6 Pixar-elokuvissa kuultua elämänohjetta - Äitiyden Ihme
 

6 Pixar-elokuvissa kuultua elämänohjetta

6 Pixar-elokuvissa kuultua elämänohjetta
Natalia Cobos Serrano

Kirjoittanut ja tarkastanut sosiaalipedagogi Natalia Cobos Serrano.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Moni meistä on kasvanut Pixar-elokuvia katsellen ja niiden hahmoihin rakastuen. Nämä elokuvat sisältävät usein tärkeitä opetuksia aina ystävyyden ja perheen voimasta rohkeuteen ja periksiantamattomuuteen. Tänään haluammekin jakaa kuusi Pixar-elokuvissa kuultua elämänohjetta.

6 Pixar-elokuvissa kuultua elämänohjetta

1. Monsterit Oy (2001)

“Sinä ja minä ollaan tiimi. Mikään ei ole tärkeämpää kuin ystävyytemme.”

Elokuvan päähenkilöt Tare ja Masi ovat parhaat ystävykset, jotka eivät kuitenkaan voisi olla luonteiltaan kauempana toisisttaan. Monsterit Oy on elokuva, joka muistuttaa olemaan tuomitsematta ketään ulkonäön perusteella.

Elämänohjeet Pixar-elokuvista
© Walt Disney Pictures & Pixar Animation Studios

Elokuva opettaa asennoitumaan oikein stereotypioihin ja ennakkoluuloihin. Elokuvan alussa hirviöt työskentelevät tuottaakseen pelkoa, mutta lopussa ne huomaavat toisten naurattamisen olevan huomattavasti tyydyttävämpää.

2. Nemoa etsimässä (2003)

“Tiedätkö, mitä tehdä, kun elämä lannistaa? Jatka uimista!”

Tässä elokuvassa keskeisenä teemana on perheen ja ystävyyssuhteiden voima, ja siinä puhutaan paljon sinnikkyydestä ja haasteiden voittamisesta. Elokuvassa vuokkokala Marvinin täytyy kohdata pelkonsa löytääkseen saaliiksi joutuneen poikansa ystävänsä Doryn avulla.

Nemoa etsimässä opettaa, että olipa tilanne miten vaikea tahansa, on tärkeää jatkaa yrittämistä ja haaveiden ja päämäärien tavoittelemista. Elämä ei ole helppoa, ja tulemme kohtaamaan epäonnistumisia ja haasteita, mutta toivosta ei saa koskaan luopua.

3. Ihmeperhe (2004)

“Olemme vahvempia yhdessä.”

Ihmeperhe-elokuvassa perhe on epäilemättä supervoima, josta ammennamme vahvuutemme. Elokuvan hahmot riitelevät ja suuttuvat toisilleen, mutta myös oppivat toimimaan yhdessä perheenä ja tiiminä. Vaikka jokaisella hahmolla on oma vahvuutensa, todellinen supervoima on perheen yhteinen voima.

4. Rottatouille (2007)

“Jos keskityt taaksesi jättämääsi, et koskaan näe, mitä edessä odottaa.”

Elokuvan opetuksena on, että älä anna minkään tai kenenkään estää sinua tekemästä rakastamaasi asiaa – vaikka muut sanoisivat sen olevan mahdotonta. Elokuvan päähenkilö on rotta, joka haluaa kokiksi. Hän kapinoi näyttääkseen lajitovereilleen, että intohimon avulla kuka tahansa voi tehdä mitä tahansa.

Samalla Rottatouille rohkaisee jokaista pitämään katseen tulevaisuudessa, koska menneisyys saattaa lannistaa. Aikaisempien epäonnistumisten miettiminen tekee vaikeaksi tulevaisuuteen keskittymisen, etenemisen ja asioiden parantamisen.

6 Pixar-elokuvissa kuultua elämänohjetta
© Pixar Animation Studios

5. Urhea (2012)

“Jotkut sanovat, että kohtalo ei ole meidän omamme ja omissa käsissämme. Mutta minä tiedän paremmin. Kohtalomme elää sisällämme, sinun täytyy vain olla tarpeeksi urhea nähdäksesi sen.” 

Haasteet voivat olla pelottavia, eikä urheana pysyminen ole aina helppoa. Tämä on jotain, minkä Urhea-elokuvan päähenkilö Merida tietää erittäin hyvin. Elokuva opettaa, että vaikeuksista ja haasteista huolimatta jokainen meistä voi päättää oman polkunsa. Ja näin tehdäksemme meidän on oltava urheita ja kohdattava pelkomme.

Elokuvan opetuksen mukaan urheus on vaikeaa, mutta mahdollista, ja kovalla työllä, päättäväisyydellä ja itseluottamuksella voimme olla voittamattomia.

6. Inside Out – mielen sopukoissa (2015)

“Aina on olemassa tapa muuttaa asioiden kulkua ja löytää hauskuus.”

Tämä elokuva opettaa, että tunteet ovat välttämättömiä. Meidän tulisi arvostaa surua samalla tavoin kuin onnellisuutta.

Yllä mainittu elokuvasta poimittu lainaus sisältää opetuksen, joka on meille kaikille tarpeellinen ratkaistessamme ongelmia ja konflikteja. Joutuessamme vaikeaan tilanteeseen, negatiivisille ja tuhoaville ajatuksille on helppo antaa tilaa. Negatiivisuus on iso painolasti, kun asiat eivät suju toivotulla tavalla ja tunnemme olomme turhautuneeksi.

Inside Out – mielen sopukoissa opettaa, että negatiivisiin ajatuksiin keskittyminen ei johda mihinkään. Rakentavampaa on tutkia ongelmia toisesta näkökulmasta.

Mitä voimme oppia Pixar-elokuvista?

Kovan työn ja periksiantamattomuuden voima, perheen arvo ja unelmien tavoittelu. Nämä ovat vain muutamia Pixar-elokuvien sisältämistä elämänohjeista. Jokaisessa elokuvassa muistutetaan onnellisuuden kumpuavan omana itsenään olemisesta. Jokaisen tulisi miettiä, mitä itse haluaa ja mikä tekee onnellisesti, ja tavoitella noita asioita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.