Vauvan mahan suukottelu
Monet isät ja äidit eivät ymmärrettävästi pysty vastustamaan kiusausta suukotella ja kutitella pienen lapsen vatsaa. Vauvan mahan suukottelu saa aikaan onnellisuuden tunteita ja räjähtävää naurua. Kyseessä on muutakin kuin pelkkä yleinen tapa osoittaa hellyyttä vanhemman ja vauvan välillä. Se on keino luoda vahva suhde lapseen jo varhaisessa iässä.
Tämän päivän artikkelissa haluamme perehtyä aiheeseen tarkemmin, sillä vauvan mahan suukottelu on eräänlainen terapian muoto, jota on käytetty useiden sukupolvien ajan. Sen hyödyt ovat niin huikeat, että tulet todennäköisesti jatkamaan tätä perinnettä omien lastesi kanssa.
Vauvan mahan suukottelu
Kylpy- ja vaipanvaihtohetket ovat oivallisia hetkiä suukotella vauvan vatsaa, ja tapa voidaan aloittaa jo hyvin nuoren lapsen kanssa. Vanhempien kannattaa muistaa, että parhaat suukottelu- ja kutituskohdat ovat yleensä vatsan lisäksi rintakehä ja jalkapohjat.
Oksitosiinin vapautuminen
Oksitosiini on tunnettu rakkaushormonina, joka ylläpitää ja lisää hellyyden se huolenpidon tuntemuksiamme. Sillä on oleellinen osa silloin, kun muodostamme tunnepitoisia suhteita toisiin ihmisiin. Mitä enemmän positiivisia fyysisiä tuntemuksia koemme, sitä enemmän oksitosiinia erittyy. Oksitosiinin lisäksi vauvasi saa yhteisistä hellyyshetkistä myös aimo annoksen endorfiineja, eli tunnettua hyvänolon hormonia.
Sosiaalisen ja emotionaalisen suhteen luominen
Yksi asia on varmaa: Jotta pystymme nauttimaan ja nauramaan kutituksen takia, sen täytyy tulla joltakin sellaiselta henkilöltä kenen kanssa tunnemme olomme turvalliseksi, ja rakastetuksi.
- Sinun ei koskaan tulisi antaa kenenkään tuntemattoman ihmisen kutitella vauvaasi. Vauvat oppivat tämän hyvin nopeasti – he sallivat ainoastaan vanhempien ja muiden läheisten aikuisten kutitella tai pussailla itseään. Näiden aikuisten tulisi olla sellaisia henkilöitä, jotka edistävät tavalla tai toisella hänen hyvinvointiaan, viihtyvyyttään sekä mukavuudentunnettaan.
- Kutittelu vahvistaa sosiaalisia ja tunnepitoisia suhteita henkilöissä. Kyseessä on ryhmä henkilöitä jotka ovat intiimissä suhteessa keskenään, ja jotka jakavat keskenään positiivisia tuntemuksia.
Vanhemman ja lapsen välisen siteen vahvistaminen
Pusuttelut ja moottoriveneiden puhaltelu vauvan niskaan, vatsalle ja jalkoihin on loistava tapa kokea yhteyttä vauvasi kanssa. Tämä on helppo ja hauska keino sekä lapselle että vanhemmille.
Sen lisäksi se auttaa sinua luomaan terveen ja läheisemmän suhteen vauvasi kanssa. Ja tietenkin, hyvä läheinen suhde vanhempiin on hyödyksi kaikille lapsille, jotta he voivat kasvaa ja varttua onnellisina.
Ei pidä myöskään unohtaa, että positiivinen fyysinen kontaksi, joka perustuu iho vasten ihoa -kosketukseen, rikastuttaa vauvasi tunnetason terveyttä.
Nuo antamasi pusut, jotka saavat vauvasi kikattamaan onnesta, ovat ruokaa pienokaisen sielulle. Välittämällä vauvasi tunnemaailman hyvinvoinnista ja kehittymisestä luot lapsellesi vahvan pohjan tulevaisuuden rakkauselämää varten.
Lääke huonotuulisuuteen
Olemme jo useaan otteeseen keskustelleet vauvoista jotka vaativat paljon huomiota – vauvoista, jotka tuntuvat aina tarvitsevan lisää ja ovat aina protestoimassa jostakin.
- Joskus vauva kieltäytyy pukemasta vaatteita päälleen, tai voi yltyä huutamaan ja jopa repimään hiuksista
- Jos lapsesi on vielä kovin nuori, huomaat nopeasti, että toruminen ja järkeily hänen kanssaan ei johda mihinkään. Joten sen sijaan koita toista lähestymistapaa, kun kiukun puuska yltyy liian voimakkaaksi, yllätä kiukutteleva pienokainen pusuilla ja kutitteluilla
- Tulet yllättymään kuinka hyvin tämä taktiikka toimii – vauvasi mieliala muuttuu salamannopeasti! Jännitys häviää ja tunnet helpotusta, kun näet vauvasi jälleen naureskelevan onnellisena.
Usko tai älä, tämä on paras tapa näyttää lapsellesi, että hänestä huolehditaan, sekä auttaa häntä hallitsemaan ja kontrolloimaan omaa turhautumistaan. Myöhemmin hän saavuttaa kehityksen vaiheen, jonka jälkeen voitte istua yhdessä alas ja keskustella asioista. Mutta kahden ensimmäisen elinvuoden aikana tällainen emotionaalinen hyväily on nuoren vauvan kanssa paljon tehokkaampi.
Suukottelu ja kutittelu ilahduttaa vauvaa, mutta rajansa kaikella
Jotain, joka on tehtävä selväksi, on, että vauvan kutittamisella on oltava rajansa. Jos se häiritsee lasta, sinun on lopetettava välittömästi.
Monet meistä kantavat epämiellyttäviä muistoja lapsuudesta, ja siitä, kun joku perheenjäsenistä piti meitä alhaalla ja kutitti meitä väkisin. Kun kutitus ei ole toivottavaa, se voi tuntua pikemminkin kidutukselta kuin miellyttävältä leikin laskemiselta.
Meidän on oltava varovaisia ja muistettava, että jotta tämä olisi “taidetta”, sen pitää pysyä oikeudenmukaisena, rajallisena ja tasapainoisena.
Kutittelun tulee olla lyhytkestoista, tai muuten sen hauska ja positiivinen vaikutus muuttuu päinvastaiseksi. Muista, että lapsen ruumiin kunnioittaminen ja rajoitukset, joita hän asettaa, on tapa opettaa pienokaistasi vaatimaan kehonsa kunnioittamista tulevaisuudessa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
- Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
- Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
- Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
- Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.