Vauvan stimulointi aarrekori-leikin avulla - Äitiyden Ihme
 

Vauvan stimulointi aarrekori-leikin avulla

Liikkeiden hyllyt ovat täynnä erilaisia leluja ja välineitä, mutta toisinaan kaikkein yksinkertaisimmat asiat ovat parhaita stimuloimaan vauvaa.
Vauvan stimulointi aarrekori-leikin avulla
Elena Sanz Martín

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vanhemmat haluavat tarjota lapselleen parhaan mahdollisen kasvatuksen ja stimuloivan ympäristön täynnä hauskoja ja vaihtelevia aktiviteetteja. Monet hankkivat kotiin innovatiivisia leluja, jotka vaikuttavat olevan välttämättömiä lapselle ja hänen kehitykselleen. Vauvan stimulointi onnistuu kuitenkin myös hyvin yksinkertaisten keinojen ja välineiden avulla. Monet opetusmenetelmät perustuvat luonnonmateriaalien hyödyntämiseen sekä lapsen kykyyn tutkia ympäristöään. Myös aarrekori-leikki yhdistää nämä ominaisuudet.

Mistä aarrekori-leikissä on kyse?

Leikki stimuloi lasta ja edistää oppimista. Monet vaihtoehtoiseen kasvatustapaan keskittyvät koulut, kuten Montessori-koulu, hyödyntävät leikkiä oppimisen tukemisessa. Aarrekori-leikin kehitti kasvatukseen perehtynyt Elinor Goldschmied. Metodi on ihanteellinen 6-12 kuukauden ikäisille lapsille. Tämä ikä on täydellinen leikkiin, sillä vauva osaa jo istua itse, mutta ei osaa vielä kävellä, minkä lisäksi hän kiinnittää huomiota kaikkiin ympärillään oleviin asioihin. Hän haluaa tutkia, kokeilla ja leikkiä esineillä, jotka ovat hänen ulottuvillaan.

Aarrekoria varten tarvitaan luonnollisesta materiaalista, kuten pajusta, valmistettu kori tai laatikko, johon asetetaan erilaisia esineitä. Ulkoa voi kerätä kiviä, käpyjä ja lehtiä, minkä lisäksi kotoa voi kasata mukaan esimerkiksi lusikoita, kynttilöitä ja hiusdonitseja. Kaikki esineet kelpaavat, ja tärkeintä on, että ne ovat keskenään erikokoisia, muotoisia, värisiä ja tuntuisia. Kaikkien esineiden on oltava turvallisia lapselle ja korin on syytä olla niin tukeva, että sillä on helppo leikkiä. Koria ja esineitä valittaessa on hyvä pitää mielessä, että leikin tarkoituksena on stimuloida vauvan aisteja.

Kun korissa on tarpeeksi esineitä, se asetetaan vauvan viereen, jotta hän saa tutkia sitä ja leikkiä sillä omaan tahtiinsa. Lapsen tulee antaa valita itse haluamansa esineet ja leikkiä niillä haluamallaan tavalla. Aikuisen ainoa tehtävä on tarkkailla leikkiä ja varmistaa lapsen turvallisuus.

Vauvan stimulointi aarrekori-leikin avulla

Vauvan stimulointi aarrekori-leikin avulla

Vaikka kyseessä on hyvin yksinkertainen leikki, se voi olla vauvalle todella mielenkiintoinen ja hauska. Tämän lisäksi se auttaa tukemaan lapsen kehitystä:

  • Leikki tukee itsenäisyyttä, kun vauva saa tutkia ja löytää esineitä itse.
  • Eriväriset ja kokoiset esineet auttavat stimuloimaan kaikkia viittä aistia.
  • Leikki kehittää vauvan psykomotoriikkaa ja koordinaatiota.
  • Leikki auttaa järjestämään ajatuksia ja kykyä valita erilaisten vaihtoehtojen joukosta.
  • Ympäristö tulee lapselle tutuksi, kun hän saa tutustua arkisiin esineisiin.
  • Leikki stimuloi vauvaa yhä uudelleen ja uudelleen, sillä korin sisältämät tavarat voidaan vaihtaa toistuvasti.

Aarrekori-leikki on mielenkiintoinen kasvatuksellinen vaihtoehto, joka edistää lapsen kehitystä. Päivähoidossa ohjaaja voi sisällyttää aarrekori-leikkiin kaikki lapset, ja kotona leikistä voidaan muokata omalle lapselle sopiva. Kaiken kaikkiaan kyseessä on yksinkertainen, luonnollinen ja edullinen leikki, josta on lapselle monenlaista hyötyä. Normaalisti aikuisella on tapana kontrolloida lapsen luonnollisia impulsseja, kuten esineen nuolemista tai lyömistä. Tässä leikissä tällaiset rajoitukset katoavat, ja vauva on vapaa tutkimaan ympäristöään haluamallaan tavalla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.