohdalla?
Ensimmäinen raskaus on takana päin, ja nyt löydät itsesi toistamiseen samasta tilanteesta. Tosin, nyt tilanne on erilainen, sillä olet kokenut raskauden jo kertaalleen. Toisen lapsen kohdalla äitiys on aivan erilaista.
Kun tulet äidiksi ensimmäistä kertaa, kaikki elämässäsi pyörii äitiyden ja lapsen ympärillä. Ihannoit kaikkea äitiyteen liittyvää ja pidät lapsesi kuplassa. Teeskentelemme olevamme täydellisiä äitejä, mutta onneksi todellisuus iskee vasten kasvoja jossain vaiheessa, pakottaen jalkamme takaisin maanpinnalle.
Tässä vaiheessa kuvioihin tulee toinen lapsi. Täydellisyyden tavoittelu ei ole enää tärkeää, ja huomaamme, kuinka äitiys muuttuu toisen lapsen myötä.
Kokemus luo perustan kuopuksen kasvattamiselle
Sinulla on enemmän kokemusta kuin ennen. Olet käynyt yritys ja erehdys -vaiheen läpi ensimmäisen lapsesi kanssa ja tiedät nyt paremmin, mitä olet tekemässä. Ja ennen kaikkea tiedät, mitä ei tule tehdä, koska olet oppinut virheistä ensimmäisen lapsesi kohdalla.
Tietenkin toinen lapsi on aivan oma persoonansa, eivätkä samat keinot välttämättä toimi kuopuksen kohdalla kuin esikoisen kanssa. Sinulla on kuitenkin etumatkaa toisen lapsen kasvattamisen suhteen.
Vierailut, henkilökohtainen tila, perustarpeet sekä perhearvot ovat asioita, jotka ovat sinulle jo enemmän tai vähemmän selkeinä mielessä.
Käytännöllisyys ennen kaikkea
Jos mahdollista, käytä hyödyksi ensimmäiseltä lapselta pieneksi jääneitä vaatteita. Lapsi tuntee olonsa yhtä lailla turvalliseksi, vaikka käyttäisikin sisaruksensa vanhoja vaatteita. Näin ollen sinun ei tarvitse tuhlata rahaa vaatteisiin, joita sinulta jo omasta takaa löytyy, ja säästetty raha on varmasti tarpeen nyt, kun sinulla on hoidettavanasi kaksi lasta ja kahden lapsen kulut.
Olet myös ajanhallinnan mestari, ja osaat seurata kahden lapsen touhuja samalla, kun puuhailet itse muuta. Pystyt kylvettämään lapset yhtä aikaa ja syöttämään heidät lyhyemmässä ajassa kuin esikoisesi aikoinaan.
Miten esikoinen suhtautuu uuteen tulokkaaseen?
Esikoinen on tottunut olemaan ainoa lapsi ja saamaan vanhempiensa jakamattoman huomion ja hellyyden, joten uuden perheenjäsenen saapuminen saattaa aiheuttaa hänessä hämmennystä. Yhtäkkiä hänen täytyykin jakaa koko elämänsä toisen kanssa.
Nuorempi sisarus aiheuttaa usein mustasukkaisuuden tunteita esikoisessa. Siksi onkin tärkeää ottaa esikoinen mukaan aktiviteetteihin, joissa valmistellaan vauvan saapumista. Näin ensimmäinen lapsi tuntee itsensä tärkeäksi ennen kuin uusi tulokas saapuu kotiin.
On myös tärkeää osoittaa arvostusta lapsille muiden perheenjäsenten ja vierailijoiden edessä, jotta vältytään negatiivisilta kommenteilta ja etenkin vertailulta. Älä koskaan vertaile sisaruksia keskenään, etenkään toisten kuullen.
On hyvä muistaa, että psykologisesti ajatellen lapsi on tyypillisesti hyvin itsekeskeinen noin 6-vuotiaaksi asti. Tämä tarkoittaa, että lapsi kokee olevansa universumin keskipiste. Siksi lapsi saattaakin toistaa jatkuvasti “minä, minä, minä”.
Sisaruksen saapuminen pakottaa esikoisen oppimaan jakamisen taidon ja jakamaan varsinkin vanhemmilta saatavan huomion. Ja vanhempina meidän tuleekin antaa lapselle aikaa sopeutua tähän uuteen tilanteeseen.
Onneksi lapsilla on taipumus kasvaa mustasukkaisuuden tunteista ajan myötä. Tämä emotionaalinen vaihe käydään läpi lähes jokaisessa perheessä. Lapsi kokee mustasukkaisuusvaiheen, joka voi olla pitkä tai lyhyt ajanjakso, eikä sille voi tehdä juuri muuta kuin odottaa sen menevän ohi.
Aika kuluu nopeammin toisen lapsen kanssa
Toinen lapsesi on esikoista tietoisempi maailmasta ja oppii siten nopeammin. Tämä johtuu siitä, että hänellä on mahtava opettaja – oma sisaruksensa.
Kehitysvaiheet vaihtuvat nopeammin, sillä todistat kahden lapsen kasvamista yhdellä kertaa. Ja ennen kuin huomaatkaan, toinen lapsesi ryömii tai juoksee pitkin käytäviä.
Joten nyt jos koskaan, nauti heidän molempien seurasta! Pieni vauvasi on pian esikoisesi paras seikkailukumppani.
Äläkä unohda, että yksi mahtavimmista asioista, joita voit tarjota kuopuksellesi, on kokemus. Kokemus auttaa sinua tuntemaan olosi rennommaksi sekä nauttimaan kaikista näistä hetkistä täysillä, keskittymättä liikaa murehtimiseen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.