Shorter Letter on lyhytelokuva liiallisesta lahjojen antamisesta
 

Shorter Letter on lyhytelokuva liiallisesta lahjojen antamisesta

Shorter Letter on lyhytelokuva liiallisesta lahjojen antamisesta
Ana Couñago

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Ana Couñago.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jokaisen vanhemman olisi hyvä katsoa lapsensa kanssa animoitu lyhytelokuva Shorter Letter esimerkiksi joulun alla. Se kertoo liiallisesta lahjojen antamisesta ja siitä, miten vähän suuret lahjamäärät todellisuudessa lapsille merkitsevät.

Kulutusyhteiskunta on ongelma, joka vaikuttaa myös lapsiin

Elämme kulutusyhteiskunnassa, jossa jatkuva ja usein ylenpalttinen kuluttaminen on arkipäivää. Moni ei myöskään osaa kontrolloida omaa rahankäyttöään. Kaikki tämä vaikuttaa myös lapsiin, jotka todistavat tärkeiden roolimalliensa kulutusmyönteistä käyttäytymistä. Ajan myötä he omaksuvat vastaavat käytösmallit ja tottuvat elämään ympäristössä, joka on täynnä materiaa. Tämä voi johtaa siihen, että lapsi ei opi arvostamaan sitä, mitä hänellä jo on.

Tästä syystä Audi aloitti vuonna 2018 sosiaalisen kampanjan Shorter Letter -lyhytelokuvan muodossa. Elokuvan tavoitteena oli saada ihmiset miettimään entistä enemmän omaa kulutuskäyttäytymisestään etenkin jouluisin.

Shorter Letter on lyhytelokuva liiallisesta lahjojen antamisesta

“Kulutusyhteiskunta – suunnattoman suuri säilytysastia täynnä tyhjää. Korkean tieteellisen arvon keksintö, joka mahdollistaa todellisten tarpeiden poistamisen korvaamalla ne keinotekoisilla tarpeilla.”

– Eduardo Galeano

Shorter Letter on lyhytelokuva liiallisesta lahjojen antamisesta

Tämä lyhytelokuva kertoo pojasta nimeltä Tom, joka on vihainen ja pettynyt, koska Joulupukki ei tuonut hänelle kauko-ohjattavaa autoa joululahjaksi, jota hän niin kovasti toivoi. Sen sijaan Tom sai paljon muita lahjoja, joiden kanssa olisi varmasti kiva leikkiä. Eräänä päivänä Tom saa kirjeen itse Joulupukilta. Kirjeessä Joulupukki selittää, kuinka tärkeintä ei ole se, kuinka monta lelua omistaa, vaan se että nauttii niistä leluista, joita jo on. Tämä saa pienen pojan mietteliääksi, ja hän päättääkin kirjoittaa kirjeen Hammaskeijulle.

Kirjeessä poika kertoo, ettei Hammaskeijun tarvitse tuoda pojalle tämän alunperin toivomaa kauko-ohjattavaa autoa, sillä hän ei usko enää tarvitsevansa sitä, koska hänellä on uusi naapurinpoika, jonka kanssa jakaa leluja. Tällä naapurinpojalla sattuukin olemaan juuri se kauko-ohjattava auto, jonka Tom oli toivonut itselleen joululahjaksi.

Shorter Letter on lyhytelokuva liiallisesta lahjojen antamisesta

Kuinka kirjoittaa lyhyempi kirje Joulupukille?

Vanhempien on tärkeää auttaa lasta ymmärtämään, että lapsi ei tarvitse niin paljon kaikkea. Tämän avuksi Audi kehitti digitaalisen työkalun, jota voidaan käyttää kirjeen kirjoittamiseen Joulupukille tai Hammaskeijulle. Tulee vain seurata seuraavia kolmea vaihetta:

  • Kirjoita ylös lapsen nimi
  • Valitse vain neljä lahjaa
  • Lähetä kirje sukulaisille sähköpostitse

Vain neljän lahjan valitseminen ei aina ole helppoa. Sinun tulee selvittää, mitkä lahjat olisivat lapselle kaikista sopivimpia. Suosittelemme valitsemaan neljä lahjaa näistä vaihtoehdoista:

  • Perheen kesken jaettava kokemus, kuten liput elokuviin tai huvipuistoon
  • Lahja, jonka lapsi haluaa
  • Musiikki-instrumentti
  • Urheiluväline
  • Kirja, tarina tai sarjakuvalehti
  • Peli, joka stimuloi luovuutta
  • Vaate tai asuste

Lahjat tulisi valita perustuen lapsen luonteeseen, mieltymyksiin ja harrastuksiin.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.