Taaperon uhmaikä: Kuinka käsitellä kiukuttelevaa 2-vuotiasta?
Tämä artikkeli sisältää kaiken tarvittavan tiedon siitä, kuinka käsitellä kiukuttelevaa 2-vuotiasta, ja miten kohdata taaperon uhmaikä. Tarjoamme myös neuvoja, joiden avulla selviät helpommin uhmaiän aikaisista intensiivisistä kuukausista.
Lapsuuden jokaisessa vaiheessa on omat erityispiirteensä. On helliä hetkiä, jolloin pienokaisesi osoittaa rakkauttaan suloisilla ja joskus huvittavillakin tavoilla. Mutta eteen osuu myös vaikeita aikoja, jotka eivät olekaan niin hauskoja.
Kaikista lapsuuden vaiheista, taaperon uhmaikä on aika, jolloin lapselle tulisi antaa erityisen paljon huomiota ja rakkautta – sekä ajanjakso, jonka aikana vanhempi tarvitsee erityisen pitkää pinnaa. Tämä vaihe merkitsee lapsen itsenäistymisen alkamista.
Kaksivuotiaan ohjaaminen ja kasvattaminen saattaa olla ajoittain haastavaa. Vanhemmat törmäävät lapsen haluun kävellä, syödä ja pukeutua ilman apua. Vanhemman tulee olla kärsivällinen ja pitkäpinnainen, vaikka lapsen itsenäisyyden harjoittelun tulokset voivat olla ajoittain jopa katastrofaalisia.
Kahden vuoden ikä on lapsen tulevaisuuden kannalta merkittävä. Tässä iässä lapsi alkaa ymmärtää, että hän pystyy tekemään omia päätöksiä. Lapsi voi esimerkiksi itse päättää, mihin vaatteisiin haluaa pukeutua, millä tavalla kävellä tai haluaako hän kylpyyn vai ei.
Lapsi alkaa näyttää omaa olemustaan ja persoonaansa. Lapsella on uskomaton määrä energiaa, ja hänestä tulee rohkea ja ennalta-arvaamaton verrattuna siihen, mitä hän oli vielä muutama kuukausi sitten.
Kun lapsi saavuttaa kahden vuoden iän, alkaa esioperationaalinen vaihe. Tämän vaiheen aikana lapsi oppii olemaan monimuotoisemmin vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa käyttämällä sanoja ja mielikuvia.
-Piaget-
Taaperon uhmaikä ja kiukuttelevan 2-vuotiaan tyypillinen käyttäytyminen
Tämän huvittavan ja erityisen vaiheen aikana lapsen käytöksessä ja asenteessa voi alkaa huomata muutoksia. Joskus saamme nauttia lapsen uudenlaisesta käytöksestä, toisinaan taas korjata sitä.
Tässä muutamia esimerkkejä uhmaikäisen käytöksestä:
- Lapsi alkaa näyttää tunteitaan. Lapsi saattaa osoittaa iloa, kun sukulainen tulee vierailulle, tai ärsyyntymistä, kun et täytä hänen toivettaan.
- Tässä vaiheessa on helppo saada lapsen huomio, mutta se on myös helppo menettää, jos toiminta käy lapsen mielestä liian yksitoikkoiseksi tai mitäänsanomattomaksi.
- Lapsi saattaa olla hyvin herkkä ja jonkin verran itsekeskeinenkin. Hän saattaa esimerkiksi haluta olla kodin kuningatar tai äidin pikku soturi.
- Kiukkukohtaukset, huutaminen ja jopa aggressiivinen käytös ovat tyypillistä uhmaikäisen taaperon käyttäytymistä.
Neuvoja taaperon uhman käsittelemiseen
- Palkitse lapsesi hyvästä käytöksestä. On tärkeää osoittaa lapsellesi, että hänen hyvä käytöksensä on huomattu. Hyvän käytöksen palkitseminen auttaa lasta ymmärtämään vaivannäön arvon.
- Ole hyvä roolimalli. Kun vanhempi näyttää hyvää esimerkkiä, myös taapero peilaa tätä omassa käytöksessään. Kiukuttelevan 2-vuotiaan kohtaamisessa on tärkeää hyvän käytöksen ja sanojen toistaminen.
- Vakiinnuta säännöt. Sääntöjen asettaminen ja niistä kiinni pitäminen auttavat lastasi käyttäytymään hyvin. Säännöt helpottavat lapsen sopeutumista yhteiskuntaan hänen ollessaan vähän vanhempi.
- Opeta lastasi ilmaisemaan itseään puhumalla. Tällöin vältytään suurimmilta kiukkukohtauksilta. Sinun on tärkeää osoittaa lapsellesi, että huono käytös ei auta lasta saavuttamaan haluamaansa.
- Anna lapsellesi valta tehdä omia päätöksiä. Aina silloin tällöin on tärkeää antaa lapsen päättää, mitä ruokaa hän haluaa syödä ja millä lelulla leikkiä. Näin lapsi ymmärtää, että vanhemmat ottavat myös hänen mielipiteensä huomioon.
- Anna lapsen kokea seuraukset. Jos olet toistuvasti kertonut lapsellesi, mitä jonkin teon seurauksena tapahtuu, anna lapsesi kokea ei-toivotun käytöksen seuraukset. Ehkäpä hän kiinnittää sanoihisi seuraavalla kerralla enemmän huomiota.
- Rentoudu. Tulee ymmärtää, että lapsen tekemät virheet ja sotkut kuuluvat hänen läpikäymäänsä kehitysvaiheeseen. Älä yritä pitää kotiasi täydellisen siistinä, sillä se ainoastaan lisää stressiä.
Vaikeuksista huolimatta, taaperon uhmaikä on myös ihana, hauska ja kiehtova ajanjakso lapsen elämässä. Vanhempina meidän tulisi arvostaa tätä vaihetta ja tehdä parhaamme pienokaistemme eteen. Kasvaessaan lapsi tarvitsee koko aika enemmän tukeamme ja ymmärrystämme.
Olen rakkauden maanjäristys, jonka haluan kanssasi jakaa. Kaunis äitini, katso kun lähden ulos ja palaan. Kiitos sinun, silmäni loistavat. Tunnen tuulahduksen, kiitos sinun, osaan hypätä.
– Tuntematon-
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Hoecker JL. (2016). I’ve heard a lot about the terrible twos. Why are 2-year-olds so difficult?
mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/expert-answers/terrible-twos/faq-20058314 - Potegal M, et al. (2003). Temper tantrums in young children: 2. Tantrum duration and temporal organization.
journals.lww.com/jrnldbp/pages/articleviewer.aspx?year=2003&issue=06000&article=00003&type=abstract