3 lastenelokuvaa, jotka käsittelevät menettämistä ja surua - Äitiyden Ihme
 

3 lastenelokuvaa, jotka käsittelevät menettämistä ja surua

3 lastenelokuvaa, jotka käsittelevät menettämistä ja surua
Elena Sanz Martín

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

On tavallista, että vanhemmat haluavat suojella lastaan elämän kivuliaimmilta asioilta ja jättävät sen vuoksi puhumatta hänelle esimerkiksi kuolemasta, läheisen menettämisestä ja siitä aiheutuvasta surusta. Valitettavasti jokainen meistä joutuu kohtaamaan elämänsä aikana myös vaikeita asioita, ja lasta on tärkeä valmistella näihin tilanteisiin. Tässä vanhemmat voivat käyttää apunaan erilaisia työkaluja, kuten tarinoita ja lastenelokuvia, jotka käsittelevät menettämistä ja surua.

3 lastenelokuvaa, jotka käsittelevät menettämistä ja surua

Lastenelokuvien audiovisuaalinen maailma vetoaa lapsiin. Lapset tykkäävät kerronnasta, johon liittyy vaikuttavia värejä, ääniä ja rakastettavia hahmoja. Tästä syystä elokuvat ovat arvokkaita väyliä käsittelemään tärkeitä aiheita, kuten menettämistä ja surua luonnollisella tavalla. Ne kannustavat lasta jakamaan omia ajatuksiaan ja samalla saat jakaa myös omia mietteitäsi lapsen kanssa. Elokuvien avulla välitetään lapselle arvoja, minkä lisäksi ne opettavat selviytymismekanismeja, kun lapsi voi samastua elokuvien päähenkilöihin kohdatessaan samankaltaisen tilanteen.

1. Leijonakuningas

Tällä Disney-klassikolla on todella voimakas ja toivoa herättävä sanoma. Sen jälkeen, kun nuori leijonanpentu Simba on joutunut todistamaan isänsä kuoleman, hän vieraantuu muusta perheestään, sillä hän tuntee syyllisyyttä ja surua. Savannin läpi kulkevan seikkailunsa aikana Simba oppii paljon lojaalisuudesta, tuen antamisesta sekä ystävyydestä. Ennen kaikkea hän oppii, että kukaan ei katoa kuollessaan täysin.

3 lastenelokuvaa, jotka käsittelevät menettämistä ja surua
© Walt Disney Animation, Studios, Walt Disney Pictures

Isänsä opettamat arvot, opit ja yhteiset muistot kulkevat Simban matkassa ja ohjaavat sitä oikealle polulle. Lopulta Simba ymmärtää, ettei hänen isänsä ole kokonaan poissa, vaan se elää omassa sydämessään ja taivaan tähdissä. Simba löytää lopulta voimaa palata takaisin kotiinsa rakkaittensa kanssa, ja luo itselleen siellä kauniin elämän.

2. Coco

Tässä fantastisessa tuotannossa Pixar esittää kuoleman hyvin värikkäällä tavalla. Kun ihminen kuolee, monessa kulttuurissa ruumis puetaan mustaan pukuun ja haudataan harmaalle hautausmaalle hiljaisuudessa. Kuolleen henkilön elämästä tulee tabu, josta ei saa puhua, koska se aiheuttaa kipua ja epämukavuutta.

Coco-elokuvassa sinut on kutsuttu tuomaan elämä ja kuolema yhteen hajoamattomaksi kokonaisuudeksi, sekä juhlimaan jälkimmäistä rakkaudella ja kiitollisuudella kunnioittamaan sitä aikaa, jonka vietit rakkaasi kanssa.

3 lastenelokuvaa, jotka käsittelevät menettämistä ja surua
© Walt Disney Pictures, Pixar Animation Studios

Elokuvassa heijastuu meksikolaisten viettämä perinne Kuoleman päivä, jolloin ihmiset koristelevat alttareita ja tuovat uhrilahjoja kunnioittaakseen heitä, jotka ovat lähteneet toiseen maailmaan. Elokuva antaa värikkään näkökulman menettämiseen ja kuolemaan, ja esittää surun jaettuna ja ilmaistuna prosessina eikä synkkänä, hiljaisena ja yksinäisenä tilana.

3. Up – kohti korkeuksia

Tässä elokuvassa päähenkilö Carl osoittaa, kuinka murtunut ihminen voi olla, kun menettää rakkaimpansa. Carlin menetettyä vaimonsa, hänestä tuntuu, että myös hänen elämänsä on päättynyt. Hän on surullinen, yksinäinen ja eksyksissä. Hän eristäytyy ja hänestä tulee äreä, ja hänellä on koti täynnä muistoja, joihin hän tarrautuu voimakkaasti.

Kuitenkin yhtäkkiä Carlin elämään ilmestyy Russell, joka osoittaa Carlille, että tämän kannattaa jatkaa elämäänsä. Luodessaan tärkeän yhteyden tähän 8- vuotiaaseen innokkaaseen pieneen poikaan Carl lopulta osaa käsitellä vaimonsa kuolemaa ja päästää hänestä irti. Carl ymmärtää, että hänen ja vaimonsa jakama ehdoton rakkaus ei ikinä katoa, ja että hän voi jatkaa elämistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.